Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kacvín – Falštín – Durštín – Repiská – Jurgov

Beta

Ahoj Henrich, ja som išla Dursztyn - Dolná Bukowina. Chcela som ešte ísť zelenou značkou do Jurgowa, ale bola nedeľa a mimo hlavnej sezóny a neišiel z Jurgowa žiaden bus, nechcela som po tme stopovať, tak som išla ďalej červenou značkou do Bukowiny. Vrátim sa na Tvoju trasu o mesiac, lebo chcem navštíviť Jurgów. O tejto dedine u nás niektorí hovoria, že je to slovenská dedina a nikto nevie rozumne vysvetliť, že keď nie je to naše, prečo táto dedina je u nás :-)).
Tá kaplnka je hneď za dedinou Rzepiska, na právo pri cintoríne. Keď ide o slovenské stopy, na jednej tabuli pre poľských turistov je napísané, že pred II svetovou vojnou omše boli po poľsky, ale ľudia v kostole spevali po slovensky, a myslím, že toto môže dosť povedať o realite tejto lokality :-).

Ade.e

Ahoj, som rad, ze Ta moj clanok isnpiroval a tesi ma o to viac, ze si z neho cerpala informacie, lebo to je mojim cielom, nie chvalit sa, ze som niekde bol.. :)
Inac, to, ze som parkrat spomenul, ze to bolo nase, nemyslim v zlom, ale aby to neupadlo do zabudnutia.
Ta kaplnka je kde? Aku trasu si sla?

Beta

Už keď som prvýkrát prečítala tento článok, sľúbila si som, že ak dni budú kratšie, pôjdem kúsok po Tvojich stopach. Až teraz, keď som znova tento článok čítala, všimla som si, že je to veľmi príjemne napísané a že je to veľmi dobrý sprievodca. Ak som nebola ista, či idem správne, overila som si v článku.
Keď už si párkrát písal, že toto kedysi bolo vaše, hľadala som slovenské stopy, a musím povedať, že som našla ich dosť veľa :-)
Keď ide o tú modrú značku, o ktorej si písal, že na Pawlikowskim Wierchu chýba, ona tam je aj na ľavej aj na pravej strane, ale ešte pred tými smerovnikami z Tvojej fotky. Možno bola, a možno nebola, ale niekto prečítal Tvoj článok a namaľoval :-)
Áno, z tohto vrchu výhľad na Tatry je naozaj veľmi super,ale ja som nemala šťastie, lebo môj výhľad nebol najlepší :-)

Mahe

Dzakomo - ešte trochu "pogugli" (pomôcka: Oblazowa)
a uvidíš, že sa oplatí zájsť až k tým bradielkam pri Bialke :-)

Ade.e

Dzakomo, veru nevsimol som si nic podobne v KAcwine, ak si dobre pamatam, tak ani ziadne info tam k tomu nebolo. Ale pozrel som si na nete a pekny vodopad to vyzera byt.
Beatka, veru vtipna prihoda, Carnogursky sa vsak narodil v BA a otca ma z Malej Frankovej, ale je dost mozne, ze ma vzdialenejsich predkov z Czarnej Gory, ved aj to priezvisko sedi. :)
Po polsky az tak kvalitne neviem, aby som s porozumenim cital knihu, ale moze byt zaujimava, dik za info.
Tato lokalita ako aj vseobecne polsko-slovenska ma celkovo specialne laka, nejake cezhranicne vypady som uz mal a chystam ich zverejnit a este nejake trasy pochodit. Je to vdacny kraj na rozne tulacky. :)

Beta

V Poľsku sa roky dozadu hovorilo o tom, že slovenský politik Ján Čarnogurský nelegálne prekročil našu hranicu (bol to rok 1991). Bol na služobnej ceste v Krakove a keď sa vracal domov, napadlo ho, aby navštíviť svoju rodnú dedinu, ktorá sa nachádza na území Poľska (Czarna Góra). Podľa zákona mal by ísť najprv do Lysej Poľany, ukázať pas a mohol by prejsť, a on si priamo išiel do Czarnej Góry. Pre niektorých to bolo vtipné, že on musí mať pas, aby navštíviť rodnú obec :-). Na druhej strane on je Slovák, a priezvisko má trochu poľské :-) A takéto je spišké pohraničie.
Henrich, čítaš po poľsky? U nás bola teraz vydaná kniha "Cztery sztandary, jeden adres" o komplikovaných dejinách tohto územia, odporúčam, veľmi zaujímavá. Dúfam, že napíšeš ďalší článok o túrach po tejto lokalite :-)

Ade.e

Diky vam obom. :) A dzakomo, urcite odporam zajst tam, neskutocne nadherny kraj. Tie skalky na mape aj mna zaujali, akurat dal som prednost mojim milym lukam a pasienkam. :)

Dzakomoo

krásna túra, navnadil si ma. práve túto oblasť od hranice na sever až po jazero ešte nemám pochodenú. od Dursztyna smerom na SZ som si na mape všimol aj nejaké bradielka, aj to by sa oplatilo preskúmať.

Boro

Paráda, naozaj paráda. Krásny kraj skvelý vander.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma