Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma aky pripravok na NUBUK a PERWANGER kozu

Diskusná téma aky pripravok na NUBUK a PERWANGER kozu

Zdravim, chcem sa opytat co pouzivate na osetrenie a impregnovanie topaok z koze nubuk a perwanger ? Na impregnaciu mi bol odporucany (na oba koze) Ultra Rapel https://www.hudysport.sk/impregnacia_obuv/cherry-blossom-ultra-repel-200-ml,100068514.html ktory vraj super funguje, no tento kozu nevyzivuje takze co na jej osetrenie ? V predajni mi povedali ze klasicky krem zo vcelym voskom, ale topanky (oba) su s gore-tex membranou a kde citam tak na taky typ obuvy sa kremy zo vcelym voskom neodporucaju alebo az v tedy ked uz zacnu premokat aj cez GTX.. Plus vraj (toto nemam nijako overne) kremy zo vcelym voskom v zime vytvrdnu tak ze zmrznite ciastocky vosku dokonca poskodzuju kozu.

Pby

Na aku kozu to davas tiez ten nubuk ? po aplikacii je koza mastna alebo to schne uplne ? Davas aj nejaku dalsiu impregnaciu okrem tej vyzivi ? Funguje to dobre ? :)

Lubo

Na Perwanger kozu by som odporucal pripravok na baze vody, napr. toto:
hiking.sk/…/ako_impregnovat_k…

Na nubuk sa to tiez hodi, pokial nechces voskom zmenit vizaz. Vosk s urcenim pre gtx je v pohode. Len treba ratat so zmenou vizaze a nepouzivat toho prilis vela.

Tecumseh

pby používam na perwanger,ale na nubuk bude fungovať tiež, všetko vsiakne nič neostane mastné, trocha aj impregnuje,ale nič moc, na impregnáciu použi tie ,,čerešnové kvety", prípravky na báze vody sú úplne nefuknčné, je to síce akože ekologické, ale to si tie topánky pre dobrý pocit kľudne môžeš postriekať aj vodou bude to mať rovnaký účinok...

Remy

Tecumseh ma pravdu, ze ekopripravky bez FCB su dost naprd.

Lubo

Mam to vyskusane na topankach, kde som jednu namazal voskom a druhu pripravkom na baze vody.

P.S. Pouzivanie pripravkov s PFC je chrapunstvo voci prirode. To je na urovni vypustania zumpy do potoka.

Pby

Tecumseh - tak to si ma potesil, ja som mal čeresnove kvety vybrate ako vrchna impregnacia len som nevedel co pod to aby to bolo ok na vyzivu pre pervanger a aj OK na GTX. Takze ak ti to tak funguje dobre potom idem do toho asi tiez.
Okrem ineho som mal vybrate tieto kombinacie:

1) Collonil Leather +Tex lotion na vyzivu koze s GTX bez chemie collonil.com/…/leather-tex-lo… a na to tie ceresne impregnacia.heureka.sk/cherry… alebo carbon impregnacia od tej istej znacky (nech sa to nebije) collonil.com/…/carbon-pro

2) Tarrago High Tech nano Oil protector, ktory je (vraj a toto nemam overene) aj s vyzivovacim olejom a zaroven s FCB impregnaciou v jendom - preto vraj lebo neda sa najst presne info a su protichodne informacie 1. je ze ten olej ma a 2. ze to je len info ze je urceny na mstne tkaniny a koze..)
impregnace.heureka.cz/tarrago…
--vsetky 3 hore ivedene impregnacie su FCB
-- ano je to skodlive ale asi jedine funkcne..

Pby

Tecumseh este sa opytam na postup, klasika das ten meindel na celu cast koze kt chces vyzivit, (1x viac krat ? ) pocas kym zaschne potom ceresnove kvety (tiez 1 - viac krat) a hotovo ? Ako casto potom pouzivas ten mendel ?

Pby

alebo naopak najprv impregnacia potom vyziva ?

Tecumseh

pby písal som na OF, čo sa týka prípravkov na vodnej báze stoja za prd za tým si stojím, skúšal som, ale neobstáli, Chery blossom je PFC free takže neviem o čom tu točíš Lubo, treba si aj uvedomiť čím impregnuje výrobca kože a potom robiť eko prednášky, čo takto DWR úpravy, Gtx si myslíš,že sú na vodnej báze?Z floorcabonu sa vyrábajú rybárske lanká pre informáciu, PFC sa požíva na lyže keď už sme pri tom,takže aj tie sračky čo sa našli v Tatrách by som čakal,že sú skôr od lyžiarov ako od turistov, rozdiel je či niečo obsahuje C8, alebo C6, ono nezaškodí si o tom dačo naštudovať...

Lubo

Tecumseh, DWR upravy mozu a nemusia obsahovat PFC. Aha, je dost outdoor firiem, ktore to bud odstranili alebo sa zaviazali odstranit PFC z svojich produktov:
detox-outdoor.org/sk-SK/

Este raz pripravky na baze vody funguju, mozno trochu menej, no funguju. A radsej si napatlam topanky 2x castejsie (pripadne navoskujem), ako by som mal to svinstvo pustat do prirody. Neviem, proste to mam nastavene tak, ze nie ja som ten prvy najsamnajdolezitejsi na svete.

Tecumseh

Evidentne to poriadne nečítaš, šak ten Cherry blossom je PFC free...Pozri za tie desiatky rokov už som prešiel od natierania topánok hovädzím lojom cez bravčovú masť a indulonu po vosky a rôzne impregnačné spreje, takže trocha už viem čo funguje a čo nie a bohužiaľ tie impregnáče na báze vody nefungujú, bol by som rád keby fungovali, ale nefungujú. Pokiaľ niekto vyrobí taký čo bude fungovať tak budem prvý čo ho bude propagovať.Na slovo EKO už začínam býť trocha alergický, hlavne keď sa s tým človek bližšie oboznámi...Ver mi nestojím o to, aby ľudia požívali kadejaké svinstvo čo škodí matke zemi...

Pby

ja citam poriadne :) nehovorim/nepisem o PFC (perfluorovany carbon - C8) ale o FCB (fluor carbon C6) vsimni si to v mojom prispevku a ten FCB - C6 Cherry Blossom obsahuje.. A aky je rozdiel? (aj pre ostatnych) mall.cz/…/detail?term=PFC Free

-jasne ze pripravkny na baze vody nebudu fungovat tak ako chemia, ale zase mne pisali z firmy v taliansku kde pervanger vyrabaju, ze absolutne neodporucaju impregnacne priprvaky na baze liehu, ridiediel, rozpustadiel, midiel a pod. a vsetky tie sprejove obsahuju rozpustadal.. cize z toho pohladu by urcite bola lepsie impregnacia na baze vody, ale kolko ti to v teren vydrzi?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum