Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Šípska Fatra: Kečky a Radičiná z Komjatnej

Diskusná téma K článku: Šípska Fatra: Kečky a Radičiná z Komjatnej

V septembri som sa prešiel z Komjatnej na Ostré (Ostrô). Nad dedinou ma fascinovalo veľké skalné okno a potešili ma výhľady z vrcholového hrebeňa. V apríli som sa do Šípskej Fatry vrátil a pozrel som si hneď štyri skalné okná. Prechádzka bola trochu náročnejšia, pretože som išiel zväčša mimo turistických chodníkov. No jej atraktívnosť to iba zvýšilo.

Jiku2

Tak nakonec jsem to vzal vice napřímo. Na Kecku jsem vyrazil z Komjatne nekde od pošty a po povinne prohlidce "Zvonice" jsem to vzal rovnou nahoru (mapy.hiking.sk/?trasa=oA7UO).
Cesta prudka, ale snadno pruchodna. Dokonce tam byla pesinka od jinych, dobrodruznejsich turistu:)
Z Radičine jsem sel po hrebenu pres Tlstou horu, odkud jsem sebehl do sedla nad Studnicnou. A taky, v poho schůdné. Z Radicine jsem se chvili prodiral, ale po chvilce jsem narazil opet na pesinku, ktera kopirovala hranu hrebene a schazela i dolu do sedla. V techto mistech se ale ztracela vzhledem k balvanitejsimu terenu se spoustou skalek. Na prostrednim vrcholku tohoto hrebinku je hezke vyhledove misto smerem na vychod (mapy.hiking.sk/?trasa=QTqIR)

Jiku2

a to tak byva, clovek si precte nejaky clanek, uvidi fotku a je vymalovano. musi vyrazit :)

Jiku2

no ja kdysi driv si treba zrovna tu Oravskou vrchovinu prochazel a byl jsem z ni nadseny. velmi malebny kout Slovenska. chce to ale slunecni svit at ty louky vyniknou :) po vsech tech strmych kopcich a skalach, co me cekaji v te šípské casti Fatry a na Choci, si chci tu trasu takto zpestrit.

Martin knor

Nasadil si mi chrobaka do hlavy :-). Chocske vrchy nejako zanedbavam.

Jiku2

no ja ten batoh zas tak tezky mit nebudu. neco malo nad 9kg i s jidlem a nejakou tou vodou.
primo prechod Chocskych vrchu neplanuji. chci zacit v Lubochni, po zlute a nasledne zelene prebehnout Hrdosnu skalu, pak ta Kecka a Radicina a nekde kolem Studnicne , nejlepe na nejake skalni vyhlidce, prespat. druhy den klasicky po znacce z Valaske Dubove vylezt Velky Choc no a pak uz nejak mimo znacku sebehnout pod Holicu a obloukem pres sedlo pod Ostrym vrchem se navratit k obci Osadka. na loukach nekde kolem Šoltyska chci prenocovat. posledni den si projdu cervenou trasu k Malatine a pak uz zase mimo znacku po bocnim hrebenu zamirim nekam k obci Sedliacka Dubova na vlak. tak asi tak nejak to mam vymyslene :)
dle fotek vypada svah pod Keckami moc hezky. asi to ale vezmu pres tu Zvonicu- do toho skalniho mestecka bych se rad podival. jak rikam, zhodnotim z Hrdosne skaly a pokud me odtud vrcholek Zacharky nezaujme (dle mapy by tam mely byt taky nejake skaly), pujdu radeji pres tu Zvonici.

Marcel.c

Išiel som to vlani na jeseň, ale opačným smerom - z Kečiek do Mágovcov. Vrcholové skalky boli bezproblémové, potom som sa pustil dnom pomerne strmého žľabu, ktorý cca 80 metrov pred koncom ešte nabral na strmosti, preto som tento úsek obliezol v smere dolu zľava.
Fotografie sú z spod inkriminovaného miesta, ak to niečo pomôže.
S ľahkým batohom to nebolo náročné, s ťažkým môžu byť problémy.

Martin knor

Tie skalne bloky su iba na jednom mieste a daju sa obist. Je to vsak na batoh poriadne strme. Moja trasa bola od Z na Kecku, nato navrat do sedla v ktorom som stanoval(velmi pekne miesto). A dalsi den cez Radicinu, v ktorej som si zohnal vodu a kupil chlieb.

Mne to cele v roku 1989 trvalo 5 dni.

  1. den zo zst Liptovsky Mikulas peso do Jalovca na Sivy vrch, stade cez Huty na Oblazy a spod Velkeho Boroveho som zacal stupat na Prosecne. V dazdi som si postavil stan priamo na chodniku.
  2. den na Prosecne, stade dolu do Prosieka nakupit jedlo. Hore Prosieckou dolinou a kdesi nad dolinou som spal.
    3.den na Pravnac, stade dolu. Kusok ubocim vrchov a hore na Liptovsky hrad, dolinou do Kalamenov. Cez Lucky a na predvrchole Choca som stanoval.
  3. denna Choc, stade na Likavu, lukami so senikmi nad Ruzomberok a cez Radicinu na Kecky, navrat pod kopec do sedla.
  4. den. Dolu cez Studnicnu a Komjatnu do Magovcov, stade hore na Ostre a neznacenym hrebenom do Zaskovskeho sedla, stade cez Sip na Kralovany zastavku a peso do Kralovian.

Dalsi den som siel do skoly na skusku :-D .

Jiku2

no uvidim. mrknu na to z Hrdosne skaly a i podle pocasi se rozhodnu. alernativou mozna pro me bude i ta vase trasa pres Zvonicu, jen se jeste rozhodnu, jestli se na ni napojim primo z Komjatne nebo na ni navazu pres sedlo pod Pohorelinou. To, co jste sel Vy, bylo moc narocne? hlavne teda ten zaverecny usek pres ty skalne bloky.

Martin knor

Uf, liezt s velkym batohom do toho stupaku bude fuska. To by som radsej siel oklukou cez Radicinu. Ja som siel na opacnej strane hore mimo znacky iba preto, ze v tych dobach zelena este nebola vyznacena. Siel som "hrebenovku" Chocskych vrchov a predpokladam, ze cosi podobne idete aj Vy.

Na tlstej hore som este nebol, ale chystam sa tam.

Jiku2

no, batoh se stanem na zadech potahnu taky. mam to jako soucast tridenni trasy a nechce se mi to obchazet pres Komjatnou. ono dle mapy od Magovcu vede nejaka lesni cesta az na Zacharku a pak uz je to relativne kousek do mist, kde navazu na ten "Vas" usek, kterym jste se dostal na vrchol Kecky. Tlsta hora je oznacena jako vrchol hrebinku tahnouci se severne, severo-vychodne od Radičiné

Martin knor

Volakedy davno, ako student, som siel od Magovcov na Ostre a bolo to dost narocne. Ale mal som na chrbate batoh so stanom a cele dni prsalo :-? . Snad Vam to na opacnu stranu pojde lepsie.
Neviem ktory kopec je Tlsta hora, no keby som od Zvonivej diery siel priamo hore svahom, malo by tam byt nejake skalne okno.
Na medvede sa treba popytat v Komjatnej. Asi ich tam bude dost. Vyssie je hora vysoka, prehladna, tam asi nebudete mat problemy. Ale neviem, ako to vypada dolu v doline. Problemom su neprehladne hustiny, je dobre sa im vyhnut.

Jiku2

Je, diky za tenhle prinosny clanek. Chystam se na Kecky vylezt netradicne od Mágovců a tyhle informace se mi hodily. Nesel jste nekdy nahodou i trasu pres Tlstu horu? Chci si ten hrebinek projit a pak sebehnout dolu do sedla nad Studnicnou.. Medvedi tam nemaji nahodou nejake brlohy? :) ten teren se nabizi

Pavol Bačík

Ďakujem za tip! Idem si pozrieť aj druhý článok s výstopom na Ostré / ô. Predpokladám že sa do týchto miest vyberiem. Výborné články, ďakujem!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma