Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Roklina Piecky

Diskusná téma K článku: Roklina Piecky

Jar sa blíži k svojmu koncu, ale teploty dosvedčujú skôr letné obdobie, množstvo búrok cez týždeň za horúcich dni to len potvrdilo. Moje milované Slanské vrchy mám prejdené v podstate celé, a tak sa snažím vyraziť aj inde do hôr. Spoznať miesta z našej prekrásnej slovenskej prírody. Jedným z takýchto miest je Slovenský raj. V rovnomennom NP je množstvo prírodných zákutí, ktoré stoja za návštevu a ich spoznanie. Nebudem ich spomínať, ale sa zameriam na tiesňavu, kam dnes pôjdem. Bude to roklina Piecky s Veľkým a Terasovým vodopádom.

Peter61

tie nové stúpačky nad Terasovým vdp. sú fakt dobrá fičúrinka. Majú vrúbkovaný rošt a takisto aj obvodový roxor (viď foto pri článku).
Ešte treba vymeniť/doplniť drevené šteblíky na vodorovných a šikmých rebríkoch a bude to v cajku.

Daulagiri

Touto roklinou som šiel 2-krát vždy s kamošmi a nikdy sme nestretli ani nohu. V lete nás tam chytila búrka s krúpami a v zime tam bolo extrémne veľa ľadu, kamoška sa otočila pri Veľkom vodopáde, tak zvyšok rokliny som šiel sám. Aj preto mám túto roklinu medzi najobľúbenejšími. Už je to pár rokov čo som v nej bol, rád som si ju takto pripomenul.
Protismerne som ešte nešiel, ale pár ľudí som takto už stretol, no neriešil som to.

Martin knor

Nie Peto. Najprv bolo Priecne sedlo obojsmerne aj s chatrnym istenim. Potom kohosi napadlo ze bude jednosmerne a teraz je zasa obojsmerne. Cirkus Humberto. Mimochodom, aj ked bolo jednosmerne, bezne sa cezen chodilo opacnym smerom. Ved to bol aj dovod, ze tam dali dalsie retaze a pohyb opacnym smerom "zlegalizovali".

Peter61

Martin:
Zákon o ochrane prírody 543/2002 o.i. aj že NP "upraví v ňom najmä
podrobnosti o povinnostiach návštevníkov"
NP
npslovenskyraj.sopsr.sk/…/np-…
"V sprístupnených roklinách vybavených technickými sprístupňujúcimi zariadeniami je dovolený pohyb len zdola nahor."

Čo sa týka Priečneho sedla, bolo jednosmerné, čo vzhľadom an existujúce reťaze, kramle etc. bolo primerané.
NAJPRV sa technické zariadenia prispôsobili obojsmernému pohybu a až potom bolo zrušené pravidlo o jednosmernom pohybe.

Martin knor

Peto, beriem to skor ako odporucanie, nie ako zakon. Pred par mesiacmi bolo aj Priecne sedlo jednosmerne a teraz nie je. Znamena to, ze zavrieme ludi co ho isli pred par mesiacmi naopak do basy? Zjavne bolo to pravidlo nezmyselne, kedze ho zrusili. Beriem to tak, ze ludia iduci hore Pieckami maju bezpodmienecne prednost. (Ale ked som tam bol ja, hore nesiel takmer nik.)

Ono, prvy krat som siel naopak kus Suchej Belej este ako tinedzer, ked som si kdesi v uvode odskocil a v polovici som si uvedomil, ze nemam fotoaparat. Stane sa.

Tomas Vohlarik

ja som isiel cez Piecky tento rok v septembri, chvalabohu v celej rokline sme boli cca 10ti. stretol som 2 chlapov v protismere, viem ze je to zakazane ale nejaky problem som s nimi nemal, mozno sa zlakli prveho velkeho rebrika :-)

Peter61

martin:
4x v protismere ?
Kedy si spal v zadnej lavici: keď ste brali horopis, alebo legislatívu ?

Martin knor

Piecky som siel doteraz asi 4 krat, no zakazdym mi to vyslo tak, ze som nimi siel dolu. Treba vsak povedat, ze som cestou stretol vzdy do 10 ludi.
Mimochodom, mohli by spravit feratu cez Zadne Piecky. Neviem ako ta roklina vypada vyssie, ale jej uvod je nadherny.

Tomka

Do Slovenského raja chodím každý rok - ten sa nikdy neokuká!
Piecky boli poslednou sprístupnenou roklinou, ktorou som prešla a veľmi sa mi páčia.
Jednak preto, že sem chodí menej ľudí a tiež preto, že je tu ešte dosť drevených lavičiek a rebríkov.
Možno nie sú také bezpečné, ale určite sa sem viac hodia.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma