Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Erik Baláž: Do politiky ma priviedlo zúfalstvo

Diskusná téma K článku: Erik Baláž: Do politiky ma priviedlo zúfalstvo

Erik je enviromentalista, tvorca oceňovaných filmov o prírode a aktivista, ktorý sa po 20 rokoch pôsobenia v treťom sektore rozhodol aktívne vstúpiť do politiky. Pôsobí ako podpredseda strany SPOLU – Občianska demokracia. Rozprávali sme sa s ním o dôvodoch jeho vstupu do politiky, environmentálnom programe v strane, ale aj o témach súvisiacich s pešou horskou turistikou a inými outdoorovými aktivitami v chránených územiach.

Ivan Sýkora

článok beriem ako politickú reklamu, ktorá na tomto webe nemá čo robiť, nech už je okorenený témami o ochrane prírody. Je na zvážení, či sa tento portál zdehonestuje na politickú stoku. Pozor na to.

Jjano

Článok sa sem veľmi hodí, pretože tento server je o turistike a o prírode a o pohybe v nej. Politici zásadným spôsobom ovplyvňujú stav prírody a pravidlá pohybu v nej. Cieľom Erika Baláža sú pozitívne zmeny v ochrane prírody a v pešej turitike a je preto dôležité vedieť jeho názory. Preto je veľmi dobré, že hiking tieto témy otvára.

Peter61

Jjano : hej ! A na adresu "Ivana Sýkoru" aka "bastien" by som zacitoval klasičku A.H. :
keby skúsil robiť niečo užitočnejšie, napríklad spustiť lavínu.

Sona

Politika v rezortoch zivotneho prostredia a podohospodarstva sa turistov bezprostredne dotyka. Preto si povazujeme za povinnost dat priestor ludom, ktorych povazujeme za odbornikov a u ktorych je predpoklad, ze by s tymito vecami pohli v prospech prirody aj spolocnosti.

PaliT

Možno je to len póza, ale súčasný minister ŽP navrhuje značné bezzásahové zóny v národných parkoch (a presunúť manažment územia spod min. pôdohospodárstva pod ŽP). Sťažiť stavenbné zásahy od 3. stupňa ochrany, sprístupniť zvernice, obmedziť poľovníctvo, prehodnotiť zákaz pohybu v chránených územiach, atď.
Dostal by priestor aj L. Sólymos aj tu? (Rovno hovorím, že súčasnú koalíciu mám v zuboch a mnohých jej predstaviteľov by som najradšej videl v base).
Nebudú tu aj iné rozhovory s politikmi, ktoré by sa venovali výhradne ochrane prírody a vplyvu na turistov/cyklistov?

Sona

Pracujeme na dalsom rozhovore a dalej uvidime.

Jjano

PaliT, faktom je, že nepoznám iného politika, ktorý by sa v tejto téme aspoň trochu orientoval, nieto ešte vyznal ...

Pred troma týždňami som bol na konferencii v nemeckom Durínsku a v panelovej diskusii tam hodinu vystupovala durínska ministerka životného prostredia. Hodina odbornej diskusie o odborných detailoch ochrany prírody, o konkrétnych problémoch a riešeniach, odborné a do hĺbky idúce otázky, odborná argumentácia v diskusii... Žiadny so slovenských ministrov ŽP (okrem Laca Miklóša, ale ten skončil asi pred tisíc rokmi) by toto nedal ani náhodou.

Lubo

PaliT, kym je v koalicii SNS, nema vyznam davat priestor L. Solymosovi, pretoze staci, aby kpt. neJUDr. Danko zacitil mililiter politickeho prospechu a z iniciativy ministra je zdrap papiera. Videli sme to uz x krat a nie je dovod si mysliet, ze sa nenajde vplyvny polovnik alebo lesnik a bude po novele ZoPK. Lepsie by urobil, kebyze reformu pripravi, odkonzultuje s naozaj sirkou odbornou verejnostou, presiel medzirezortnym pripomienkovanim a takto pripraveny navrh zakona nechal na buducu vladu. Vzhladom na rozsiahlost agendy a vyse polcas volebneho obdobia je to dokonca mozno aj jeho zamer.

Tomka

Tiež radšej čítam na Hikingu články z prírody, ale uvedomujem si, že práve politici do veľkej miery rozhodujú o tom ako bude príroda a turistika v nej za pár rokov vyzerať.
Preto potrebujem vedieť ich názory.
Pre nás, ktorí nemáme radi "hranice" TZT, ale máme radi voľný pohyb v prírode je zvlášť dôležité.
Takže, ďakujem za rozhovor.

Beta

Musím povedať, že aj ja som trocha prekvapená, že prišla tu politika. Rozhovor s Erikom Balážom - enviromentalistom je okej, ale rozhovor s Erikom Balážom - politikom? Ja by som povedala ako Ivan - dala by som pozor.

Daulagiri

V podstate aj chápem názor že tu môže ísť o politickú reklamu, keďže v texte je uvedená jedna konkrétna politická strana. Možno by bolo lepšie neuviesť názov polit. strany a ten faktor reklamy by sa tým odbúral. Kto chce jej názov by si vyhľadal na nete.
Ale inak som rád že takýto rozhovor tu je, lebo ako už bolo uvedené politici majú priamy dosah na dianie v turistike atď.
Páčia sa mi odborné argumenty, konkrétne vysvetlenia rôznych záležitostí, keďže Erik je odborník z fachu. Zaujala ma napr. tá časť o poľovníctve že zvieratá u nás sa boja ľudí lebo sú strieľané a preto ich v horách málo vídam(e). A napr. v tej Amerike je to inak. Toto som si doteraz neuvedomil že je to kvôli poľovaniu. Zasa som sa niečo nové naučil.

Peter61

Beata, a ja by som Ťa poslal podľa tej filmovej klasičky A.H.:
skús robiť niečo užitočnejšie, napríklad spustiť lavínu

Beta

Peter, takýto je môj názor. Budeš ma strieľať ? Diskusia na fórum o politike je v pohode. Lebo diskutujú čitatelia. Keď redakcia dáva názor jednejj politickej strany, chcem poznať aj názory ostatných. Bolo by to zaujímavé: čo vaši politici chcú urobiť pre prírodu? Idem na to. Otázka znie: budú aj iné politické strany? Z toho čo napísal Ľubo, rozumiem, že nie (prepáč, Ľubo).

Martin knor

Uplne suhlasim s Betou. Pali a Danka to napisali velmi opatrne, ale Beta to pomenovala spravne. A velmi dobre povedal Martin, ze strana tu rozhodne nemala byt spomenuta. Pridavam sa teda k prvemu prispevku v diskusii.

K obsahu - som sklamany. Vstup do chranenych uzemi ano, ale len s doprovodom. A budeme tu mat dalsiu kastu horskych vodcov. Na jednej strane rozprava, ze ochranari sa venuju turizmu, lebo len ten maju realnu sancu ovplyvnit, a pritom sam ide touto cestou.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma