Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Králický Sněžník (pohorie a vrchol) plus okolie

Diskusná téma K článku: Králický Sněžník (pohorie a vrchol) plus okolie

Ako predstaviť mini pohorie s rovnomenným najvyšším vrcholom? Je obkolesené Jeseníkmi, respektíve Orlickými horami, ku ktorým sa často omylom pripája. Na východe susedí s Rychlebskými horami. Králický Sněžník sa rozprestiera na oboch stranách česko-poľskej hranice na území tzv. Sudety. Z pútavých naj by som spomenul, že ide o tretie najvyššie pohorie v ČR a samotný vrchol je na 11. mieste. Vyviera tu rieka Morava. Bystriny prameniace v pohorí tečú do troch morí: Čierneho, Severného a Baltického. Turistov tiež prilákajú rozhľadne či jedna z najstarších poľských horských chát - Schronisko na Śnieżniku.

Martin knor

Ano, siel som priblizne po E3-ke. Len ku koncu som z nej odbocil, siel som na Smrk a Lvi horu, pretoze som dalsi den siel na prvy ranny vstup do jaskyne Na Pomezi. Druhy den som sa plajdal.

Ľudovít Medveď

Áno, mohol to byť rýchlík BEM idúci v trase Bratislava hl.st. - Sczecin Glówny. Teraz si nepamätám presne, či viezol priamy vozeň z Budapešti.
Len drobná poznámka, že v trojuholníku medzi českými obcami Dolní Lipka, Lichkov a poľskou obcou Boboszów vchádza cez hranicu na územie Čiech medzinárodná trasa E3 (Eisenach - Budapešť). A 60 kilometrov po nej za deň, no klobúk dole...

Martin knor

Pardon. V Litultoviciach som turistiku po sluzobke koncil. Rychlik BEM siel do Lichkova. Stade som potom este za tmy slapal popri ceste do Kralikov a tam sa pomaly rozvidnelo.

Ľudovít Medveď

Len malá pripomienka - Litultovice je obec ležiaca pár kilometrov západne od Opavy, ktorá je známa zámkom a veterným mlynom. Vlaky tu jazdia, ale len tzv. "Hvozdnický expres" cez víkendy v letnej sezóne (tra Opava východ - Svobodné Heřmanice).
Môžem sa mýliť, ale skôr by som tipoval, že pán Knor vystúpil v Lichkove, možno v Letohrade, ak išiel z Bratislavy priamym rýchlikom.
Ako fanúšika železníc by ma to celkom zaujímalo ...

Mahe

Tak som našiel v archíve fotky
Je to pohľad na rozhľadňu (r.2010) ako aj výhľad z rozhľadne na sever - na STRECHU EUROPY

Vzadu uprostred je Králicky Snežník, napravo dolina Moravy, naľavo dolina Klodskej Nysy (a za chrbtom Lipkovský potok)

Bazin

Mahe > doplneny text a linky, este raz vdaka.

Mahe

RE: bazin

Dík za doplnenie odkazov, teraz teda viem, že ma pamäť nesklamala a dokonca som si overil aj tu výšku rozhľadne ! Skúsim pohľadať tie fotky a doplním.

RE: daulagiri

Chodím na Jesenícko pravidelne už skoro 20 rokov - turistov pribúda každým rokom, tomu sa neubrániš...
Nakoniec - aj miestni ľudia chcú z turistiky žiť (Rejviz)

A tie rozhľadne majú v Česku oveľa väčšiu tradíciu, ako na Slovensku. Mnohé sú historickým skvostom - Biskupská kupa, Zlatý chlum a určite do krajiny patria.

Mahe

Len pre spresnenie - skutočná "Strecha Európy" je posledný južný vrhol (1144 m.n.m.) hraničného hrebeňa ležiaci asi 8 km JZ od K.S. V Česku je označovaný ako Klepáč, Poliaci ho volajú správnejšie - Trojmorski Wierch.
Z jeho úbočí stekajú vody do troch morí - na Z pramení Nysa Klodská - ktorá sa vlieva do Odry a Baltiku, na J. pramení Lipkovský potok tečúci do Orlice a Labe končiaceho v Severnom m. a na V. svahoch pramenia malé prítoky Moravy - Dunaj - Čierne m.
Výstup je nenáročný - cca 2 km s prevýšením 300 m z parkoviska Pod Klepačem (Horní Lipka). Na vrchole stojí už pár rokov vysoká (?m) niekoľko poschodová drevená rozhľadňa zaručujúca pekné výhľady (možno niekde v archíve nájdem aj fotku).
Odporúčam s deťmi - na strechu sveta je to predsa len ďaleko. A iný taký vrch v Európe nie je :-)

Martin knor

Cez Kralicky Snezjik som siel pred 16-timi rokmi na sluzobku do Rejvizu :-D. Vtedy siel z Bratislavy priamy rychlik do Litultovic. Na hlavnej stanici mi samozrejme nedokazali predat listok do tej stanice, iba do Ceskej Trebovej. Tak som v Trebovej vybehol do haly a kupil si pokracovanie. Ked ma kontroloval sprievodca, iba oci pucil. Pochvalil sa, ze pochadza prave z Litultovic a ze teraz, ked u nich stoji rychlik, im namontovali do cakarne automat na kavu. Hned ma napadlo, ze to musi byt poriadna diera. O 3:00 som v Litultoviciach vystupil z vlaku ako jediny cestujuci a vyrazil som do Kralikov. Ten den som presiel cez Kralicky Sneznik (zhruba po E3) a presiel som takmer 60 km pri prevyseni takmer 2000 m. Dalsi den som zvolnil.

Bazin

hrebenovky> teda silny zazitok, putavo napisany. Dobre vediet, ze treba si rezervovat noclah, niekde som cital ze aj vo VT schronisko Murowaniec neprima noclaznikov na zem.

daulagiri > a ja som pozeral na hreben jesenikov, kde poznam len praded a cervenohorske sedlo

Hrebenovky

Procházel jsem celou hřebenovku Králického Sněžníku poslední zimu a musím říct, že i na sněžnicích jsou to hory opravdu úžasné. Jen teda v některých neběžkařských cestách nebyla ani stopa a na holých pláních byla dost složitá orientace.
Západ slunce na vrcholu při inverzi byla naprostá nádhera. Trochu nám ale zážitek zkazil přístup "recepční" na polské chatě, která nás odmítla ubytovat a vyhodila nás v noci v zimě ven. Určitě to tu ale musí být hezké i v létě! :)

Pro inspiraci popisuji můj přechod i informacemi zde:
hrebenovky.com/kralicky-snezn…

Daulagiri

Veľmi príjemný článok, pre mňa trochu symbolika. Pred 3-ma týždňami som si totiž prešiel celú hrebeňovku Jeseníkov a Králický Snežník odtiaľ často priťahoval moje oči :-) Priznám sa že v Jeseníkoch sa mi veľmi páčilo a začal som rozmýšľať že niekedy by som skúsil aj ten Králičák. Takže teraz som si o ňom s veľkou chuťou prečítal. Vyzerá to tam pekne, málo ľudí mi vyhovuje. Fajn inšpirácia Roman vďaka!

Ale radšej by som to stihol bez tej rozhľadne, osobne mám rád tak odľahlejšie pôsobiace hory bez civilizácie a davov. Uvidíme.

Zdenči

Si ma zase predbehol :-) Niekedy sa mi sem hádam podarí vrátiť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma