Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na Klin cez Račkovu a Gáborovu dolinu

Diskusná téma K článku: Na Klin cez Račkovu a Gáborovu dolinu

Vrchol Klin sa nachádza v hlavnom hrebeni Západných Tatier. Je dominantou Račkovej doliny, ktorej záver oddeľuje od Gáborovej doliny. Nachádza sa pod ním známa koliba pod Klinom, najvyššie položená valaská koliba na Slovensku. Pribylinské ovce sa tu pásli od polovice júla, kedy sem boli presunuté z nižšie položeného salaša v lokalite Prostredné a ostávali tam do konca októbra. Dnes salašnícku históriu pripomína náučný ovčiarsky chodník, ktorého tabule ma začiatkom septembra sprevádzali Račkovou dolinou na túre na Klin.

RoL

Peter51, to uz bolo nacase. Priesaky tam uz boli dost velke, takze keby neopravili, mozno by mohli stavat nanovo.

Martin knor

Lubo, da sa to aj inak. Napriklad formou sankcneho poplatku. Totiz holoruby sposobuju povodne a odplavovanie pody, ktora v horach nie je hlboka. Takze stat moze povedat, ze za kazdy ar holorubu odvedie vlastnik do statnej kasy 1000 evri (napriklad). Je to ekonomicky nastroj a majitelia by sa zachovali ekonomicky. Nie je to zakaz. Pokojne mozu tazit dalej. Ale netazili by holorubmi. (Mne vobec neprekaza tazba, prekaza mi zlikvidovanie lesa.) Podobne sa moze sankcionovat vyryvanie kolaji mechanizmami po spadnici. Keby sa chcelo, dalo by sa to riesit.

Peter61

Tajchoví opravári v Úzkej doline majú vedľa cesty zaujímavé upozornenie

Mirino

Lubo: Moja reč. Parta je dobrá věc, ale dva je moc, sa hovorí od Moravy na západ. Jeden chce veľmi chrániť a druhý veľmi zarábať. Aj keď to zarábanie zaobalí do ochrany, vždy sa to nakoniec vykľuje ako šidlo z vreca. Štát má zákony, ale nemá peniaze. Urbáre sice nemajú zákony, ale nejaké peniaze by dohromady dali. A potom je v hre kopec ľudí v kadeakých funkciách, ktorí majú peniaze radšej ako maminku....a tak si tu žijeme.

Peter61
Zonácia už funguje v Sl.raji, len tie Tatry meškajú už 15 rokov -(
Lubo

Neštátni vlastníci sú problém. Lebo majú iné ciele ako sú ciele národného parku. Podľa mňa na inom ako štátnom pozemku by nemal byť národný park. Štát by tie pozemky mal kúpiť a ak sa mu to nepodarí alebo na to nebude mať/chcieť dať peniaze, mal by tam zrušiť NP.

Peter61

S tou ťažbou je to také všelijaké. Vyhlásili sme NP a urbariát by mal utrieť hubu?
Samozrejme, na týchto strmých svahoch je problém aj pre koňa, ťažiť sa dá iba lanovkou. Na eróziu zaděláno holorubmi. Výsadba pri pohľade od TZCH miestami vyzerá, ako keby urbárnici nesadili, smrek + jarabina, občas borovica a smrekovec.

Martin knor

Mal som pocit, ze som na Kline este nebol. Tak som popozeral archiv - bol som na nom pred 30 rokmi cestou dolu z Jakubinej. Moc si na to uz nepamatam. Podla zaznamov som mal za tri po sebe iduce dni prevysenie asi 5500 m (Jakubina, Bystra a Baranec), celkom dost. Stanoval som v kempe v Rackovej doline, co ma vyslo na 8 KCs za noc.

Daulagiri

Lubo tento rok beriete Tatry aj NT zo Soňou útokom. Máte tu už viac článkov :-)
Presne túto istú trasu sme kedysi išli s UNCLE Lacom na jeseň. Mali sme na Kline super inverziu, dole mordor. V Račkovej som však zažil aj lejak. Ale celkovo som v týchto končinách mal vždy skvelé počasie a zažil množstvo nezabudnuteľných zážitkov. Záver Račkovej s plesami mám ozaj rád. Kukám že na kolibe pod Klinom pribudla trochu "infraštruktúra".

S článku cítiť že to nebolo o tom mať super počko, ale hlavne výbeh na kopec a vyčistenie hlavy.

Tá ťažba je hrôza, toto už dávno nie je národný park. Tažbári vedia že takto lykožrúta nezastavia, ale robia to kvôli tomu aby mali robotu a niečo im s toho aj kvapne. Kedysi tam bol totiž len ten obrí výrub na začiatku Jamníckej a nič, lykožrút sa tam aj tak rozmnožil a už sa ťaží opäť a všade. Je to dôkaz že ťažbou sa to vyriešiť nedá. Ak je to raz národný park, tak by sa tam mala presadzovať táto filozofia, lenže súkromné vlastníctvo, zlé zákony atď.

Ale pekne som si zaspomínal na mnohé túry odtiaľ :-)

Peter61

@ 20:28 radim25
skúsil si si porovnať rozlohu Tatier a Álp ?
Jedna väčšia dolina je tam IMHO veľká ako celé Tatry

Lubo

Je to národný park. Buď sa prestňme tváriť, že to je tomu tak a zrušme ho tam alebo v ňom dodržiavajme to, na čo je národný park určený. V ňom lykožrút nie je súčasťou problému ale riešenia. A že sa to niekomu nepáči na pohľad je čisto jeho problém.

Martin M

@Radim25: Chápem, športujem (vrátane (VH)T) pre radosť, nie kvôli číslam, ale keď už, nech sú aspoň presné - profes. deformácia. Sám žiadnu aplikáciu nepoužívam, možno do budúcna zvážim.

Čo sa týka ochranárov, asi vedia, čo robia, povedzme si rovno - ľudia si nevedia vážiť, že môžu chodiť po horách - viď tona odpadu vyvezená za minulý víkend pri čistení chodníkov... Tiež som za to, aby bolo sprístupnených viac miest v Tatrách, no ľudia by sa tiež mali správať zodpovednejšie...

A k tým výrubom - súhlasím, tie pohľady zamrzia, ale ak je to nutné, treba pristúpiť aj k výrubu lesa a vysadeniu odolnejšieho porastu ako smreková monokultúra, čo sa ukázalo ako veľká chyba z minulosti. Holoruby z NT sú však asi dôsledkom nenažranosti záujmových skupín než vysporiadavanie sa s následkami kalamity.

Rast

Je naozaj koliba pod Klinom najvyššie položená koliba? Mne sa to teda nezdá, bol som aj na vyššie položenej... jedine, že by nebola valašská...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma