Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: 949 km naprieč Slovenskom za 27 dní

Diskusná téma K článku: 949 km naprieč Slovenskom za 27 dní

Neviem čo inšpiruje človeka vydať sa na mesačnú túru naprieč Slovenskom. Asi to bude veľká túžba po poznaní krajiny a dobrodružstvo. Posledné týždne ma dosť znechutil fakt, že Cesta hrdinov SNP sa stáva dosť módnou. Veľa ľudí to ide iba z frajeriny, bez väčšieho zmyslu. Preto som to nechcel prejsť len tak ako všetci, ale trošku si priložiť kilometre a ísť zo západu na východ.

Peter61

pekné číslo 949/27.
Ale od tretej vety som miestami prestával rozumieť textu. Možno za to môže kuklorodka jelenia.

Shiketko

Pridať si k SNP kilometre podľa mňa nedáva tejto ceste zmysel.Časť o východných karpatoch s neustálym hromžením na nedostatok výhľadov a prameňov mi privodila pochybnosti o "turistickej" duši autora. Sťažovať sa na to že prší....

Antenkar

Obdivujem každého, kto sa na niečo podobné odhodlá. Je jedno akú trasu si kto zvolí. Možno je to fakt len klišé, ale skutočne je to o ceste a nie cieli. Turistika v partii je o väčšej zábave a prežívaní spoločného, ale sólo je o hodnotách a poznávaní vlastných limitov. Super. Je to dosť aj čítať a nie to prejsť :)

FunTTomas

Páči sa mi postreh o Východe, čo vyvracia mýtus, že na východe nič nie je a pritom je to úplne inak a ešte lepšie ako si väčšina ľudí na zvyšku Slovenska myslí, no neboli ďalej ako v Košiciach a podporujú predsudky z vlastnej obmedzenosti... No zároveň sa mi nepáči, že kôli neochote jedného krčmára autor odpísal celé Bukovské vrchy. Poloniny sú destinácia budúcnosti, lebo Tatry sú prepchaté konzumom a komerciou.

Pavel Forgáč

Peter61 som z poľovníckej rodiny a u nás to každý volá jelenia mucha. Odborný názov neviem lebo u nás v okolí to takto volá naozaj každý. A keď som tento zážitok rozprával aj východniarom, tak vedeli čo myslím. Ale editor tam pridal odkaz, aby si každý mohol pozrieť čo to je.

Shiketko zmyslom cesty bolo spoznať krajinu, a taktiež zistiť čo je pre človeka naozaj dôležité, keď sa odpojí od vecí, ktoré sú inak bežné. Ak máte pochybnosti o mojej turistickej duši, tak sa opýtajte hocikoho, kto má pozná. Myslím, že budete prekvapený :). A k Východným Karpatom. Z veľa článkov sa dozviete, aká je táto etapa krásna, ale to je tak asi všetko čo o nej autor povie. Chcel som priniesť trošku reality o tomto úseku a nedávať ľuďom ružové okuliare. Ak sa niekomu nepáči realita, tak s tým ja už nič neurobím. Tiež je pravda, že tento článok vznikol z mojich zápiskov, ktoré som si robil počas cesty. Emócie sú oveľa silnejšie, keď ležíte celý mokrý v mokrom spacáku. V takýchto situáciách môže človek ľahko prechladnúť a na túre skončil. Nespával som na platených chatách, kde si môžete vysušiť veci a ľahnúť si do teplej postele. Nepremokavé oblečenie už po mesiaci na ceste a niekoľko hodinovom daždi nefunguje, tak ako má. Najväčším problémom bolo aj tak blato. Takmer celá trasa je rozbahnená a na niektorých miestach ešte aj rozjazdená od áut a traktorov. Niekde sa išlo niekoľko sto metrov po koleno v blate. Toto človeku nepridá na silách, psychike a ani na kráse prírody. S každým s tých pár turistov čo som tu stretol sme sa smiali, že Balnica by sa mala volať Blatnica. Samozrejme je tam aj pár pekných miest napr. rozhľadňa na vrchu Paseky, Paltoská jedlina a veľmi malebné turistické útulne (vlčie búdy) a časť Ruské sedlo - Nová Sedlica. Ale keby mám potvrdiť to, že je to najkrajšia časť trasy, ako to je na internete často popisované, tak by som klamal. Najlepšie je si to vyskúšať, a potom to človek inak hodnotí.

Pekm

Cesta je super a kazdy kto ju zvladne ma moj obdiv. Je to viac o hlave ako o nohach aj ked musim povedat, ze ten pocet 2 bol v nasom pripade idealny. Co sa tyka viaduktu v Telgarte nevola sa Chmarošský? A co sa tyka tych veci co tak rychlo premokli ake su to? Lebo priznam sa, ze som zainvestoval pred pochodom do novej goratexovej bundy a napriek niekolkym dnom intenzivneho dazda nepremokla ani raz. Vychod od Dukly sa este chystam pozriet tak verim, ze ma tak neznechuti ako autora. A je pravda, ze clovek si uvedomi vela veci a aj na kom mu v zivote zalezi a preto po dokonceni SNP v maji som mal v novembri svadbu :-)

Pavel Forgáč

FunTTomas východ je super. Aj tento rok sa chystám stráviť niekoľko dní na východe. Bukovské vrchy som nezanevrel len skrz krčmára. S dvojicou z Trnavy som trávil večer v Ruskom sedle. Majú okolie dosť pochodené aj Slovenskú a aj Poľskú stranu. Na Poľskej strane je to o niečo lacnejšie a tiež je tam oveľa viac možností na ubytovanie. Z tých pár zariadení čo sú na SR strane to nie je žiadna sláva. Kúpelňa a WC v stave ako keby neboli nikdy umývané, alebo napr. objednali si izbu s manželskou posteľou a dostali so samostatnými a podobné veci. Plus samozrejme drahšie, ako v Poľsku. Keďže boli nenáročný turisti mávli nad tým rukou. Ale bežný dovolenkár by to prežíval ťažko. Poľská strana má tiež krajšie hory s lepšou dostupnosťou. Najlepšie je, keď si to každý vyskúša a zhodnotí podľa seba :). S Tatrami úplne súhlasím a preto sa im už 8 rokov vyhýbam.

Jjano

Pavel, obdivuhodný výkon, gratulujem a v dobrom zmysle tíško závidím.

Aké si mal topánky a aký batoh?

Boro

Paráda, toto som nikdy nedokázal. Si borec, Palo.

Ade.e

Precital som si len tu stat od Dukly a neviem preco je problem, ked si autor pridal k SNPecke aj cast VKmagistraly. Je predsa na kazdom z nas, aku trasu, aku dlhu a kedy zvoli.
To, ze autor hromzil na dazd, blato atd. A co ma byt? Ved aj o tom je pisanie tu na Hikingu. Nielen o nadhernych gycovytich fotkach z uspesnych slnieckovito-oblackovitych tur. Ja napr. tiez hromzim, ked vidim, ze nieco sa mi nepaci a co ma byt? Moj clanok, moj styl pisania, ak sa to neprehana. A dalsia vec, ze turistika nieje o tom peknom, ale aj o tazsich chvilach..
Co sa tyka VK magistraly, co som ju presiel od Dukly po Mincol a par clankov aj napisal, tak vsade som sa zmienil, ze je to otravna zvacsa bezvyhladova cast. A akurat tie POloniny su lepsie. Ale to neznamena, ze turistika je zaujimava len kvoli vyhladom. Ved napr. nemozeme zase cakat od Slovenskeho krasu, ze tam budu tisicpatsto metrove kopce. A je to asi posledna turistami neprepchata magistrala, takze vsetko je tak ako ma byt a kazdy si na tom nasom malom Slovensku moze vybrat jemu vyhohovujuce pohorie.
Co sa tyka sluzieb. Ja ako vychodniar by som to zhrnul takto, ze kedze tu/tam nechodi vela platiacich turistov, tak ti co pridu, tak si na nich majitelia chcu zgustnut. Ale to neznamena, ze treba odvrhnut cele pohorie. Aj ked som to iste spravil s Tribecom. :D Je ale pravda, ze CR v Poloninach je este uplne v plienkach, na druhej strane pre nas nekomercnych turistov, je to zatial dobra sprava. Krcmar je samozrejme hlupak a ked tam pojdem niekedy, tak sa mu vyhnem.
A ze autor nadaval na blato, ved je to predsa normalne. Kazdy predsa radsej suchu cestu ako to blato a ked to autor pisal vo forme okamzitych zapiskov, tak je to podla mna hodnotnejsie, resp. realnejsi ako pisanie zo starsich dojmov..
Cely clanok si este precitam. Formaa nieje zla, taka akurat.

TomXX

Gratulujem, najviac sa mi páčil záver: "Na púti zo západu na východ Slovenska som stretol viac milých ľudí, ako za celý život predtým dokopy.". Ja sa na SNP asi nikdy nedostanem, i keď by som rád. Ale verejne sľubujem, že keď mi zoperujú chrbticu a budem znovu pojazdný, tak sa hecnem a pôjdem :)

Bulat

Zdravím Pavol, výborný článok i celý podnik. Veľa krát som si počas čítania v duchu vravel: Ja viem presne, ako to myslí! Navyše som si veľmi príjemne zaspomínal na svoju takmer identickú trasu a našiel veľa dalších paralel: taktiež som väčšinu trasy absolvoval sólo, taktiež v "protismere" zo západu na východ, taktiež iba s hmlistým plánom (šľapať vždy, keď nebude zlé počasie) a rovnako veškerú moju techniku tvoril foťák a veteránsky mobil (akurát u mňa to bol Sony Ericsson K750). Takisto ma žrali po ceste občas muchy, navlas rovnako som tápal okolo Kohútova a a nakoniec ignoroval tento úsek značenej trasy, rovnako ma uchvátil Bardejov atď, atď. Akurát na dážď som príliš nenadával- v to leto totiž takmer nepršalo. Zo stanu som okrem ukolášov a mravcov vyháňal i slimáky a žabu. Taktiež som stretol zopár skupiniek idúcich v protismere- vždy to bolo veľmi srdečné a tak nejak automaticky i bez slov sme už navzájom poznali, že oproti ide SNP-čkar (zrejme podla batohu a podľa opálenia)

Čo obdivujem, je fakt, že si sa zaobišiel bez občasného normálneho ubytovania. U mňa raz za pár dní bolo nutné - ani nie tak kvôli samotnému nocľahu, ale predovšetkým z dôvodu oprania si vecí a taktiež skrz dobytie batérie mobilu a foťáku. A popravde, ani tá horúca sprcha raz za čas nebola úplne na zahodenie.

Na záver ešte dve poznámky:

Tie útulničky v Kalinovskom a Lupkovskom sedle neurobili Poliaci ale lyžiari a turisti Mezilaboriec a jedná sa o tzv. "núdzové stany"

V spomínanej krčme v N. Sedlici som bol na pive, bola tam vtedy krčmárka a bola milá. Je to o ĺuďoch a o tvojej smole, že si narazil zrovna na hňupa. Ale to ti, verím, pocit z dobre vykonanej "práce" nepokazilo.

Pavel Forgáč

jjano - topánky som mal originál BW Kanady kupované v army shope v Zlatých Moravciach. Nemecká výroba jediné topánky, ktoré mi vydržali viac, ako rok na turistike (teraz už majú 3 roky). Plus gélové vložky do topánok. Ak má niekto problémy s otlakmi, tak nech ich určite vyskúša (myslím tie gélové vložky). Predtým som s tým mal problémy, ale ako ich mám, tak som nemal ani jeden otlak. Či už počas SNP, alebo aj na iných magistrálach, ktoré som išiel minulý rok. Môj turistický batoh, ktorý bežne používam sa mi zdal malý na takúto cestu. Najväčšie čo som doma mal bol vojenský batoh, ktorý mi pred pár rokmi priniesol kamarát z Nemecka. Objem má 60 l. Názov ti neviem povedať, pretože bol v nemčine na tabuľke, ktorá sa mi odtrhla niekde po ceste. Je nepremokavý a viackrát mi pomohol uchrániť dôležité veci pred dažďom.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum