Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: 949 km naprieč Slovenskom za 27 dní

Martin knor

To nepoznam. Z toho som siel iba maly usek medzi Smilnianskym vrchom a Busovom.

Vrana

Sarisske asfaltky su malina :)

95 km po hranici od Obrucneho na Duklu ma vtedy rozobralo na suciastky

TomXX

vrana: voda síce nebola, ale za to ani nepršalo :)

Vrana

Myslim, ze je fajn ak autor zachyti aj svoje negativne pocity na trase. Co mal napisat? Ako fajne som zmokol?

V lete som isiel vychodnu cast E3 v smere SK/HU hranica - Dukla. 135 km od Terne na Duklu bez moznosti doplnenia potravin.

Posledne 3 dni na PL-SK hranici bol obrovsky problem s vodou. Stalo sa, ze som isiel cely den a ziadnu vodu po ceste som nenasiel, az dalsi den doobeda. A ano bolo tam takmer ludoprazdno, vdaka nie velmi zaujimavemu terenu s nulovymi vyhladmi. Rozmyslam ako by som to opisal pozitivne ... :-)

PaliT

Netreba sa čudovať niektorým reakciám, mnohí z nás máme určité pohoria za "srdcovky", a keď ich niekto nepochváli, či dokonca skritizuje, tak to naštartuje vášeň. Mne z toho vychádza, že je fajn chváliť, ale niektoré veci je lepšie nepovedať.

My tie naše hory jednoducho milujeme! :)

Svatopluk Štěpánek

Diskuzia je živá, ale vecná a nie nepriateľská a osobná, čo je hodné ocenenia.
Pre mňa je Pavlov výkon SUPER, klobúk dole a má moj obdiv.
A aj za to, že celú cestu opísal v jednom článku. Extrém, vystatovanie, komercia, to sú veci k diskuzii, ale ostáva jeden tvrdý fakt : super športový výkon.

Pekm

Inak celkom sledujem tuto diskusiu a musim povedat, ze sa cudujem kolko kritiky autor dostava. Teda ono to nie je utocna kritika (nastastie) ale aj tak. Paci sa mi ako niekto konecne opisal turu zo svojho pohladu aj s dobrym aj so zlym. S niektorymi vecami alebo tvrdeniami nemusi kazdy suhlasit ale nebola by to nuda citat stale len pozitivne clanky? Komu sa nepaci nejake tvrdenie nech si ho ide overit, vyskusat. Mne sa zasa pacilo ze autor v clanku aj kritizoval. Sam s niektorymi tvrdeniami nesuhlasim a po prvom precitani som aj chcel reagovat co vsetko si myslim, ze bolo alebo je inak ale potom som si tak uvedomil, ze je krasne ak niekto pride s inym nazorom. Pochybujem, ze by autor nejako nadaval alebo znevazoval nejake pohorie alebo sluzby. Len popisal ako sa to v danej chvili stalo jemu. Preto je mi cudne kolko "kritiky" dostava za "kritiku". V kazdom pripade je to obdivuhodny vykon je super, ze to dal a dal to so svojimi podmienkami a so svojimi zazitkami. Ta rozmanitost, ten iny pohlad je na tom to pekne. Urcite sa nechce nadradovat, urcite nezavrhuje nejake pohoria alebo dokonca obce. Len popisal co sa mu vtedy stalo. Aspon taky pocit mam z toho clanku ja sam.

Vrana

pekny vykon

Urobit Slovensko za 4 tyzdne so stovkou vo vacku je uz trosku extrem. Teda nerozumiem tomu setreniu na strave, ale nevadi :-)

Myslim vsak, ze nam neprislucha posudzovat pohnutky druhych preco sa vydaju na dialkovy pochod. Je to kazdeho osobna vec. Dokonca mi je sympatickejsie, ked sa niekto odhodla aj ked vie za na to nema a nakoniec to zapichne vo Volovskych vrchoch, ako ked niekto o tom sniva, ma nachodene, ma skusenosti, ale na trasu sa nikdy nevyberie.

Slovami Jacka Nicholsona z Preletu "Aspoň jsem to zkusil"

Martin knor

Heno, uz prv Pavel napisal, ze sa chcel podelit o zazitky a skusenosti. Posmesne sa tomu da povedat ze sa chcel pochvalit. No a co, myslis ze sa nema cim? Ja myslim, ze ma.

Ale dolezite je cosi ine. Chces tu citat reportaze o takychto turach, alebo reportaze o prechadzke s babom na blizky laz? (Aj take tu su.) Ak uprednostnujes taketo, treba autora podporit.

Beta

Pavol Forgáč, prepáč, veľmi pekne prosím, ale píšeš o Bukovských vrchoch akoby to bola nejaká púšť alebo divočina a bývali tam nepríjemní ľudia. Toto vôbec nie je pravda! Jedenkrát si stretol krčmára a ho hodnotíš? Či možno si ho stretol párkrát a vždy bol nepríjemný ? Keď jeden ubytovateľ pripravil dve postele a nie jednu manželskú, tak nie je zmysel ísť do Polonín ? Kúpeľňa v hroznom stave? V ktorej obci? Nie je môj cieľ Ťa kritizovať ani Ťa zaútočiť, ale nepáči sa mi to, čo píšeš stále vo svojich príspevkoch. Že na poľskej strane je všetko lacnejšie ? Všade v Poľsku bude lacnejšie než na Slovensku kvôli tomu, že máte euro a my zloty. Že u nás je lepšia turistická infrastuktura ? Áno, lebo nás je viac, Bieszczady sú väčšie a turistika je tam už veľa rokov. Prichádzaš do našich Bieszczad? Naozaj myslíš si, že tam všetko je super? Napr. čakal si bus z Cisnej do Wetliny? Že Poloniny nie sú pre bežných dovolenkárov, lebo neposkytujú žiadne služby? Prosím Ťa :-) Voila! (je toto normálne ubytovanie s posteľou, kuchyňou a internetom, ako všade na Slovensku, väčšina ponúka stravovanie a niektoré dajú možnosť požičať si bicykel - odkiaľ to viem? lebo ja som to väčšinou vyskúšala. Všade som mala veľmi dobre podmienky, majitelia vždy boli ochotní mi pomôcť aj keď kvôli mňa museli večerom otvoriť svoj obchod alebo pripraviť vegánsku večeru):
Osadné:

  1. Turistická ubytovňa Borovka
    Runina:
  2. Chalupa u Mariána
  3. Chalupa Runina 8
  4. Hostinec u Mirka
    Nová Sedlica:
  5. Penzión Kremenec
  6. Penzión Beskýd
    Ulič:
  7. Chalupa Ulič
  8. Chyža
  9. Penzión Poloniny
  10. Domek Gabriela
    Kolbasov:
  11. Privat u Ľubky
    Stakčín:
  12. Hotel Armáles
  13. Ubytovanie v súkromí Miroslav Bober
  14. Turistická ubytovňa
Pavel Forgáč

ade.e - pôvodný názov mal byť Od západu na východ (Záhorská ves - Nová Sedlica). Ale z dôvodu obmedzenia počtu písmen mi nevyšiel. Názov prechod SNP som nemohol dať, lebo to nebol iba čisto prechod SNP, a tak by som v podstate klamal. Tak ma napadol názov Naprieč Slovenskom a aby to nebolo len také suché, tak som tam dal 949 km. Veď predsa titulok má zaujať čitateľa a ja v tom nevidím žiadnu osobnú pochvalu. Ak to ty tak vidíš, tak ja s tým nič neurobím, každý chápeme veci inak. O 1000 km mi rozprávalo viacero kamarátov a turistov, že škoda som to nezaokrúhlil. Aj keď bolo by to pekné, ale predsa je to len číslo, ktoré nič neznamená. Takže túto vec som spomenul hlavne kvôli nim. V predošlom komentári som ti písal, že SNP som poznal už dlho. Dávno predtým, ako sa rozmohol Facebook a Instagram. Vtedy sa o nej takmer nič nepísalo. Bohužiaľ možnosť vyraziť na SNP sa naskytla až teraz. A neviem či ešte taká niekedy bude. Takže keby si zahodím šancu vyraziť na SNP len kvôli tomu , že je momentálne trendy tak by som bol blbec. Ja som SNP nešiel kvôli najvyšším vrchom. Najvyššie vrchy chodím zvlášť a so SNP nemajú nič spoločné aj keď pár ich na trase je. Ale tie som už mal dávno prejdené. Jediné na ktorých som nebol a pritrafili sa na ceste boli Vysoký Grúň a Kremenec. SNP bol iný spôsob poznania krajiny a tiež odpojenie sa od toho každodenného bežného života. V bežnom živote ti myšlienky vždy utekajú do budúcnosti, alebo do minulosti (premýšľaš nad tým čo bude, alebo čo bolo). Na SNP prídeš od určitej chvíle do takého stavu, že začneš žiť tou prítomnosťou. Takže to sú pre mňa prvoradé ciele SNP poznanie krajiny, život v prítomnosti, najjednoduchší a zároveň najkrajší spôsob života. Neviem ja SNP neberiem, ako nejaké prekonávanie samého seba. Veď takéto a podobné trasy museli ľudia v dávnej minulosti absolvovať bežne, ako súčasť života. Tiež si myslím, že túto cestu môže absolvovať takmer každý, pokiaľ nemá zdravotné problémy. Len musí mať čas a vôľu túto cestu prejsť. Ja sa snažím sústrediť svoje články hlavne na informácie, ktoré môžu turistom pomôcť. Na citové výlevy nechávam priestor iným autorom. Určite toto nie je prvý a ani posledný článok o SNP. Ja som Čergov, ako pohorie neodvrhol. Iba som sa vyjadril k názorom väčšiny SNP-čkárov, že časť ktorou prechádza SNP v Čergove je výnimočná lesmi. Takisto som neodvrhol Bukovské vrchy len neodporúčam ich navštevovať bežným dovolenkárom, kvôli službám aké tam momentálne sú. Je samozrejmé, že pre ľudí ako ja, ty a väčšinu autorov nie je problém prespať niekde v lese, alebo na útulni. To však tvorí len malé percento ľudí. Väčšina ľudí si na komfort potrpí, a keďže je na takej úrovni, ako som spomínal, tak by som išiel radšej z Poľskej strany.

Peter61

pardon, doplnok, včera 13:53 mi vypadol link:
Takže iba stručné čísla, fakty, podpichovanie zrozumiteľné pre účastníkov , nechávam priestor pre účastníkov stretiek/kurzov z.B.
svts.sk/?s=kalensky

Ade.e

Pavel. Tych 949km v nazve clanku mi nepride ako extra skromne. :) Ak v nazve nemas prsty, beriem spat. Ale ani nie nedokazujuce, kedze si tusim aj v clanku na konci pisal, ze keby si vedel, kolko si presiel, tak by si tu tisicku dal. Ale to len podpychujem. :)
Ono, pride mi trocha zvlastne hovorit o SNP, ze je komercna, ci trendy, ale napriek tomu sa po nej vydas. Nie si tiez potom trendy? :)
A posledne podrypnutie. Aky je teda rozdiel medzi hipstermi, ktori chcu pokorit SNP a chvalit sa nou na fb a tebou, ked ides SNP kvoli tomu, aby si pochodil najvyssie vrcholy, ci dediny, do ktorych by inak nesiel? TEda rozdiel tam je, ale z isteho pohladu ani nie. SNP podla mna je o prekonavani seba sameho, o samote, totalnej deratizacii neprijemnych myslienok atd. a potom az o spoznani SLovenska, horore Magistralca atd. a z toho pohlladu mi pride tento clanok jalovy. (Aj ked chapem, ze dusevne vylevy na 900 km trase sa nedaju zmestit do ziadneho jedneho clanku a ze je to najme informativny clanok, ktory z toho pohladu je vcelku fajn.) No Hlavne to o Cergove (nezapriem v sebe lokalpatriota) a podobne o Bukovskych hor, ked si ich zniesol pod ciernu zem, nie su hodne praveho ducha tulaka, ktory sa vyda SNP precitit nielen pokorit..

Sona

Tak veru, Pavel, my radi privitame Petra61 aj medzi autormi.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma