Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Topánky - Haglundova päta

Diskusná téma Topánky - Haglundova päta

Otváram tému pre výmenu skúsenosti ľudí s deformitou, ktorá sa nazýva Haglundova päta. Ide o kostený výrastok na päte, ktorý je síce malý, ale neuveriteľné komplikuje nákup a používanie topánok.

Ako riešite kúpu nových turistických topánok?

Máte dobré skúsenosti s nejakým modelom? Viete odporučiť?

Máte dobré skúsenosti s nejakým prispôsobením topánky a podobnými fintami?

Erco19

Ahojte, pridávam sa do tejto témy, nakoľko som taktiež vlastníkom Haglundovej päty, ba dokonca dvoch :D . Najprv som to riešil textilnými náplasťami, potom som prešiel na silikónové náplaste Compeed ale nebolo to 100%né... Momentálne používam toto "https://www.hypernakup.com/p/2820/silikonovy-chranic-navlek-aplikator-na-patu-2v1" a spokojnosť. Nevýhodou je že to vydrží asi tak 3-4 túry, záleží od dĺžky a náročnosti túry a pod. Kupujem to cez Aliexpres, tam je cena za pár okolo 1,30 až 1,50 eura. Snáď som Vám aspoň trocha pomohol... :)

Peter61

čo sa týka náplastí, tak existuje nejaká náplasť na zníženie tlaku na kurie oko. Skrátka "koliesko s dierkou" = medzikružie.
Niečo také v patričnej velkosti by by mohlo pomoct znizit tlak na exostózu , preniesť no na okolie.
pre nezainteresovaných/nepostihnutých : Jano a spol. majú totok :
ortopedie-traumatologie.cz/…/…

Jjano

Tomka, díky, prekonzultujem postup v nejakom ortozariadení.

Lubo, nie, skúšal som. Neviem úplne presne, ako to Makara robí, rozprával som sa ním o tom iba pár minút - ten chlap má šialene veľa roboty :-D.

Tomka

Dôležité je aby si mal odporúčanie od ortopéda, ktorý napíše čo tá topánka má odľahčiť, prípadne podoprieť.
Tých ortopedických predajní /výrobní/ je na Slovensku viac /Neoprot, Protetika, Ortotch atď/. Pomôcky aj vyrábajú, ale topánky posielajú na šitie niekde do Čiech.
Myslím, že by to spravili aj bez odporúčania, ale cena je vtedy neporovnateľne vyššia, čo by som si ja nemohla dovoliť.
V tej predajni, ktorú si vyberieš potom vysvetlíš kde Ťa to bolí, tlačí, aký je problém - oni Ti zoberú mierky nohy /ponožky, ktoré budeš v nich nosiť je dobré mať pri meraní/ a následne odošlú na šitie.
Trvá to podľa toho koľko majú zákazok, už mi prišli aj o mesiaci, ale treba rátať aj s tromi mesiacmi.
Ja si dávam predpisovať aj ortopedické vložky, tie si dávam do topánok z obchodu. Tie sú určite lepšie ako bežné z obchodu.

Lubo

Jjano, väčšia Compede náplasť by nevyriešila tlak na výrastok? To mi príde ako podobné riešenie tomu Makarovmu, no bez zásahu do topánky.

Jjano

Tomka, prosím napíš viac, kde si to dávaš šiť?

Tomka

jjano
Mám podobný problém a preto si už roky dávam predpisovať ortopedické topánky, ktoré si dám ušiť ako turistické.
Keď som začala mať problémy, nejednu túru som končila s bolesťami a v slzách.
Teraz chodím bez problémov.

Jjano

Rozprával som sa s p. Makarom v Huncovciach. Vravel, že občas sa s tým stretáva a rieši to vhodným umiestnením molitanu na miesto výrastku. Podľa jeho slov doteraz nemal ani jednu "reklamáciu" takéhoto riešenia, ale nevie zaručiť, že to bude určite fungovať a teda nedáva na to záruku. Ponechávam si to iba ako záložné riešenie, lebo všetky popradky sú zbytočné priťažké a robustné na moje využívania...

Jana T.

Obyčajná turistika. Desaťročia otlaky, pľuzgiere... Iba Lowa mi bola doslova papučou, ale aj tam si museli päty diery vyvŕtať.:)) Minulý rok sa mi ušli v reťazci tiež celkom pohodlné... no sú už na cimpr-campr.

Peter61

Marketingový problém, Jano. Takých haluxov je viac ako Haglundov, takže sa to Hanwagu vyplatí.
Ale v nedeľu večer som videl za Hrebienkom šľapať dámu vo vietnamkách, to by nám tiež pomohlo :-)

Jjano

Nemám problém spraviť dieru do výstelky, tak či tak si ju tam tá päta spraví o pár týždňov sama. Ale problém je, že 90% topánok v mieste toho výrastku nemá výstelku, ale tvrdý materiál, takú tú oporu či ochranu päty.

Peter61

noooo, s tou výrobou diery do vibramky vlastnou pätičkou som Ti veľmi neporadil, ale žyvot je taký.
Kým som na Garmont Integra skúšal podkladať pätu a pod., nebolo to nič moc. Keď povolila výstelka, zvršok už bol taký zdeformovaný, že to už šlo.

Jjano

Hej, je to ako píše Peter - nepýtam sa na liečbu, ale na topánky a na triky a tipy. Napríklad pri niektorých topánkach mi pomáha podloženie päty, čím sa tá hrča dostane do vystlanej časti päty, kde už potom nie je problém.

Problém spočíva skrátka v tom, 90% topánok má pätu riešenú takým tvrdým, nie vystlaným materiálom, ktorý hrču na päte tlačí a to bolí a otlakuje. Takže dlhodobo hľadám topánky (na bežné nosenie, aj tenisky, aj vibramy...), ktoré ak nemajú vystlanú pätu až po spodok, tak majú vystlanie potuahnuté čo najnižšie, aby bolo potrebné čo najmenšie podloženie päty.

Teraz napríklad už druhú sezónu nosím 29-eurové tenisky QUECHUA z Decathlonu, ktoré - asi kvôli cene - nemajú vzadu ten pevný materiál, iba látku a sú pre mňa ako papučky. Bohužaľ, za chvíľu sa mi asi prederie podošva a už nie sú v ponuke :-( .

Peter, to na fotke nie je moja päta - to vieš, GPRS.

Peter61

ad 23:09, Lesoň a pod.:

ak dobre rozumiem, tak jjano sa pýtal na vibramky, nie na tipy na liečbu. Na to sú otropédi, FRO, šamani, homéropati a pod.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma