Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Stratený valal Koňuš (Podhoroď – Koňuš)

Diskusná téma K článku: Stratený valal Koňuš (Podhoroď – Koňuš)

Konečne to vyzerá, že so zimou je nadobro koniec. Trocha posledných ranných mrazov sa odzrkadlí na sklách a strechách áut pri rannom východe slniečka, ktoré svojimi hrejivými lúčmi naberá na intenzite a začína nás pekne zohrievať. Jar prišla oficiálne, nielen v kalendári. Vo vrchoch však je ešte dosť snehu, a tak sa na dnešnú akciu pripravujem ako v zime. Počas týždňa som si to preveril a nechcem dnes nič ponechať na náhodu. Predsa len, idem na neznáme miesta, tak je to na mieste. Nebude to však sólová turistika, ale dosť početná skupina.

MisoB

Ak by si poslal záznam trasy, doplnili by sme ju na Hiking mapu. Vďaka.

MOVLAN

Na mapách VKÚ Harmanec Vihorlatské vrchy - Zemplínska šírava (126) 6. vydanie je táto trasa uvedená ako miestna značka (červená) a to kvôli tomu, že do uzávierky vydania ešte neboli odsúhlasené všetky náležitosti, no už bola trasa zameraná a pomocne vyznačená. Na trase v dohľadnom čase pribudne turistická infraštruktúra hlavne v okolí Beňatina, lom.

MOVLAN

TZT v časti Podhoroď - Paprtný - Beňatina, lom - Starý Koňuš - Koňuš je už oficiálne schválená (01/2019) ako pokračovanie TZT - červená pásová značka z Remetských Hámrov cez Lysák- Sninský kameň-Nežabec-Vavrová lúka-Podhoroď. Trasa je v súčasnej dobe vyznačená, čaká sa len na osadenie info tabuliek na smerovníky (TIM), len čo budú dodané. Na trase sú šesť miest s lavičkami a tri infotabule. Pracuje sa ešte na studničkách a mostíku cez potok Beňatinská voda.

MisoB

Milost: Je to nejaké miestne značenie, náučná trasa? Namáš foto smerovníkov? Lebo KST žiadnu takú značku neviduje.

Milost

Pripájam priebeh žlto značenej trasy z uvedenej túry. Cestou hore do sedla Starý Koňuš po zvážnici treba dávať pozor na značenie trasy.

Martin knor

Cast trasy Podhorod - Stary Konus som siel vlani a predvlani, ked to este nebolo vyznacene.
Benatinsky travertin je schovany v lese, prisiel mi dost nezaujimavy. Lom nad Benatinou (s ktorym sa tu travertin zamiena) je ovela zaujimavejsi. No velerybu som na skale nevidel. Vidim ju az teraz. Nenapadlo mi, ze ma byt zvislo. Lucky s brezinami na Starom Konusi su ozaj nadherne.

Peter61

dofrasa jjano, sorry, som si to so svojou atestackou pomylil.

Jjano

Peter, si sa dne najedol nejakej vtipnej kaše ... :-)

Faktom je, že nebola zničená, ale oslávená, nie Rimanmi, ale geofyzikmi a nie v Alexandijskej knižnici, ale v Riviére :-)

Diplomku som ešte našiel, ale bohužiaľ mapové prílohy v nej už chýbajú, ale matne sa pamätám, ze sme mapovali aj v tých miestach, kde je táto túra... len vtedy to ešte bola hranica so ZSSR :-)

Peter61

jjano, s tymi rokmi si dajak netrafil.
Ak sa dobre pamatam, Tvoja diplomka bola znicena Rimanmi v Alexandrijskej kniznici.

Beta

Marián, škoda že si nenapísal tento článok skôr, na druhej strane super, že si ho napísal. Išla som týmto chodníkom na začiatku mája a stratila som sa. Teraz vidím, akú som chybu urobila. Mám prosbu - ako vieš, tento chodník nie je označený na mape hiking.sk. Keby bol, mapa by pomohla turistom, ktorý nepoznajú tejto lokality, nestratiť sa a sústrediť obdivovanie okolí. Ja som neúspešne písala na fórum, aby niekto to označil. Možno ak by si Ty im tiež napísal (boli by už dvaja) a pomohol to označiť, tento chodník by bol na mape. Na žiadnej slovenskej mape na internete nenašla som tú trasu a vôbec nechápem prečo nikto nechce to nakresliť. Predsa ak bude chodník, viac ľudí bude chcieť pozrieť mapu, bude rasť návštevnosť, všetci budú vedieť, že táto mapa je najlepšia atď. Mohol by si, prosím, pomôcť stratením cudzincom?

Kamzikjardo

Len take upozornenie. Tie hrady Tibava sú dva!Druhy sa nachádza pred Tibavou na kopci s kosou 444m. Sú tam aj vykopávky

Alexander

Vďaka za info o novej TZT, nevedel som o nej :-). Ten zatopený lom (s "veľrybou") samozrejme nie je travertínový, ale vápencový, len pre pripomenutie. Škoda, že tvar veľryby je vykreslený len prímesou železa vo vápenci, ak by to bol ozaj odtlačok, to by bola senzácia. Ale v jednom nemenovanom susednom štáte by aj tak vedeli z toho urobiť poriadnu atrakciu, viem si predstaviť tie skupiny turistov sprevádzané turistickými sprievodcami a ten ich výklad na výhľadovom mieste :-).

MisoB

Opravené... aby si zas tí Tatári príliš nefandili :)

Majoja

Ma byť 1242, stal sa nejakým nedopatrením preklep a hneď je niekoľko storočí viacej. Ospravedlňujem sa.

Jjano

Jesusmarja, presne v tých miestach som pred asi tisíc rokmi robil diplomovku ... vďaka za pripomenutie- Pri najbližšom výjazde na východ si tam zájdem...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma