Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: 949 km naprieč Slovenskom za 27 dní

Diskusná téma K článku: 949 km naprieč Slovenskom za 27 dní

Neviem čo inšpiruje človeka vydať sa na mesačnú túru naprieč Slovenskom. Asi to bude veľká túžba po poznaní krajiny a dobrodružstvo. Posledné týždne ma dosť znechutil fakt, že Cesta hrdinov SNP sa stáva dosť módnou. Veľa ľudí to ide iba z frajeriny, bez väčšieho zmyslu. Preto som to nechcel prejsť len tak ako všetci, ale trošku si priložiť kilometre a ísť zo západu na východ.

Mahe

Dovolím si parafrázovať Malého Princa:
"Keby som ja mal 27 voľných dní, tak by som sledoval 27 východov slnka - napr. na Nižnej Kľakovej."

Nejdem pripomienkovať autora (za zaujímavý cestopis), len prikladám svoj osobný názor, podobne ako píše bulat či vrana.

Ako ukázala napríklad aj diskusia okolo nového návštevného poriadku (TANAP)- každý ide do Prírody za niečim iným (turisti, horolezci, psičkari atd).
Preto ma trochu zarazili dve skutočnosti - autor na úvod píše:
"Cesta hrdinov SNP sa stáva dosť módnou. Veľa ľudí to ide iba z frajeriny, bez väčšieho zmyslu" a doplňa to svojou predstavou -
"Preto som to nechcel prejsť len tak ako všetci, ale trošku si priložiť kilometre"

Ako som to celé prečítal, tak ostávam na pochybách, či tie "kilometre naviac" stáli za to ?
Či skutočne "maraton" 950 km po značených chodníkoch stal za tu námahu ???
V živote to už tak býva (aj Malý Princ o tom píše), že "čo je dôležité, to je očiam neviditeľné".
Tie najkrajšie zákutia bývajú často mimo hlavných turistických chodníkov.
V niektorých poľských mapách sú značené "niezwykle miejsca z klimatem", Češi zo značia
podobne - "stojí to za zajižďku"

Vrana

A mozno si to predlzis az na Kremenec ako bulat. Ja som na to tentoraz nemal ...

Vrana

2 pekm: nic sa neboj, uzijes si to :)

Pekm

nestraste ma, ja som tento rok chcel dat vychodnu E3 :-)

Ade.e

Ja som praveze celkom rad ako je to tu na Slovensku. A specialne vyhladavam trasy, ktore prechadzaju dedinkami, ci lazami. Su to take minivandrovky a da sa spoznat ako to niekedy bolo a viac nebude.

Pavel Forgáč

bulat - to máš pravdu aj keď po Duklu sú relatívne blízko trasy dedinky a občas sa vyskytnú aj ďalej po trase napr. Čertižné. Bohužiaľ žijeme na území, ktoré je relatívne husto popretkávané ľudskými sídlami.

Pavel Forgáč

vlado z NZ - no neviem či by to bol dobrý nápad. Lebo kvôli jednej nemenovanej útulni by tu bola zrejme búrlivejšia diskusia, ako je táto. Ale porozmýšľam nad tým. Poprípade tú jednu nespomeniem.

vrana - ten názor o popularite SNP som nenadobudol len z cesty, ale aj z toho čo vidím na sociálnych sieťach. Od Volovca po Duklu som každý deň stretol 2-3 nezávislé skupiny, alebo jednotlivcov, ktorí išli SNP. Najviac na Lajoške, kde sa za 30 min zastavilo 6 skupín. Tak či tak je to jedno. Ja nezmením tvoj názor a ty nezmeníš môj. Čo bolo treba sme si povedali a myslím, že viac sa k tomu vyjadrovať netreba. Aj tak je to len hádzanie hrachu o stenu. Myslím, že názor na to, ktorá je najkrajšia je vysoko subjektívny a každý má tú svoju naj. Asfaltové časti sú súčasťou každej magistrály a myslím, že k diaľkovým prechodom patria rovnako tak ako aj hory.

Bulat

Nadviažem na predchádzájúci príspevok: Sám som rozmýšľal, ktorá turistická trasa je najvačšou "divočinou", čiže divočinou v tom zmysle, že tam človek po ceste nenarazí na trvalé ľudské osídlenie, tak mi vychádza práve oná východná magistrála z Obručného na Duklu a ďalej na Kremenec. Je to cca 200 km, a priamo na trase nie je žiadna osada či malá dedinka (ak nepočítam hraničné prechody). A okrem záverečných Bukoviek sú tieto končiny takmer ľudoprázdne. Ak dakto túži po dokonale "nekomerčnej" či minimálne chodenej trase, toto je tá pravá voľba.

Vrana

bola tu aj polemika o krase/komercnosti/popularite/ ... jednotlivych dialkovych tras

Z toho co som presiel je pre mna je jednoznacne top Cesta hrdinov SNP. Dlzkou a rozmanitostou sa jej u nas nic nevyrovna. Autor mal mozno dojem, ze ju chodi prilis vela ludi, ale mal by si uvedomit ze isiel opacnym smerom ako 90% ludi, tak ich vsetkych stretaval. Ja som v 2015 nestretol nikoho co to isiel v kuse (iba 1 resp. 4 ludi co to isli po castiach). Neverim, ze sa to za 3 roky tak zmenilo, ze by to bola masova zalezitost.

Rudna magistrala je rozmanita, krajinarsky zaujimava tura. Celkom ma sklamalo, ze zo Z.Moraviec po Detvu su to dlhe kilometre po asfalte (mozno 1/3). Od Polany OK, az na Stolicu - holoruby az hroza.

Vychodna cast E3 je riadna divocina. V Slanskych vrchoch som za 3 dni stretol asi 8 turistov. Na Cergove akurat cesacov cucoriedok. A v Nizkych Beskydach do 20 ludi (Poliakov) vacsinu v okoli spominanej Lackovej.

V podstate su vsetky 3 trasy ludoprazdne. V horach nestretnete nikoho, s vynimkou par usekov.

Vrana

2 Henrich: priznam sa, ze tie tvoje clanky som necital, pozeral som ich zbezne az vcera. Pri turistike sa nesnazim zberat dopredu moc informacii, radsej sa necham prekvapit :)

Vlado z NZ

Za mňa dobrý článok ???? Pavel na fb si dával aj také poradie útulní, to by bol tiež dobrý článok. No a čo, že je to subjektívne...

Sona

Martin myslel asi skôr s bábom/bábätkom. Jasné, že sú aj také, lebo medzi našimi čitateľmi je mnoho rodičov malých detí a zároveň turistov.

Ade.e

Mato.. Tie clanky s babou na blizkom lazze myslis mna?
Je jasne, ze to dal na Pana. Ale ci to nakoniec aj precitam, no nvm, lebo hned na zac. s tou komercnostou, co sa vlastne riesilo a potom este to spomenutie troch litroch za 3 eura, ma zahamoval a odvtedy som sa nepohol a ani nemal casu. Ale dam si to do wishlistu na tento rok.
Pavel, ako som pisal su to len take podrypovacky, zasluhyhodny vykon je uz len za napisane tohto megaclanku, nehovoriac o prechode SNP.
Vrana, ja som tu cast od Obrucneho po Duklu siel asi na 4 turach, niektore su aj zverejnene. No necudujem sa ti. Hojdalkova trasa, NIzkobeskydske obludy (lackova), vody skoro nikde, ale aj velmi
ojedinele lucne pasaze.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov