Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Náučné chodníky NP Poloniny – minisprievodca 1

Diskusná téma K článku: Náučné chodníky NP Poloniny – minisprievodca 1

Najviac navštevovaná časť Bukovských vrchov (NP Poloniny) je poľsko-slovenský hraničný hrebeň, ktorý vedie cez najvyššie vrcholy hôr. Málo turistov schádza nižšie, v južnom smere, možno preto, že turistických chodníkov je tam len niekoľko a neponúkajú možnosť vystúpiť na ďalšie vrcholy. Toto vôbec neznamená, že lokalita je menej atraktívna. Naopak, nájdeme tam veľa zaujímavých, krásnych miest a zavedú nás do nich náučné chodníky, ktorých je zatiaľ deväť. V prvej časti seriálu predstavujem náučné chodníky severnej časti Bukovských vrchov.

Beta

pridané sú označené na mape trasy všetkých náučných chodníkoch z 1. a 2. časti tohto minisprievodcu. Ďakujem veľmi pekne redakcii.

Beta

Ahoj, ja som to naposledy išla 1 september tento rok a tam všetko bolo v poriadku, nič tam nebolo poškodené. Pridávam fotky z 31 augusta tohto roku.

Myslíš ten prvý mostík, hneď za bránou? Pridávam tak linku, je to rozhovor s Jurajom Lukáčom z 17 novembra tohto roku, a Juraj Lukáč stojí na týmto prvým mostíku a on už takto vyzeral aj 31 augusta (aj mostík a Juraj Lukáč :-)). Mimochodom, zaujímavý rozhovor.

tyzden.sk/…/juraj-lukac-o-les…

Ragnarokkr

Ako je to s NCH Udava? v auguste čo som tam bol naposledy po trase bol spadnutý most, už je to opravene? Ďakujem

Beta

Super správa! Díky. Chýbalo to tam. Keď som tam bola v septembri, bolo to úplne prázdne, nebola ani tá zastávka, o ktorej píšu v článku. Možno už pripravovali na tú novú útulňu.

Beta

Samkoh, prečítala som celý článok :-), dobre sa mi to čítalo. Tie kyje sa u nás píše kije :-)
Tiež som išla tento úsek od Balnice s veľmi ťažkým batohom, ale opačným smerom. Je to tam veľmi strmo. Ak som tam bola, jeden Poliak mi povedal, že tá žltá značka na východ mala by ísť pozdĺž úzkokoľajky, ale ja som to neoverila, možno nabudúce.

Samkoh

Beta: Ja som ho osobne nepoužil- nevedel som, kam vedie, keďže som bol druhý(odbocka medzi roklinkami bola vyznačená, ale bez smerovnika) , ale spoluvandrovnici hovorili, že to bolo v pohode- viď tento link: smnd.sk/main/skolsky-vander-2…
3.deň. Ja som si teda ešte užil tie roklinky a záverečnú stvornozku s ťažkým batohom k balnickemu smerovniku a čudoval som sa, kde je zvyšok. Hladiac od chaty v Balnici, tá žltá išla vľavo cez železnicu dole.

Beta

Ahojte
Samkoh, videla som túto žltú značku v smere Černina, ale ona sa mi rýchlo stratila. Môžeš napísať niečo viac? Nie je to označené na mape.
Tomka, ďakujem. V NP Poloniny náučné chodníky sú veľmi dobre udržiavané, prešla som všetky a som sa nikde nestratila. No, je tam občas problém nájsť začiatok chodníka, ale napríklad obec Uličské Krivé už navrhovala, aby označiť dostup k chodníkoví. Možno to sa podarí ak zverejnia nový návštevný poriadok.
Zdenda, máš pravdu, veľmi atraktívny je náučný chodník Miroslava Poliščuka, popísala som ho v druhej časti, ktorá ešte nie je zverejnená. Mimochodom, je to pre mňa zaujímavé, že najviac o Bukovských vrchoch vedia turisti z ČR, ktorí musia prejsť celé Slovensko, aby navštíviť túto lokalitu. Jeden miestný z Polonín mi povedal, že keď sa chce niečo dozvedieť o Poloninách, číta príspevky turistov z ČR, lebo oni vedia najviac. Aj ja musím povedať, že keď stretávam tu turistov, oni sú miestní alebo turisti z ČR :-)

MisoB

Tomka, nič nebráni tomu, aby si založila tému, ktorá sa bude venovať informáciám o NCH (podobne ako je to so skalnými oknami či smerovníkmi).
Klikni hore v menu Fórum, potom Slovenské hory (asi najlepšie z ponuky), vyplň názov a popis témy (v strednom stĺpci) a klikni Pridaj.

Zdenda

Ještě o trochu jižněji bude stezka Miroslava Poliščuka vycházející z Uliče. Výhledy z rozhledny na Holici jsou fantastické.

Tomka

Výborne Beata, veľmi si ma potešila!
NCH a miestnych značení je na Slovensku veľmi veľa, ale dostať sa k informáciam o nich je veľmi ťažké a niekedy až nemožné.
Jedine Lesy SK majú info o lesníckych NCH na svojej stránke.
Pritom by veľmi pomohli, či už pri potrebe skrátiť túru, alebo ako tip na výlet, hlavne s deťmi.
Samozrejme viem, že mnohé chodníky sú neudržiavané, alebo zle značené, ale aj tak ignorovať ich na tejto stránke by bolo nesprávne.
Mohla by sa napr. vytvoriť stránka /tak ako skalné okná, či staré raritné smerovníky/, kde by sa dávali informácie o NCH a miestnych značeniach.
Ja by som bola napr. veľmi povďačná za informácie o mietnom značení v Slanských vrchoch.

Samkoh

Ako som už písal aj inde, po náročnom chodníku udava odporúčam spočiatku namiesto červenej z balnice smer cerniny ísť po žltom miestnom chodníku východným smerom na poľskej strane, ten sa na červenú napoji. Máte to jednoduchsie najmä z pohľadu rokliniek, ktoré sa na červenej v tomto úseku priečne prekonávajú. Pri použití miestneho chodníka cca polovicu z nich obidete a opačným smerom si ušetríte extrémne strmý záverečný úsek ku Balnickemu smerovniku

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma