Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Slov. raj +klieste

Diskusná téma Slov. raj +klieste

prosim vas su v Sloven. raji klieste? dakujem

Kajsmetke

Sú a ni málo :/ treba si dávať pozor a doma sa riadne potom prezrieť

Peter61

@ 13/04/18 11:41 jjano:
ok, skusim pomamati par faktov :

  • klieste sa v suvisloti s oteplenim plynule rozsiruju do vyssich poloh

  • UVZ zverejnuje statistiku ochoreni na kliestovu encefalitidu a boreliozu ( epidemia encefalitidy bola nedvano v suvislosti tusim s kozim mliekom, ale vysetrenia koz neboli jednoznacne)

  • mozno je v ramci SAV prieskum premorenosti kleistov , ale nie je to imho pravidelne a celoplosne

borelioza

  • vystrenie kliestov na boreliozu robia laboratoria na komercnej baze = najdem si kliesta, setrne vyberiem, ho zabalim a poslem kamsi pod mikroskop.

  • prisla relativne nedavno zo zapadu, takze chyba/lo povedomie o moznosti chytit tuto infekciu

  • cca 20 % pacientov nema v mieste vpichu alebo v okoli zacervenanie (erytem), takze ak si prechodia chripkovite prizbaky choroby v prvej faze boreliozy, schytaju az 2 fazu : neurologicke, reumatologicke priznaky. teraz sa uz rozsirilo vysetrovanie protilatok v ramci diferencialnej diagnostiky ( IgG)

  • ockovanie nie je

encefalitida

  • ma na Slovensku dlhsiu historiu, ma endemicke ohniska, teda naozaj nie je vsade. Neda sa ale spoliehat na to, ze u "toho mojho" kliesta je % sanca.
  • da sa proti nej ockovat
Daulagiri

Pár rokov dozadu som bol v Slovenskom raji na konci marca a chvíľu som tam sedel v ešte suchej tráve. Po asi hodine som našiel na mikine liezť kliešťa, boli to nadm. výšky okolo 900 m. Takže áno v Raji sú kliešte a aj v marci, tak asi tak. Zrejme sú už fakt všade.

Jjano

Podľa mňa to v nejakom intervale zverejňuje nejaký úrad, ale netuším aký a ani to moc nesledujem. Kým som bol mladší, tak som sa očkoval a teraz je mi to dosť jedno... Odhadujem, že som mal v živote iste aspoň sto kliešťov, zrejme však viac a stále žijem :-)

Peter61

ad jjano 6:57 :
ano.
z praktickeho hladiska :
su niekde vysledky nejakeho plosneho screeningu premorenosti kliestov ?

Beta

Ukážka z korzarového článku: Kliešte majú radšej mužov, fajčiarov a tých, ktorí si s mierou doprajú alkohol :-))

Jjano

Myslím, že problém nie je v kliešťoch samých o sebe, tie "sú všade". Dôležité je, v ktorých oblastiach môžu kliešte prenášať nejakú nákazu. Niekde je podiel kliešťov, prenášajúcich infekcie vysoký, inde malý až nulový.

Peter61

Vyskytujú sa najmä v dubovo-hrabových lesoch do nadmorskej výšky šesťsto až osemsto metrov, no v posledných rokoch sa začali objavovať aj vyššie, v horských oblastiach, aj do výšky 1 000, ojedinele dokonca 1 400 metrov nad morom.
kosice.korzar.sme.sk/…/kliest…

PaliT

Už nejdem hľadať ten link, ale niekde som čítal, že kliešte by sa mohli vyskytovať až do 1400m prakticky kdekoľvek na Slovensku.

Beta

Peter, PaliT mafia je ako kliešte - všade, a politik vždy povie čo je preňho vhodné
Neo3sk, dva alebo tri roky dozadu písali, že v poľských Tatrách sú kliešte, hoci nie je ich veľa, a ešte pred pár rokmi nie boli. Písali, že sú na nižších lokalitách, na vrcholoch nie sú, ale predsa sa niejako musíme na vrchol dostať. Tak keď ony sú v Tatrách, určite sú aj v Slovenskom Raji a je to ako píše Peter - sú už všade. A sú už aktívne.

Peter61
Beáta, PaliT sa odvolával na Ficov výrok . Ten sa týka mafie, nie kliešťov. Prepáč mi politizovanie. -(
Beta

PaliT ako tam nič nie je?? Ja tam idem o dva týždne

PaliT

Ale pán premiér sľubovali, že na východe nie je nič, tak ani kliešte by nemali byť, či?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma