Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Letný minibus v Slovenskom raji

Diskusná téma K článku: Letný minibus v Slovenskom raji

Letná sezóna 2018 v Slovenskom raji priniesla jednu novinku – pravidelné autobusové spojenie stredísk v severnej a južnej časti NP Slovenský raj, ktoré vedie po nedávno zrekonštruovanej horskej ceste cez Sedlo Kopanec (987 m). Na projekte sa spolupodieľa Oblastná organizácia cestovného ruchu Slovenský raj & Spiš, krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus, Banskobystrický samosprávny kraj a dopravca eurobus Košice, závod Spišská Nová Ves, ktorý dopravu na novej linke zabezpečuje.

Vladimír Kobza

Letné sezónne autobusové spojenie medzi severnou a južnou časťou Slovenského raja je v prevádzke aj počas letnej sezóny 2019.
Autobusy premávajú počas víkendov a sviatkov od 1.7.2019 do 31.8.2019. V ponuke je jeden pár spojov na trase Spišská Nová Ves - Čingov - Hrabušice - Sedlo Kopanec - Dobšinská Ľadová Jaskyňa - Stratená - Dedinky a jeden dopoludňajší pár spojov na trase Vydrník - Hrabušice - Sedlo Kopanec - Dobšinská Ľadová Jaskyňa - Stratená - Dedinky (vlani premával len od Podleska do Dediniek), ktorý má prípoje od autobusu zo Spišskej Novej Vsi, ako aj od vlaku vo Vydrníku.

Oproti minulému roku je spojenie zaradené do bežnej prímestskej linky č. 810436, zriadenej 1. júla 2019 (vlani spoje figurovali ako osobitná doprava).

Poznámka: autobusové spoje medzi Dobšinskou Ľadovou Jaskyňou a Telgártom toto leto nepremávajú. Uvažuje s ich prevádzkou do budúcnosti na základe prípadnej spolupráce s banskobystrickým VÚC.

Cestovný poriadok autobusových spojov cez Sedlo Kopanec nájdete na nasledovnom linku:
portal.cp.sk/…/L810436_190701…

A ešte prikladám link na cestovný poriadok Ľadového expresu, ktorý tento rok premáva z Košíc až do Červenej Skaly:
slovakrail.sk/…/ladovy-expres…

Jjano

Je aj zopár iných perličiek na tej ceste, napríklad:

  • ruiny technickej budovy z čias výstavby cesty talianskymi zajatcami;

  • vyasfaltovaná trhlina, ktorú vytvoril blesk, ktorý skĺzol zo skaly cez cestu do doliny;

  • lúka v Kopaneckom sedle, ktorá údajne držia svetový rekord v počte rastlinných druhov na metri štvorcovom... :-)

Martin knor

Po tej ceste som siel minuly mesiac 2x. Je obnovena a v pohode zjazdna. Perlickou je, ze ta cesta ide cez 3 okresy.

Vladimír Kobza

Je prejazdná aj pre individuálnu dopravu (samozrejme len v období bez snehovej pokrývky, keďže cesta sa v zime neudržuje).

Drobec11

Taká otázka: Tá cesta je prejazdná aj individuálnou dopravou, alebo to je cyklocesta + tento autobus?

Vladimír Kobza

Kvôli veľkému záujmu bude kapacita tzv. Ľadového expresu premávajúceho medzi Košicami a Dobšinskou Ľadovou Jaskyňou zdvojnásobená a zároveň od 21.7.2018 sa pridáva jeho zastávka v stanici Mlynky:
vovlaku.teraz.sk/kapacitu-lad…

Vladimír Kobza

Spoje na Telgárt (uvedené s poznámkou "od vyhlásenia") aktuálne premávajú, o čom som sa aj osobne presvedčil.

Pár dní dozadu sa mi však dostala aj taká info (neviem nakoľko je relevantná), že tieto spoje na Telgárt budú jazdiť len v júli (v auguste už nie). Ak zistím nové skutočnosti, napíšem v diskusii.

Spoje cez Kopanec jazdia normálne do 31.8.

Klaudia

Zaujíma ma poznámka v cestovnom poriadku: premáva od vyhlásenia. V článku je síce uvedené že spoje s touto poznámkou (do Telgártu) premávajú, je to naozaj tak, neviete niekto?

Jjano

Asi by som nevolil taký ostrý slovník. Laďový expres slúži pre návštevu Dobšinskej ľadovej jaskyne. Ak sa chceš dostať na Pílu či k Veľkému Sokolu, tam máš spojenie cez Spišskú Novú Ves.

Jozo.p

Ja už viem prečo autobus do Hrabušíc nečaká v DĽJ Rex z BB.
Pochopil som to keď som zistil že mimoriadny víkendový vlak z Košíc do DĽJ (!objednávaný a financovaný krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus - tou istou ktorá objednáva predmetné mimoriadne autobusy !) má príchod do DĽJ o 9:45. Teda takisto nemá prípoj k autobusu do Hrabušíc (9:35).
Diletantstvo niekde v krajskej organizácii cestovného ruchu Košice Región Turizmus je ten problém.

Vladimír Kobza

Presne tak, tiež vidím problém v nešťastnej a neskorej polohe vlaku REX. Navyše, v rámcovom návrhu GVD pre rok 2019 sa má vlak posunúť ešte o 2 hodiny neskôr s príchodom do Slovenského raja až okolo 12. hodiny, čo bude na jednodňovú turistiku úplne nepoužiteľné. Turisti zo stredného Slovenska túto zmenu hromadne pripomienkovali, tak uvidíme s akým výsledkom to skončí. Ideálne by bolo viesť tento vlak v ešte skoršej polohe ako v súčasnosti.

FunTTomas

jozo.p: to je práve problém celého RExu, že chodí v tak nemožnom čase, že pre celodennú turistiku je takmer nepoužiteľný. Do hôr dorazí neskoro v dopoludňajších hodinách, že sa nedá využiť na normálnu 8-hodinovú túru.

Vladimír Kobza

zivan: Vďaka za doplnenie. Ja som chvíľu po tom ešte dnes pátral a podarilo sa mi nájsť cestovný poriadok linky k horárni Sokol z roku 1973. Verím však, že sa časom podarí upresniť, dokedy toto spojenie existovalo.

Jozo.p

Škoda že pre turistov zo stredného (+ západného Slovenska) je 'to' nepoužiteľné - vlak Rex 1785 príde do DĽJ o 10:00, autobus odchádza o 9:35 ...

Zivan

Veľmi dobrý počin. Verím, že nestroskotá na ekonomike.
Mimochodom, autobus zo Spišskej Novej Vsi až k ústiu Veľkého Sokola premával cez víkendy ešte v druhej polovici 80-tych rokov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma