Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Lesníci nebudú zasahovať v pralesoch

Diskusná téma K článku: Lesníci nebudú zasahovať v pralesoch

WWF Slovensko (Svetový fond na ochranu prírody) a občianske združenie PRALES sa dohodli so štátnym podnikom LESY Slovenskej republiky na zabezpečení ochrany v doposiaľ nechránených slovenských pralesoch. Vylúčenie ľudských zásahov v pralesoch na rozlohe 2 150 ha je hodnotené ako ústretový krok zo strany štátneho podniku. Zároveň ide o výrazný príspevok k naplneniu záväzkov vyplývajúcich Slovenskej republike z Karpatského dohovoru.
Táto diskusia je k článku na turistickamapa.sk

Lubo

Tak si drzme palce, aby im to takto vydrzalo. Bol by to skvely posun vpred.

Jjano

@Lubo 13/04/18 10:22:

Podľa mojich vedomostí Lesy SR vyhlásili, že v tých pralesoch, ktoré sú predmetom dohody, nebudú ani spracovávať kalamitu či lykožrúta. Ako to chcú urobiť z hľadiska zákona, je na nich, ale pokiaľ viem, tak už teraz je v "štátnych" pralesoch niekoľko desiatok tisíc padnuté lesa a Lesy SR ho tam nechali, neťažia ho. Takže nejako to ide :-) .

Peter61

Baláž :
"Žiadali sme vyhlásenia rezervácie, ktorá by mala vyše 8000 hektárov – ako jedna celoslovenská rezervácia zložená z mnohých malých fragmentov. Vtedy bol premiérom ešte Robert Fico. Odpoveď ministra životného prostredia bola, že všetky nariadenia na úrovni vlády predkladá Robert Fico."
dennikn.sk/…/?ref=tit

RoL

rc1 - praveze sa jedna o zvysky pralesov, ktore neboli v 5. stupni, pripadne ani sucastou np. Na toto jednostranne moratorium by malo nasledne nadvazovat zaradenie tychto pralesov do 5. stupna ochrany, prip. vyhlasenie rezervacii. Ked sa teda nemylim. Ci vsetko pojde, ako sa planovalo, uvidi cas.

Rc1

Ja by som tomu rad veril a tesil sa z toho. Skor si myslim ze to je len z dovodu zvyseneho tlaku na lesnikov zo vsetkych stran pripadne dovodom je ich moznost argumentovat v roznych konfrontaciach atd. Ano mal som namysli vynimky z dohody. Neviem ci je ten prislub aj nejako legislativne podlozeny lebo ak nie tak je to len slovo niekoho ktory niekto iny kto tam pride nemusi akceptovat. Na druhej strane je dobre poznamenane a velmi dolezite ze dohoda sa tyka hospodarskych zasahov. Toto vo mne vzbudzuje podozrenie ze to asi nebude take z ich strany ako na prvy pohlad vyzera. Ved v tom piatom stupni sa ani dnes nemoze vykonavat hospodarska cinnost ci nie? Nechcem sem tahat politiku ale hned mi na rozum prisiel bugar a jeho tretia veta z republikovej rady nedavno...

Alexander

Samozrejme, že to je dobrá, ba priam vynikajúca správa. O tom niet pochýb, keď som to počul v správach, tiež som sa potešil.
Síce v normálnom svete je to samozrejmosť, ale čo už, na Slovensku sme radi aj vtedy, ak dospejeme k niečomu inak samozrejmému :-)

Lubo

Ak tie uzemia nie su v 5. stupni ochrany a pride kalamita, tak zo zakona o lesoch budu mat povinnost su spracovat. Ci to vnimam nespravne?

Kazdopadne, paci sa mi, ze v Lesoch SR sa nieco pohlo a k dohode/prislubu doslo. Aj keby to nebolo na 100%, tak je to lepsie ako doposial.

Vlado z NZ

Rád by som tomu veril..Citujem: Zároveň dávame verejný prísľub, že v nich nebudeme vykonávať žiadne hospodárske zásahy“, a čo tzv. ochranné opatrenia a spracovanie kalamít (väčšina ťažby je tzv kalamitná a ochranná ťažba)...

Jjano

Ja neviem, ako to bude a či to celé vydrží, ale výnimky z čoho? Z vlastného prísľubu?

Skúste si ten článok prečítať s porozumením. Výnimky sa dávajú z nejakého zákona (v uvedenom prípade napríklad zo zákona o ochrane prírody), ale tu ide o dohodu, nie o zákon. Navyše, keby aj, tak na ťazbu mimo rezervácií lesáci výnimky ani nepotrebujú a v tej dohode sú aj lesy mimo rezervácií a de facto o ne najmä v tejto dohode ide.

Alexander

Veru, výnimky, ako v Humenskom Sokole, kde dočasne preradili z 5. stupňa na nižší stupeň a dali výnimku na ťažbu v časti rezervácie. Dokonca aj priamo v úseku, kadiaľ vedie náučný chodník s témou tejto prírodnej rezervácie ...

Zabka

Soni pekný článok aj titulná fotka:)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma