Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: 949 km naprieč Slovenskom za 27 dní

Pavel Forgáč

ade.e - aj Rudná magistrála je opustená. Na celej trase nestretneš takmer nikoho. Na VK magistrále sú samozrejme aj pekné miesta. Možno keby píšem tento článok teraz, tak by prevládli tie pekné dojmi. Predsa len človek si viac zapamätá to pekné. Chcel som aby to bolo čo najviac autentické, preto som si aj robil tie zápisky na ceste.

tomXX - nikdy nehovor nikdy. Ľudská vôľa vie byť silnejšia, ako čokoľvek iné. A ja verím, že ak sa dáš dokopy a ostane ti aj vôľa, tak to zvládneš. Budem držať palce :).

bulat - tak to som rád. Vždy je pekné, keď si človek zaspomína na pekné zážitky. Chcel som si tú cestu užiť bez väčšieho kontaktu s civilizáciou a zároveň skúsiť to ísť čo najviac nízkonákladovo. Ľudia minú na tejto ceste vcelku dosť peňazí. Mňa to vyšlo na 100 eur, čo sa niektorým ani nechce veriť. Na tie útulne ma už upozornil jeden turista z Medzilaboriec. Článok už bol v systéme, a tak som to už nemal ako zmeniť.Bolo na nich písané dosť po Poľsky, a preto som si myslel, že sú Poľské (taktiež som také útulne nikde inde nevidel). Ako sa hovorí raz skončí všetko zlé, ale aj dobré. Našťastie som na to zlé narazil až v posledný deň. :)

Phalike

Super článok, alebo skôr cestopis. Cítiť z toho človečinu a pre mňa osobne výborne dopĺňa mozaiku rôznych článkov a zápiskov z SNPcky ktore som precital, aj tu aj na inych portaloch. Vdaka Ti. Vtesnat taku trasu do jedneho uceleneho clanku nie je jednoduche ale podla mna sa Ti to podarilo. Mnohym podla mna pomoze nielen pri rozhododvani ale aj pri akej takej mentalnej priprave na pocity a situacie ktore mozu ludi na takejto streke postretnut, aj ked realne sa na to pripravit neda. Kym clovek neskusi nepochopi. Ad utulne: kludne napis redakcii a urcite tie info o nich bezproblemov opravia.

TomasD

pekný, prehľadný článok, článok o magistrále, rád som si znovu prečítal skúsenosti niekoho kto ju prešiel celú, najmä z "opačného" smeru od Devína.

Ešte k tej komerčnosti trasy - tiež mám v poslednej dobe pocit, že na mňa CH SNP vykúka z každého blogu a videa, špeciálne z portálov, ktoré by som si predtým s turistikou vôbec nespájal. Kým ju my, menej štastní, čo SNPčku z rôznych dôvodov ideme iba na etapy, prejdeme, možno už bude mať SNPčka samostatnú TV reláciu :)
Ešte keď som chodil na výšku (a to nie je tak dávno - 10rokov) bolo o ceste o dosť menšie povedomie. Za posledné roky to išlo výrazne hore. Teraz keď sa náhodne opýtam ľudí, čo majú o turistiku aspoň okrajový záujem, minimálne polovica z nich povie, že nad SNP uvažovali. Ono je to asi ako s behom, každý kto začne trochu behať si hneď túži zabehnúť maratón.

Ale k veci, v podstate je dobré, že sa ľudia o tejto trase dozvedajú. Možno privedie viac ľudí k turistike. Tí čo ju neprejdú na prvýkrát, možno potrénujú a skúsia to neskôr znovu, a tí čo si potrebujú otestovať ego, si ho aspoň (snáď) nebudú testovať na omnoho nebezpečnejších a vyšších kopcoch. Jasné, že sa zapĺňajú obľúbené časti trasy, ale stále sú pomerne prázdne lokality (my chodíme v júni a v Strážovských vrchoch a Žiari sme stretli za štyri dni 5 turistov z toho ani jedného SNPčkára).

Úplne sa stotožňujem s tým, že každý koho som na ceste doteraz stretol bol príjemný a mal ochotu pomôcť. A to nám nebolo treba nejako výrazne pomáhať, keďže sme išli 4-5 dňové úseky :)

Ešte jedna vec - klobúk dole

Fangorn

ja len otázočka k tým poloninám, neodporúčaš navštíviť ich zo slovenskej strany ale z poľskej. A ako to mám spraviť, keď značka ide po "hrebeni" a hranici? :)

Martin knor

Bolo to hodne dlhe, ale pritom strucne. Pacilo sa mi to, dobre sa to citalo. Zopar poznamok.

Niektore obrazky z vyberu co si sem dal su paradne.

Nerozumiem preco stale spominas pramene. Ked chcem vodu, pozriem na mapu a urcite nedaleko trasy najdem potocik s dobrou vodou.

Tie porcie su najma prvych 10 dni vrazedne. Ta dlzka v kombinacii s prevysenim...

Presiel som celu Tvoju trasu, ale po castiach. (Dokonca aj s pokracovanim z Novej Sedlice do Sniny.) Mne to tak vyhovuje viac. Paci sa mi vsak aj Tvoj pristup.

PaliT

Spísať to do jedného (vlastne krátkeho) článku je takmer nadľudská úloha, veľmi dobré.

Keď sme pri tej vode, mňa pri plánovaní túry na 90% zaujímajú pramene, až potom čokoľvek iné.

Pavel Forgáč

Fangorn - odporúčam navštíviť ten hrebeň, čo sa tiahne od Poľskej dedinky Smerek po Poľskú dedinku Wolosate. Nie hrebeň na SK/PL hranici. Tento na Poľskom území je oveľa krajší. Vrcholové poloniny zaberajú oveľa väčšie plochy, ako na Slovenskej časti. Dá sa to porovnať k Veľkej Fatre.

martin knor - len keď už viac dní prší, tak sú potoky dosť často znečistené bahnom a inými vecami, ktoré splaví z lesa. Taktiež som mal podobný plán chcel som prejsť ešte na Sninský kameň, a potom cez Vihorlat k Zemplínskej šírave a tam skončiť. Keď som bol niekde za Duklou volali mi z domu, že chystajú veľkú oslavu môjmu synovcovi, keďže som tam chcel byť musel som to ukončiť v Novej Sedlici. Ale nevadí na Vihorlat ešte bude čas :).

TomasD - je to pravda hlavne začiatkom leta na sociálnych sieťach všade frčí SNP. Ja im to nemám za zle a držím každému palce, keď sa na ňu vydá. Ale predsa len nemám rád komerčné veci, a preto je pre mňa osobne najkrajšia Rudná magistrála. Takmer nikto ju nepozná a za 6 dní som stretol dve dvojice turistov. Aj to na Poľane pri horskom hoteli. Hlavne vo Veporských vrchoch sa skrýva množstvo neokukaných krás, o ktorých vie len málo ľudí.

Jana T.

Veľký obdiv a poklona!!! Ak sa v sobotu vyškriabem na Pohronský Inovec, bude to na Tvoju počesť. ;)

Peter61

Pavel, ja som nerozumel takým vyjadreniam, že :

  • Cesta hrdinov SNP sa stáva dosť komerčnou. wtf ?
  • nebudem vôbec využívať ubytovania, ale budem spať len tak na "divoko". Ja si pod tým predstavujem bivak/stan. Pritom si využíval aj útulne, chaty, priváty.
  • Čergov : Ale nič ma tu neoslovilo, ak majú byť “papeky”, čo tu rastie, krásne bučiny,...
    OK, dávka 45 km/ deň kratučký úsek, ktorý si prešiel z Čergova, to vysvetľuje.

V diskusii si vysvetlil, že článok sú vlastne zápisky z trasy. No , 949/27 je fajn výkon , ale ....
Čo vlastne považuješ za komerčné veci ?

Sedrik

Pekná akcia. Pozeral som dávnejšie niečo podobné (Trojhraničie SR-AT-HU krížom cez Slovensko na Trojhraničie SR-PL-UA). Je to viac menej stále cesta SNP. V každom prípade máš môj obdiv. Takéto dlhé pochody som nikdy neabsolvoval. Práve voda a jej nedostatok mi robí problém.

Sumi

Možno si sa mohol v tých posledných dňoch putovania pokochať pohľadmi ne prekrásne prastaré buky,jedle a javory.Myslím.že to je najväčšie čaro NP.Poľskú stranu by som Ti určite neodporúčal.Je pekná,ale ľudí je tam viac ako v Tatrách.Slovenská strana je najlepšia pre ľudí čo majú radi kľud a nech to takto ešte dlho vydrží.
V Sedlici je veľmi milá krčmárka.Mal si asi smolu.

Martin knor

Aha, to ma nenapadlo. Samozrejme, ze ked je po dazdi, tak je lepsie najst pramene.

Pali, v peknom pocasi nie je je to co vyteka spod zeme lepsie ako to co ide uz nejakych 100 m po povrchu. Naopak, rastlinstvo obycajne tu vodu spod zeme prefiltruje a vylepsi. (Nehovorim o piti vody z riek.)

PaliT

Neviem, či je ohľadom SNPčky správny výraz, že začína byť "komerčná", ja aspoň neviem o nikom, že by z toho vedel urobiť biznis. Viac by mi sedeli výrazy ako "prefláknutá" či "módna", ale skutočná plnka je hádam iba na hrebeni NT.

Kým to nebude ako na púti do Compostelly, tak mi to nevadí. Naopak, je mi sympatické, ak ľudia nachádzajú cestu k turistike a prírode.

Ade.e

Je pravda, ze sa SNP stala trochu, ako nazval Pali, "modnejsia",ale komercna nieje. Stale je este fajn, stretnut ludi na tejto Magistrale ako byt z nich nervozny, co zvycajne na sebe ciitm vo VT.
Sudit Cergov podla tej kratkej casti, je trestuhodne. Urcite by si mal zajst do Cergova na par dni.
Vyhodou nasich Polonim oproti tym polskym, ze je tu o dost menej ludi a to najma kvoli tomu, ze tu nie su chaty a take vyhlasene horske luky ako tie polske.
Co sa tyka Magistral, najzaujimavejsia je Rudna, najkrajsia Velkofatranska, najopustenejsia Vychodokarpatska a SNP je.. je najdlhsia.. :D

Tomka

Heňo a Pali to pekne zhrnuli.
Nikdy som nepatrila a žiaľ ani nebudem patriť medzi diaľkových turistov, ale obdivujem ich a držím palce.
Pekný článok, ucelené zhrnutie tejto trasy. Samozrejme, že je to subjektívne, veď autor píše o svojich pcitoch a zase naopak, my čitatelia nemusíme s každým hodnotením súhlasiť.
A autorovi odpúšťam aj trochu negatívne hodnotenie inak krásnych Bukovských vrchov.
Myslím že po vyše 20tich dňoch pochodu má aj nato právo.
Ja som v N. Sedlici zažila milú krčmárku, len piva sme sa nemohli dočkať - strááášne jej penilo.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma