Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Okruh cez Ondrašovské skaly, Chlieviská a Zniev

Diskusná téma K článku: Okruh cez Ondrašovské skaly, Chlieviská a Zniev

Maličké pohorie Žiar nepatrí medzi oblasti, ktoré sú hojne navštevované turistami. Avšak aj v ňom sa dajú nájsť miesta, ktoré sú atraktívne. Začiatkom mája som tu počas krátkej 5-hodinovej prechádzky videl päť skalných okien a okienok, prešiel som cez najvyšší kopec pohoria, pozrel som si ruinu hradu Zniev a fotil som lane.

Lubo

Na tej fotke s Klakom pekne vidiet ako jar postupuje nahor :-)

Tomka

Martin, chodník na Ondrašovské skaly vedie, aj keď to nie je TZT, ale NCH, ktorý založilo Poľovnícke združenie Ondrašová v roku 2002.
myturiec.sme.sk/…/chodnik-na-…
My sme tento chodník objavili na turistickom zraze v Martine a keďže sa nám veľmi páčil o rok sme tam zaviedli Klub železničných cestovateľov Zvolen. Išli sme od Polerieky do Kláštora pod Znievom.
Všetkým sa veľmi páčilo, aj keď rebrík dal podaktorým zabrať.
youtu.be/DECzKXQto8Q

Je veľká škoda, že neexistuje nejaká databáza NCH na Slovensku. Tým, že ich robia miestni, vedú často oveľa zaujímavejšími úsekni ako TZT.
Aj keď na druhej strane je pravda, že chodník sa ľahko vybuduje, ale už potom nie je toho, kto by ho udržiaval.

Martin knor

Ahoj Tomka,

Netusil som, ze ta cudna dvojica pasov je znackou miestneho naucneho chodnika. Tak ci tak, tento chodnik nie je chodeny a ani znacenie uz nie je v sucasnosti ktovieake. Najma v stupani na Zniev znacky uplne chybaju.

Tomka

Veď to je problém NCH!
Domáci ich síce s nadšením vybudujú, ale spropagujú nanajvýš v miestnych novinách.
Domáci sa po ňom prejdú pri otvorení, príp. ešte pri nejakej príležitosti a tým to končí.
Turisti z iných končín by ho možno radi využili, no nemajú skadiaľ vedieť, že vôbec existuje.

Martin knor

Hmm, kiez by som zdielal Tvoj optimizmus. Myslim si, ze vacsina NCH vznika uplne inym sposobom. Navstivil som aj miesta, na ktorych sa vybudovala uz tretia generacia naucneho chodnika. A je mi jasne, ze aj ten sucasny nechaju zaniknut, aby mohli o rok-dva vybudovat dalsi. V takom pristupe vidim vselico, len nie nadsenie.

Tomka

Samozrejme, neplatí to o všetkých!
Hlavne posledné roky sa vďaka Eurofondom a rôznym grantom nezmyselne míňajú peniaze aj na NCH a rozhľadne, ktorá sa budujú aj na miestach, kde sú úplne zbytočné!
Ale myslím si, že keď sa už raz chodník vybuduje, tak by mal dostať šancu byť aj využívaný.

Priesil

Tomka úplný súhlas, rozhľadne kde vidno to isté čo z pod rozhľadne, či rozhľadne na holých kopcoch či vrchoch odkiaľ vidno aj bez rozhľadne. Náučný chodník ktorý vedie po tej istej trase ako už jestvujúca TZT.

Lubo

S NCH je to zlozite, lebo jednak nie su nikde poriadne evidovane, nie je jasne ci a kto sa o ne stara. Su dobre priklady a tiez aj velmi zle. Preto NCH nedavame ani do nasej turistickej mapy, lebo netusime, ci sa na ne da spolahnut.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma