Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Návleky na topánky

Diskusná téma Návleky na topánky

Ahojte, chystáme sa na prechod rumunského pohoria a ja premýšľam, ako si zachovať nohy v suchu v prípade dažďa či mokrej trávy. Beriem si topánky La Sportiva TX4. Síce som ich impregnovala, premýšľam ešte o nejakej vrchnej vrstve a napadlo mi, či by neboli použiteľné návleky Silvini Tubo UA724...sú to cyklistické návleky, ktoré sú pogumované a naťahujú sa na celú topánku (okrem podrážky). Čo myslíte? Mohol by tento blbý nápad fungovať? Vďaka za reakcie

Possum

Tieto navleky nepoznam, ale nagooglil som si a moj dojem je, ze su trosku nizke. Turisti vacsinou mavaju vyssie navleky, bo trava vie byt dost vysoka a ak nemas stucne aspon par centimetrov nad topankou, tak ti pretece voda zvrchu. Ale ako hovorim, neviem ako presne tvoje navleky vyzeraju. Ak ti siahaju par cm nad topanku, tak si v pohode.

Ale v pohode si tak ci tak, bo ziadne topanky ti chodenie v mokrej trave vlhkost neudrzia a za realtivne kratky cas budes mat topanky mokre, nech si zoberes akekolvek. Treba sa zmierit s faktom, ze v mokrej trave budes mat nohu mokru, nech uz robis cokolvek. Toto teda plati pre tipicku turisticku vystroj - vysoka topanka a vysoka stucna. Ci by mohli fungovat tie Tvoje stucne, ktore prekryju celu topanku - neviem, tipol by som, ze nieco by to spravit mohlo. Ale opakujem, pozor na vodu, ktora Ti natecie do topanok zvrchu.

Je leto, noha Ti neodmrzne, zober si na vecer suche ponozky a nemas problem. Uzivaj Rumunsko!

Remy

No dost blby napad...
Tie navleky su cyklo, teda neriesia opotrebovanie zo spodu, pretoze primarne nie su na chodenie.
Teda podla mojho dost rychlo znicis drahe cyklonavleky. Topanky mas bez gtx? Ak ano, tak by som vzal len nejake navleky urcene pre trailove topanky. Ustoja nejaku vodu aj bordel. Pripadne este skusit nejake normalne turisticke navleky, ktore strihovo budu okolo kotnikov nizsie, aby sa ti prave v tychto miestach nedostala do topanok voda, lebo pri dazdi ti to bude stekat vsetko dolu nohami, topanky premocis durch a susit ich budes aj dva dni.

Peter61

sportiva.com/tx4.html
neviem, o aký terén sa jedná, ale možno by som uvažoval o dačom vyššom.

silvini.sk/…/910-tubo-ua724.h…
".... aby niečo vydržali aj pri občasnej chôdzi. "
Neriešia adheziu podrážky, preklad : zaděláno na pošmyknutie, v exponovanom terene na zabitie.
Takže do dažďa treba :
var.1 dlhé šušťačky ( GTX a pod.), po ktorých voda stečie na topánky po topánkach dole

  • dlhé pončo, z ktorého voda stečie na návleky a potom dole. V exponovanom teréne na zabitie.
Pavol "Chodec" Horvath

Kup, zober, vyskusaj a napis ako to dopadlo.
Ja by som nekupoval a nebral, ale ludia robia vacsinou presny opak toto co by mali.
Keby si sledovala diskusie tu na hikingu tak vies ze v trave Ti premokne vsetko okrem gumakov, ale v tych sa Ti zas spoti noha. Niekto to dokonca raz pisal nieco o vlastnorucne vyrobenych navlekoch do travy...

Kikcak

Peter61

Myslela som, že to skombinujem s dlhými šušťačkami. Takže ako píšeš, voda by tiekla z ponča na šušťaky a žo šušťakov po návlekoch na zem.
V tom prípade by asi nebolo potrebné mať vyššie návleky (?)

Čo sa podrážky týka, fakt neviem. Obopínajú topánku "zboku" a zapínajú sa v strede chodidla. Mohlo by to v tom prípade fungovať...ako dlho, to neviem.

remy
Návleky určené na trailové topánky som videla iba v oblasti členku. Žiadne neriešia špičku.. ale pokiaľ si niekde také videl, daj prosím tip

Peter61

Ktoré pohorie ?
Aké ročné obdobie ?
Aký ruksak ?
Koľko dní, aké prespávanie ?

Kikcak

Peter61

Paring, Capatini
prelom júna a júla
55l ruksak
7-8 dní v kopcoch
prespávanie v stane

Remy

Kikcak
Trailove navleky su prioritne na to, aby nepadal bordel do topanok, niektore maju vodeodpudivu upravu (ale zase to nie je zazrak proti dazdu). Spicku topanky nekryju co viem ziadne, bezci chcu priedsune boty, preto ich vela ani nechce GTX (ak bota pri behu namokne, tak bez membrany skor vyschne).
Preto si myslim, ze mas najhorsiu variantu. Nizke trekovky, kozene s bez GTX. Tj. skoro namoknu, dlho schnu. Doma mam Dragontaily bez GTX a som na tom rovnako. Preto ich beriem len na 1-2 dni, ked viem, ze nebude prsat a nepojdem po mokrej luke. Inak bud vysoke trekovky, alebo v poslednom case trailovky s GTX. Rosu celkom podrzia a ked aj navlhnu, tak tym ze nemaju kozeny zvrsok, rychejsie uschnu.

Kikcak

Legil
oceňujem tvoj zmysel pre humor :-D

Peter61

@ 11:30 kika:
takze natazko, potencialne dazd, moznosti susenia +-.
Taky prechod by som nesiel v takych approach polovickach.
sportiva.com/tx4.html
outdoorgearlab.com/…/la-sport…

Mozno na prezutie. Ak mam dvojo topanok, pri striedani sa meni zatazenie klenby = ulava.
Je pravda,ze nejaky ten Pirin a Rilu som siel v casoch, ked vyber obuvi nebol.
Co sa tyka ponca a vyssich navlekov, ak je teplejsie a nedavas aj sustacky ( su celorozopinacie ?) nohavice , je to skoro idealna kombinacia.Rychlo oblecies.

minuly vikend : stacilo 2-3 mm zrazok/2 hodiny a ten chalan v 3/4 nohaviciach mal uplne mokro v topankach, co natieklo z lytok.
svts.sk/3719-breaking-news-4-…
Ale opakujem, pri exponovanom terene su ponco/prsiplast na zabitie(z.B- traverz strmej mokrej luky)

Kikcak

Vďaka za radu ohľadne tých návlekov...No a prečo myslíš, že sú approachky nevhodné?
Čo som čítala rôzne blogy, fóra atď. tak sa názory na nízke a vysoké boty do hôr dosť líšia...

Ondro_RK

--> kikcak,
tie cyklistické návleky Silvini Tubo UA724 už máš, či to je len taká úvaha?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma