Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zabudnutý Gemer: Jelšava – Železník – Tisovec

Ida

Ďakujem za komentáre chlapci. Prešla som si sama od Sirku po hrad Rákoš a potom i Jelšavu a jelšavský hrad a bolo to naozaj v pohode. Cigánov som videla len v dedinách a v meste, v lese a na lúkach samozrejme ani živej duše. Len samozrejme škoda, že v minulosti tak bohatom a dôležitom meste ako je Jelšava sú teraz už Slováci asi v menšine.

Ade.e

Ida: na Gemeri som bol opat a Jelsava je uplne v pohode. Myslim,ze v tych dedinach, kde je majoritou uz tato mensina, tak by to malo byt tiez OK. Akurat osadam sa snazit vyhnut..

Blud

Ida: Miestni v Jelšave a Sirku boli, ale šli si svojou cestou a my svojou, nevšímali si nás. Rákoš bol vcelku vyľudnený, keď sme tade prechádzali. Aj v tej osade ich hlavne zaskočilo, kde sme sa tam vzali a keď videli, ze sme sa len zamotali a ideme preč, tak to viac neriešili.

Ida

A mimo toho vášho náhodného vpádu do osady, to tam inak vyzeralo bezpečne? Myslím cestu po turistickej značke v Jelšave, Rákoši a Sirku, stretávali ste miestnych alebo to tam bolo skôr opustené?

Svatopluk Štěpánek

Gemer možno nie až taký zabudnutý. M. Slabej: Tisovec, mesto pod Hradovou,J. Michálek a kol.:Gemer a Malohont, V. Plekanec a T. Haviar: Gotický Gemer a Malohont: Italianizmy v gotickej nástennej maľbe, L. Jiroušek: Gemer - Spiš, M. Gregor: Gemer - rok 1971.
A ak neblúznim tak aj niečo o deskových maľbách na Gemeri.

Ade.e

Zalezi co hladas na Gemeri. Ja hladam prave tie pamiatky a vseobecne je Gemer vdaka nim znamy. Preto kvoli nim sa oplati tam ist.
Sona: Diky, asi som tym vsetkym prehustil clanok, ale aj o to mi slo, ze je tam dovod tam zajst aj z vacsej dialky.
Barancek: Aj Tisovec sa mi velmi pacil, nie len tak, som si naplaanoval taku trasu,kedze som tam konkretne chcel zajst.

Pavol "Chodec" Horvath

Sorry ale vsetky tie holoruby a zdevastovane lesy zatienia krasy Gemera. A to neratam ciganske osady a casti dedin/miest.

Baranček

Veru je ten náš Gemer zabudnutý a toľko krásy a histórie sa tu nachádza.Treba sem zájsť a pozrieť sa na tieto skvosty,lebo možno o pár rokov už niektoré nebudú.Som rodák z Tisovca a viem o čom hovorím.

Sona

Riadny zemepis, aj ked trochu smutny. Na jednu turu naozaj mimoriadna frekvencia pamiatok a zaujimavych miest.

Svatopluk Štěpánek

Ade.e - čítal som iba tie Čierne diery 1 - 3, Gemer je vesmír zatiaľ nie, majú ju iba v Artfóre, idem si ju objednať.

Ade.e

Pavol: Ja sa nepytam na jej cislo, ale ze ako si to myslel ohladom prenocovania. Ci "po znamostiach" v spacaku s karimatkou alebo oficialne s postelou a sprchou.. Na nete je len moznost prehliadky s dobrovolnym vstupnym.

Ade.e

Dakujem vsetkym za prijemne reakcie. Gemer je podla mna jednym z oblasti na SLovensku s najhustejsim vyskytom zabudnutych a nekomercnych pamiatok. A ci kvoli nim alebo "len" prirode, oplati sa tam raz za cas zajst.
Knor: Mas pravdu, je tam este druhy hrad, ktory by mal byt niekde oproti tomu, na ktorom som bol ja.
Pavol Chodec: V kasteli, ze sa da prenocovat?
Svatopluk: Cital si tie knihy? Ja som len pocul o tej Gemer je vesmir..

Pavol "Chodec" Horvath

Tym ktory chcu ist do tych miest odporucan navstevu kasiela v Jelsave. Vierka ktora tomu sefuje je super kocka. Na kasieli by sa podla nej dalo aj prenocovat.
Ja sa tam chystam znova kedze som minule nemal cas ist na hrad.

Vladimír Kobza

Bol som na Železníku vlani v novembri a toto miesto mi učarilo ako máloktoré iné. Išiel som okruh po nových značkách cez Železník (osadu aj vrchol), Rákoš, Rákošskú Baňu, Červeňany a Sirk. Kopec zaujímavostí po trase, napr. robotnícke bytovky Štokovec na Železníku, terénne prepadliská pod vrcholom Železníka, zvyšky priemyslnej činnosti v Rákošskej Bani, Červeňanoch či Sirku. Mňa zaujal aj dobre zachovaný násyp žel. úzkokoľajky pri Rákošskej Bani. Veľmi zaujímavý je aj zostup po žltej značke od kóty Pri javore dole do Rákoša, tento úsek vedie bralnatým hrebienkom s peknými výhľadmi, trocha treba loziť po skalách, povedal by som, taká jednoduchšia alternatíva k Hradovej. Tiež pekný je aj kostolík v Rákoši. Nádherný výlet s množstvom prírodných, kultúrnych či technických pozoruhodností. Kto nebol, veľmi odporúčam.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma