Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: 949 km naprieč Slovenskom za 27 dní

Pavel Forgáč

bulat - Ako si napísal: "o tomto podniku sa posledné roky hodne píše", takže myslím, že na tom jeden článok nič nezmení, keď sú cestou SNP zahltené sociálne siete. Jediné čo môžem urobiť je predať tým ľuďom možno užitočné info. na cestu, ktoré iný autori nepostrehli. Nadradený sa necítim nad nikým, len nemám rád "trendy veci". Nikdy som nemal sveter, topánky alebo mobil, ktorý bol trendy a museli ho mať všetci. Preto nechodím na Rysy, Kriváň alebo Solisko. Sú momentálne trendy a preto sa tam valí pol národa. Neviem načo je to potom dobré, keď aj tak máš pocit ako v AUPARKU a Kriváň sa mení na jedno veľké verejné WC. Radšej mám zabudnuté končiny, kde niekoľko dní nikoho nestretneš. Bohužiaľ v čase, keď som mohol na SNP vyraziť sa pomaly, ale isto stala trendy a s tým ja už nič neurobím. Samozrejme ešte stále je dosť veľká časť SNP, tak trochu opustená. Čo čakám od svojich čitateľov? Asi len to, že sa vydajú aj na miesta, ktoré momentálne nefrčia na každej sociálnej sieti a turistickom portály. A spoznajú krásu toho, aké je to byť na mieste, ktoré máš aspoň na chvíľu sám pre seba.

Peter61 - A nemá byť náhodou každý článok iný? Ako by to vyzeralo, keby sa autori neodlišovali a každý písal to isté? To že som išiel bez vymožeností našej doby nebolo preto, že by som chcel zo seba urobiť neviem akého turistu. Ale preto lebo som to vždy chcel skúsiť. Trochu sa odpojiť od reality nepozerať stále do mobilu, na internet, tv a čo najviac si užiť tú samotnú cestu. Je ľahšie sa pri stratení značky len pozrieť do GPS, ale nič nenahradí chvíle, keď nevieš kde si, a len sa túlaš lesom a dúfaš, že nájdeš cestu (taktiež sa naučíš dobre pracovať s topografickou mapu). Tiež som chcel ľuďom ukázať, že sa to dá prejsť relatívne lacno. Veľa ľudí čo ide cestu SNP minie 300-500 eur. To môže veľa ľudí odradiť, a tak tu majú aj jeden článok, ktorý im ukazuje, že sa to dá aj lacnejšie. Takže ju môže absolvovať skoro každý. Teda ak má čas, duševnú a fyzickú kondíciu a aspoň štipku lásky k prírode. Môj článok počet ľudí, ktorí sa na cestu vydajú neovplyvní. A ja mám pravidlo, že dvakrát nevstupujem do tej istej rieky. Takže mi je to už v podstate jedno koľko ľudí sa na ňu vydá. A ak by som sa predsa len rozhodol si to raz zopakovať, tak to v najbližších rokoch nebude a myslím si, že dovtedy táto trendy bublina spľasne :). Za ten čas čo píšeš komentáre pod články nie len mne, ale aj iným autorom by si jeden článok napísal. Veď predsa nemusíš napísať Hájnikovu ženu. Stačil by aj krátky článok a myslím, že by tu bolo veľa ľudí, ktorí by si ho radi prečítali :).

Pavel Forgáč

ade.e - Prakticky od mala bola vo mne, taká malá duša cestovateľa. Vždy ma to však ťahalo skôr do hôr, ako do mesta. Aj keď rád si pozriem aj hrady a zámky. V posledných rokoch je taký trošku boom s cestovateľmi, ktorí pochodia kus sveta, ale popri tom nevedia čo majú nad dedinou (poznám osobne niekoľkých). Preto som si povedal, že by som chcel najskôr spoznať svoju krajinu. Keď si budem môcť povedať, že som videl dosť značnú časť z toho prírodného a kultúrneho bohatstva čo tu máme, tak vycestujem aj za hranice. Preto som rozmýšľal, akým spôsobom by som Slovensko spoznal. A tak som vymyslel, že prejdem všetky najvyššie vrchy Slovenských pohorí. Takýmto spôsobom sa dostanem aj do miest a dedín, kde by som inak nešiel. Postupne sa k tomuto nápadu pridružil ďalší, a to navštíviť aj všetky hrady. Keďže sa nenachádzajú len v horách, tak sa dostanem aj do nížin. Ku každému výletu sa vždy pridružia ďalšie zaujímavé miesta, ktoré v okolí nájdem. K týmto mojím dvom "poznávačkám" som hľadal ešte niečo čo by tak scelilo toto moje spoznávanie Slovenska. SNP poznám prakticky odmalička, aj keď prvú magistrálu čo som poznal bola Rudná magistrála, keďže mi prechádza neďaleko domu. Tieto viacdňové prechody sa veľmi hodili medzi najvyššie vrchy a hrady. Predsa len, keď ideš pešo niekoľko dní, tak máš iný pohľad na krajinu, ako keď niekam prídeš len za určitým bodom. Zároveň sa dostaneš na miesta, kam by si sa inak zrejme nevybral. Toto bol dôvod prečo som sa vybral na SNP a aj na každú magistrálu, ktorú som prešiel. Nepotrebujem si nič dokazovať a ani sa nad nikoho povyšovať. Pôvodne som žiadnu zo svojich túr nikde neuverejňoval mal som ju len, ako zážitok sám pre seba. Keďže mojou druhou najväčšou záľubou je fotenie mal som aj kopec fotiek z prírody. Zväčša som ich ukazoval iba kamarátom, keďže nie som priaznivec vyhadzovania fotiek na internet. Postupom času ma kamaráti a pár turistov dokopalo k tomu, že je to škoda nechať si to len pre seba (niektoré fotky boli vcelku pekné). A tak ma odkázali na hiking. Preto tu teraz čítaš tento komentár a článok. Postupom času som zistil, že to vie celkom ľudí potešiť, inšpirovať a tiež že im predám nejaké užitočné informácie, a tak s tým zatiaľ pokračujem :).

Martin knor

Peto, dostal si ma, vzdavam sa. Aj som chcel napisat, ze bulat kritizuje aj Teba (v casti o nekonecnej diskusii o komercii) a aj Ty si si z jeho prispevku vybral iba to co sa Ti hodilo, ale uznavam, nema to zmysel.

Martin knor

No, ja s bulatovym prispevkom nesuhlasim. Hodnoti diskusiu a deli turistov ... to samo o sebe predsa zavana nadradenostou, ktoru tak kritizuje.
(Presnejsie, napisal toho vela. S castou suhlasim a s castou nie :-D .)

Pocestna07

Krásne napísaný článok - tiež som myslela na to duchovno a cestu "sama so sebou". Dá sa to aj keď sa vyráža vo dvojici či trojici spolu a cestou sme si na dohľad, ale každý sám pre seba. Objavili sa mi v pamati spomienky na výšľap na Luzný, túlačku Slovenským Rajom skoro ráno, cestu po Norsku ...A pri sólo ceste SNP sa to musí niekoľkokrát znásobiť.
A súhlasím s bulatom (dnes 10:36)

Peter61

@ 10:36 Bulat: díky!z úvodnej 3. vety "... Cesta hrdinov SNP sa stáva dosť komerčnou." a 4. vety v úvode a "nebudem vôbec využívať ubytovania," cítiť snahu odlíšiť sa, @ 09:03 Pavel Forgáč nepíšem články o túrach, som vyťažený inými písačkami a čítačkami. Takže iba stručné čísla, fakty, podpichovanie zrozumiteľné pre účastnílov , nechávam priestor pre účastníkov stretiek/kurzov z.B.

PaliT

Je zvláštne, že ešte nikto nespomenul, že dlhé pochody sú v prvom rade duchovným zážitkom. Pľuzgiere sa zahoja, svaly prebolia, ale zostávajú spomienky, pocity; z hmatateľných vecí najskôr fotky a sem tam si z pamätného miesta vezmem kamienok. Dokonca aj zápas s vlastnou lenivosťou, prekonávanie kríz a potom zas víťazné pocity, keď to človek zvládol, to všetko je duchovný rozmer podujatia (to ani nezabŕdam do pútnictva typu Santiago de Compostella).

Motivácia je rôzna, niekto ani nie je pravidelný turista, ale túži vyskúšať "niečo iné", prečítal si zápisky niekoho iného a zahorel túžbou urobiť to. Pre zdatného turistu je to možno vyčleniť si tentokrát omnoho dlhší čas a ponoriť sa do niekoľkotýždňového pochodu.

Som rád, že ľudia aj ich pohnútky sú mnohoraké. Za seba poviem, že dlhší pochod si spájam s "dialógom sám so sebou", s krajinou a prírodou, svetom a ľuďmi okolo. Dúfam, že v mojich článkoch tento rozmer cítiť a hľadám ich aj u iných autorov, aj keď možno tento rozmer nemali na zreteli.

Jjano

Bulat, presne. Z tej zvláštnej diskusie sa mi zdá, že mnohým z nás chýba pokora, rešpekt ... Dobre si to zhrnul.

Bulat

Po dlhej dobe zaujímavá diskusia na týchto stránkach, ničmenej podstatnú jej časť pokladám za búrku v záchodovej mise. Nekonečná debata o tom, či je trasa komerčná, módna či sprofanovaná je v podstate bezpredmetná. Cítim z nej trošku nadradenosť a povýšenosť nás- echt skalných a kovaných turistov nad onými tutistami sviatočnejšími. Ovšem skúsiť si to majú právo a nárok všetci, nech už ich motivácie a pohnútky sú akékoľvek. Druhá vec je, že o tomto podniku sa posledné roky hodne píše, tak sa informácie a inšpirácia dostáva k čím ďalej širšiemu okruhu ľudí. Takže sťažovať si na komerčnosť trasy a súčasne o nej napísať článok je ako vyhadzovať bankovky z okna a sťažovať si, že sa mi pod ním zhlukujú davy ľudí. Ono, treba si položiť otázku, čo každý autor vlastne očakáva od svojich čitateľov? Že budú všetci doma za počítačom sedieť a zbožne ochkať nad jeho skvelým dobrodružstvom a výkonom?Že nikoho ani nenapadne si to vyskúšať na vlastnej koži? Tažko. Malú časť to samozrejme napadne a z nich to daktorí skúsia. A možu mať na to viac či menej vznešené dovody- to je predsa ich vec. Mňa osobne teší, že sa táto trasa stáva POPULÁRNOU pre čím ďalej širší okruh takých aj onakých turistov. Osobne si myslím, že ak niekomu dačo nepridá, rozhodne mu nič neuberie. A úplne najviac ma teší, keď iných ľudí inšpirujem a namotivujem. Ale potom by som sa nemal sťažovať, že na trase bude čím ďalej viac turistov, i keď klasická komercia sa z toho vzhľadom na časovú a fyzickú náročnosť asi nikdy nestane.

Ade.e

Pavel.. mozno si to pisal v clanku, alebo aj v diskusii si to spomenul, ale nebudem to teraz hladat. Ake boli tvoje pohnutky vydat sa na takuto cestu?
Ono, bavili sme sa o tom uz pri Rudnej a pri ciastkovani MAgistral, ale bol nazor, ze aj ostrielani tulaci maju taku malu ultrasebecku pohnutku, ze aby si mohli povedat. "Bol som na nej a presiel som ju celu." Tym padom, by bol komercny asi kazdy z nas.
Co sa tyka tych hipsterov. Ono, ked to tak vezmes, tak kazdy, kto robi bordel v lesoch a hlavne na utulniach, tak je neprijemny az neziaduci. A to nemusi byt SNPeckar. A odkial vedia o tych utulniach? NO napr. tak, ze sa zverejnuju na facebooku, kde je fakt kazdy a si povie: "A aka pekna utulna, podme sa tak opit.."
Ad Cergov: Tu cast som siel, mne nepride nejaka extra. NA stromy az tak nie som. Ale pre mna najkrajsi je Cergov kvoli jeho horskym lukam, ktore su mimo C SNP.

Martin knor

Tomas, sedi vec. Len som predpokladal, ze Ty si skor turista ako ultratrailista a asi tiez nechces mat zo svojej zaluby rutinu.

Inak, vsimol si si ze na jar bol v Raxe aj jeden hipster z Bratislavy? Predpokladam, ze toho si nemal na mysli. (Chapem, ze si to myslel obrazne, ale nedalo mi :-D.)

TomXX

Martin, pohnútky ultratrailistu sú radikálne iné ako turistu. A ak chceš dva týždne bežať 60km denne, tak musíš mať rutinu a všetko presne nalinkované, práve preto aby sa to vôbec dalo zabehnúť. Ako turista to môžeš ísť 45 dní aj so zachádzkami... Len s tým výkonom neurobíš dieru do sveta ultratrailistov. Presne ako on s tým svojim neurobil dieru do sveta kochačov a zachádzačov.

Martin knor

Peto, keby nenapisal "komercna" ale "sprofanovana" bolo by to lepsie? :-D

Pre mna dnes ta cesta nema velky vyznam, lebo je prilis "civilizovana". Radsej idem vacsou divocinou. Tomas, Peto dal teraz link na mladenca, ktory tuto trasu prebehol. Napisal clanok, ktory ma nazvy casti "denna rutina", "ranna rutina" a podobne. Nepojdem na trasu, kde by sa z mojej zaluby stala rutina. To je to posledne, co si zelam. Preto budem vsetky dialkove trasy prechadzat po castiach a vzdy ich doplnim o kopec atraktivnych miest, ktore dialkova trasa obchadza. Chcem tym povedat, ze aj pristup "po castiach" moze mat svoje caro. Na "sportovy vykon" kaslem. Ja si uz rozhodne nemusim nic dokazovat.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov