Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vyhliadka v korunách stromov zo Ždiaru

Martin63

Ale to su len nejake plechové kone, ziaden medved zo Stuttgartu.

Nostromo

Fotopotvrdzujem. Vľavo hore, tesne nad hrebeňom Belianiek. S väčším zoomom som sa ani neobťažoval.

Rc1

martin no pravdepodobne sa tak lahko nezhodnu. poviem ti ze aj stretnutia samotnych vlastnikov rovnakeho urbara byvaju dost odrzku a niekedy mas pocit ako na stadione sofia levski. jednoducho spolocenstvo ludi o ktorych plati pravidlo ze kazda kura hrabe iba k sebe sa nedokaze na nicom normalnom dohodnut. samozrejme ze su aj "normalni" ktori jednak vidia aj trosku dalej ako iba do prichodu penazi zo stromov na ucet a mnohi aj maju nejaku viziu buducnosti lesov ci lesnych pozemkov. ale vsetko je stale o tom istom. penaze nemozu byt nadovsetko. ak je clovek lakomy ziadne dohody nemaju vyznam. aj zakony tvoria iba ludia a nemozeme sa cudovat ze ake ich mame ked ich tvoria takito. to ze sa tazi nesetrne je fakt. ale represiou sa nic nezmeni. mozes mat neviem ake dobre zakony ked tu taz bude korupcia budu nam nanic

Martin knor

jaro, aj to ma riesenie. Pri tazbe by sa pozemkovym spolovenstvom zlozila zaloha, ktora by sa vratila pozemkovemu spolovenstvu az tam bude opat stat les (povedzme o 10 rokov :-D).

rc1, ved na to asi treba upravit zakony. Lebo tie nase su pisane tak, ze clovek ma miestami pocit akoby zakonodarca naschval chcel umoznit iste typy nemoralneho konania.

Samozrejme tieto moje naivne navrhy tu sluzia iba na to, aby som ukazal, ze vsetko ma riesenie. Najlepsie by bolo prevzat pravidla (zakony) z nejakej vyspelej europskej krajiny a podobne vyzadovat ich dodrziavanie. Ale v prvom rade sa treba zhodnut na tom, ze v sucasnostu sa u nas tazi nekulturne a nesetrne. Ked sa ludia na tom zhodnu, riesenie sa najde.

Rc1

Martin v tych situaciach ako spominas najvacsiu financnu stratu znasaju zvacsa poistovne kde maju ludia domy voci zivlu poistene. keby to bolo take easy ako hovoris poistovne by uz davno aj vdaka ich spickovym pravnikom mali vo vlastnictve asi velmi velke percento lesnych pozemkov. ale zatial som nepocul zeby sa nejaka poistovna vobec zacala sudit v tomto smere voci majitelom lesnych pozemkov. neviem ci existuje vobec nejaka specializacia ktora by odborne dokazal pred sudom garantovat ze tie skody co napachal zivel su iba vdaka absencii stromov. to je asi dost nerealne

Jaro.q

Martin, prečo chceš zobrať pozemok vlastníkovi, ktorý nechcel byť členom pozemkového spoločenstva, ale sa ním zo zákona stal? Pozemkové spoločenstvo je právnicka osoba, ktorá nevlastní pozemky. Ako taká môže isť do konkurzu a vlastníci si založia nové p.s.

Martin knor

rc1: Asi koncim. Zalovat ich totiz mozes a dokonca mozes uspokojit poskodenych (napr. vytopenych) tak, ze zhabes majetok vinnika a z neho ich vyplatis. V tomto pripade zabavis lesny pozemok.

To co hovoris o netazeni je opat nie celkom pravda. Pozri, ked robim cokolvek na svojom pozemku (staviam garaz, cokolvek) musim sa snazit robit to tak, aby som tym neponicil susedov dom. Neznamena to, ze nemozem stavat. Ale ked je podlozie slabe a ja tam dam mraky betonu, cim sadne roh susedovho domu a dom mu popraska, tak je jasne, ze som vinny. Mal som to spravit inac. A moznosti mam vela, podobne ako ich maju taziari. To ze si oni vyberu najnesetrnejsiu, to je uz ich problem.

Stale iba otacas temu inam. Jasne treba povedat, ze tak nesetrne a nekulturne ako sa v sucasnosti tazi u nas sa to v Europe nerobi a treba to zastavit. A tyka sa to nielen NP ale aj tzv hospodarskych lesov.

Rc1

martin lenze kopec tych majitelov zije aj v tom spominanom osterreichu. ich budes zalovat tazko. oni si na to najimaju inych. osterreicheri nam neznicili iba solivary. a nielen osterreicheri... dokonca aj tym ludom co ziju pod tymi kopcami je to jedno. dnes su hlavne penaze. kvoli nim si vacsina ludi aj do kolena necha vrtat. co sa tyka tych platov to je uz ina tema to sa netyka len lesnych robotnikov. ale aj samotni rakusaci voci nemcom su na tom ako my voci rakusakom. no kvoli vytopeniu by bolo najidealnejsie tam ten les nechat tak ako je a nerubat vobec. ale to by sme museli mat vsade narodne parky a rezervacie asi. a skus ludom vysvetlit ze im siahnes na ich majetok. to by sa musela uplne zmenit mentalita vacsiny ludi a majetok a materialne hodnoty sa posunut v rebricku priorit z prveho stupienka o nieco nizsie. dnes sa vsak skoro na vsetko diva v prvom rade ekonomickymi okuliarmi

Martin knor

rc1: Teraz si to pomenoval spravne. Ist to ide, ale ekonomicky je pre nich najvyhodnejsie vytazit to vsetko naraz. A prave preto by mali ist pri vytopeni obce, vyschnuti pramenov ap na vlastnikov lesov -> holin zaloby, aby pre nich takato devastacia ekonomicky vyhodna nebola. A ten kto to schvalil by mal ist na den/dva do klietky hanby umiestnenej vo vytopenej dedine.

P.S. Ako je mozne, ze v Rakusku to takto (vid obrazok) robia, teda to pre nich ekonomicky vyhodne je? Pritom platy lesnym robotnikom (vlastne vseobecne) su tam 3x vyssie ako u nas? Uz by bolo dobre prestat konecne s vyhovorkami a zacat tazit v nasich lesoch slusne. A to aj v hospodarskych (vo Fischbacher Alpen su iba hospodarske lesy).

Rc1

martin lesaci tvrdia ze ked nechaju takto poriedko stare smreky odhalene tak ich vraj defacto znehodnotia pre dalsiu tazbu. bud ich polame silnejsi vietor alebo je prilis riedky odhaleny les nachylnejsi na huby parazity cerva atd. druha vec je to ze les vlastnia povacsine urbarnici a jedine co ich zaujima je ci z toho co im patri nieco dostanu. vacsina ich dokonca ani nebyva pod tym lesom priamo a ziju niekde v zahranici zvacsa na zapade od nas napr povacsine v nemecku svajciarsko ci amerika kanada. vzdat sa toho nechcu lebo to zdedili a maju z toho nejaky prijem. oni su si vedomi ze ak sa to nevycese naraz to co tam zostane uz bude ako sa fovori na ocot. a ked tam nasadis tu omladinu tak tam potom neskor nemozes ist s technikou lebo by si ju znicil. ale ja mam na mysli cisto hospodarske lesy

Martin knor

rc1: Pozri si prilozeny obrazok - vsetky smreky boli rovnako stare a predsa les tazili vyberkovym sposobom. A dokonca neznicili ani podrast, ktory tam bol. Odfotil som si to vlani vo Fischbacher Alpen, ked som uz nemohol pocuvat to poucanie ako sa moze a nemoze tazit. Ako vidno, ked sa chce, tak to ide.

Martin knor

rc1: Nemyslimm. Moct mozes vzdy. V kazdom pripade, da sa tazit vselijako. V Rakusku casto vidam po svahoch "sachovnice" - stvorce s rozne starym porastom vcitane rubani. Tie stvorce maju strany radovo v desiatkach (nie stovkach) metrov. Aj to moze byt cesta, lebo to tiez zabranuje odplaveniu pody a ma to vodozadrznu funkciu. Pritom v Rakusku sa tazi aj na podstatne strmsich svahoch ako u nas (Alpy su vo vseobecnosti strmsie ako Karpaty) a casto tam maju natahane lanovky (resp autolanovky - je to akysi zeriav). Tot vcera som schadzal z Geierhauptu v Seckauer Alpen a na strmom bocnom hrebeni vytali najhrubsie stromy v uzuckom pase a postahovali to dolu. V podstate bol vytaty akysi nepravidelny "rad", tak uzky pas to bol. To z dialky ani nevidis, ze tam cosi vyrubali.
Moj nazor je, ze za tie holiny v NT by mali padat zaloby. Ale rovnako aj za tu spust, co je na juznych svahoch Zapadnych Tatier. Za Levocske vrchy ap.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov