Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vysoké Tatry – podrobná mapa 1 : 25 000

Diskusná téma K článku: Vysoké Tatry – podrobná mapa 1 : 25 000

V segmente tlačených turistických máp sa nedávno objavila novinka od vydavateľstva SHOCart, skladaná mapa Vysokých Tatier. Zaujímavá je na nej okrem iného mierka 1 : 25 000, ktorá nepatrí k rozšíreným, avšak členité územie Tatier si ju priam pýta. Keďže vlastním pomaly archívnu mapu Vysokých Tatier v rovnakej mierke od VKÚ ešte z roku 1999, hneď som siahla aj po tejto. Jednak zo zvedavosti, jednak aby som mala klasickú a aktuálnu mapu do batoha na tatranské túry.

Martin knor

Ci brdo. Ze "ingerencia". Vraj je to zo spanielciny (interference, meddling, intermeddling). Takze vyznam by som mal, ale stale celkom dobre nechapem preco bolo potrebne pouzit toto slovo na danom mieste. Mohli by ste pre nas, trochu jednoduchsich, pouzivat beznejsie vyrazy? :-D

Pinciotti

@Peter 61. Myslel som to tak, ze mapa nic nove nepriniesla. Ak by tam bol napríklad zväčšený výsek Prostredného hrebeňa zo všetkými pomenovanymi bodmi, alebo menej nepresnosti...V knihe chyby nie sú a podľa mňa urobil dobre ze tie názvy skúša zaviest. Bol by som opatrný s odvolávaním sa na akúkoľvek autoritu u nás, lebo si nemyslím že ktokoľvek to ma zmaknuté tak ako Poliaci -Paryski a hlavne Cywinski. Je to jediny zlatý štandard tatranskej topografie(a aj tak, Paryski robil chyby) Možno u nás by bol taky čiastočne Ivan Bohuš...v Puskasovi je veľa chyb. Veľa názvov miest na Slovensku malo iba polske nazvozvoslovie. Naše "autority" nevedia ani ktorý je najvyšší vodopád v Tatrách, pochybujem že vedia že napr vrchol Veľkého Zabieho štítu je celý na Slovensku. Tiež podľa mňa úplne nesprávne vyhadzujú Liptovské Kopy z VT(tou istou logikou by sa dal vyhodiť aj masív Širokej) Iste - toto sú drobnosti pre topomaniakov, ale skutočne elity alebo autority okrem Bohuša(ktorý bol ale limitovaný zdravotným stavom) sme v tomto nikdy nemali, takže prípadná ich ingerencia prínosom nebude. Samozrejme nepochybujem že HZS spoľahlivo trafí kam, to je niečo iné. V podstate s nedostatkom elít zápasíme u nás vo všetkom :)

Lenkasyrovatkova

k nazvoslovnej korekture - zacinaju tu vznikat trenice o to, ktore nazvy su spravne a ukazuje sa, ze chyba nieco, co by to zjednotilo (na GKU je minimum veci z Tatier). Ja som milo prekvapena, ze v jednom roku vznikli dva taketo ambiciozne a podrobne produkty takze nejake nezhody sa dali ocakavat.

Otazka - skusil uz niekto identifikovat ako velmi sa tieto publikacie lisia, napr. v %?

Peter61

@ Ondrej,
mapa a kniha majú rôzne využitie.
Názvoslovnú korektúru na mape robilo OS HZS V.Tatry a autor konzultoval aj s GKÚ.

Peter61

a tak dajaký mejl abo daco podobne oldschoolové ? Z.B. pevná linka

Peter61

ad "Tatranské hrebene, názvoslovie ?
kde ste kupovali ?

Pinciotti

Kniha je extratrieda a na oveľa vyššej úrovni ako mapa

Lenkasyrovatkova

Dobrý doplnok k schématickej mape, knižný sprievodca s fotkami a popisom. Zatiaľ prvá časť. Tatranské hrebene, názvoslovie.

Peter61
Lenka :-) už mi docestovala závesná verzia, idem ju aj ja zavesiť -)
Pinciotti

Je to predrazena a obsahovo priemerne kvalitna mapa. Typicky slovensko-tatransky produkt Zrejme ale u nas aj tak nic (s podobnou tematikou) lepsie nevzniklo za poslednych x rokov, takze stale to pre zaujimavost treba doma mat, ak zbierate mapy alebo tatransku literaturu.

Peter61

schematické mapa Tatier od Litvora (2019) sa volá
Podrobná mapa hrebeňov / Szczegółowa mapa

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma