Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ponitrianska magistrála (Handlová – Nitra)

Diskusná téma K článku: Ponitrianska magistrála (Handlová – Nitra)

Bude to síce kratší prechod ako predošlé, ale taktiež veľmi zaujímavý. Ponitrianska magistrála má “len“ 106 km, ale má všetko, čo má magistrála mať. Jediný problém je, že po celej dĺžke nie je žiadna útulňa. Jediná útulňa pod Rúbaným vrchom v pohorí Vtáčnik vyhorela. Body, kde sa dá relatívne prespať (keď nepočítam platené ubytovanie), sú hrady Hrušov a Jelenec (Gýmeš).

Mnicky

Pridal som na boudy.info zopar dalsich lokalit na prespanie v Tribeci: boudy.info/hledat.php?txt=cz&… - ako sa pise i v tomto clanku, peknych miest na prespanie tu moc nie je, ale nejake pristresky sa predsalen najdu, ak clovek vie kde hladat :)

Martin knor

Volakedy velmi davno, ked sa otvarala hrebenovka Tribeca, som tam siel nadhernym jasenovym lesom. Taky les som uz neskor inde nevidel.

Henovi sa pacia lazy. Keby sa bol vo Vtacniku pozriet na Ivanov salas...

Daulagiri

Keďže Vtáčnik je moje domáce pohorie tiež by som niekedy chcel dať Ponitriansku magistrálu. Viem že ako celok určite nie je až tak zaujímavá, ako iné, ale krásne miesta tam sú. Tak ako v každom pohorí.

Čo sa týka jednotlivých pohorí, v Tribeči som nebol, ale Vtáčnik poznám pomerne dobre. V podstate lesy sú tam v drvivej väčšine fádne (jedna z výnimiek je ozaj nádherný prales medzi Vtáčnikom a Malou Homôľkou). Ale to čo je tu zaujímavé sú rôzne bralá i keď často ukryté v lesoch. Ale každý sme z istého pohľadu patrioti a za naj hory často považujeme tie domáce. A tak je to správne a tak to má byť.

Pavel Forgáč

Tento článok bol venovaný čisto Ponitrianskej magistrále a preto som samozrejme nemohol spomenúť všetky krásy týchto pohorí (napr. Buchlov, Žarnov, Malý Grič, Veľký Lysec, Kostolík svätého Juraja atď..). Nato by bol potrebný samostatný článok pre každé pohorie. Tento rok som navštívil takmer všetky pohoria na Slovensku okrem pár na východe. Musím povedať, že v každom som našiel niečo pekné. Samozrejme nie každý kopec môže byť monumentálny, ako Kriváň. Ale aj tak môže byť výhľad a celý zážitok lepší aj na malom neznámom kopčeku učupenom v nie príliš navštevovanom pohorí. A tie asfaltky a holoruby sú charakteristická črta toho pohoria. Keby máme všade Kráľove hole, Ostredky a Rozsutce, tak by to nebolo vôbec zaujímavé. Ten kto nešiel niekoľko dní v blate a daždi nevie aká je to radosť, keď uvidíte na časti trasy kus asfaltu :) .

Ade.e

Tomka, ale ja nevravim, ze moj nazor je ten spravny alebo skaly su nizsej estetickej hodnoty ako hole, luky. Ja to respektujem, kto sa co komu paci. Len som povedal svoj nazor na tieto pohoria, ktore kedze su zalesnene, tak ma az tak nenadchynaju ako tie ktore su holnate, ci lucnatolesnate. Vsetko je ok.:D

Tomka

Heňo, Ty preferuješ hole, lúky, malebné lazovité kraje, ja skaly, rokliny, čím väčšiu divočinu, a tak to má byť.
Každý si na tom našom malom Slovensku nájdeme svoje obľúbené miesta.
Je fajn, že sa tu o svoje názory a pocity môžeme podeliť, lebo je dobré pozrieť sa občas na niečo aj očami druhých.
A k tým lesom v Tribeči. V centrálnej časti je naozaj škaredý les, ale na kremencových hôrkach rastie starý dubový /resp. brezový/ les, aký nemý na Slovensku obdobu.

Ade.e

Mato. tie brala mozno su tam najkrajsie, aj ked samozrejme najkrajsie su tam, kde byvam ja, HA HA. Ale mna skaly nejak nenadchynaju a takmer na stoperc. zalesnene pohoria su len kedytedy pre mna vhodne na navstevu. Napr. ked je skaredo, ha ha. Ale ani o vyhlady mi prvotne nejde, reps. vyhlady na siroko daleko.. A ani ta skladba lesa v Tribeci mi nejak nesedi. Pride mi to, ako keby cele pohorie caka na vyrub...
Tommka, asfaltove doliny NT tiez extra nemusim, ale bocne holne razsochy BT su predsa len cosi ine ako Tribec...

Jana T.

A vďaka Danke - Tomke za poznanie tých čarovných, tajomných miest... ;)

Tomka

Súhlasím s Jankou a Martinom.
Tribeč a Vtáčnik sú úžasné a nedocenené pohoria. Ponúkajú krásne skalné partie, malebné zákutia a prekrásne neokukané výhľady. A hlavne žiadne davy! Len sa človek nesmie otrocky držať červenej TZT.
A myslím si, že napr. v NT je tých asfaltových ciest a zničených lesov viac.

Jana T.

Tríbeč a Vtáčnik je krajší a krajší, čím viac sa v ňom človek motá... :))

Martin knor

Heno, tak nadherne brala ako su v Tribeci inde u nas nie su. Asi najkrajsim je Oselny vrch, kde ma kremencova skala ruzovkastu frbu. Ale odporucam prejst cely naucny chodnik z Velkych Uheriec, je jednym z najlepsie spravenych NCh u nas (neznasam, ked su na tabuliach NCh vseobecne nicnehovoriace udaje, ktore napisal ktosi v kancli - tu sa vsetky informacie viazu ku konkretnej lokalite na ktorej stoji tabula, ako ze na svahu za Vami je nora jazveca (priklad) ap.).
Tebe sa vsak pacia vyhlady. Potom sa vyber na juzne svahy Zibrice. Tamojsie luky ponukaju jeden z najkrajsich vyhladov u nas. Je to pohlad akoby zo stoziara.

Vo Vtacniku treba prejst hreben cez Buchlov, ktory spominas, ale najma sa treba ist pozriet na Klastornu skalu. Velmi zaujimava je aj Pokutska dolina, ci Biely kamen na ktory vedie vyslapany chodnik. Ale atraktivnych miest je v oboch pohoriach vela. Napriklad kde inde mozes u nas vidiet Zubry? Vtacnik a Tribec patria medzi to najzaujimavejsie, co u nas je.

Ade.e

Mna Ponitrianska MAgistrala a Tribec ci Vtacnik velmi nenadchynaju. SIel som nou len na dvoch usekoch, ale tie asfaltove useky hruza. Plus tie lesy.. Uz nikdy viac. Teda max. este chcem ist na Vtacnik a Buchlov. Co sa mi najviac pacilo, bol Brezov stal, to je uplne, ze nadhera. A potomm aj hrad nad KOstolanmi, ci hradisko na Tribeci. Inak, ale uz viac sa tam nechystam.

Pavel Forgáč

Ja chodievam do Tribeča priebežne celý rok, keďže mám toto pohorie relatívne blízko. Vždy keď mám voľno, ale zároveň nemám dostatok času na túru niekam ďalej, tak sa vyberiem práve sem. Taktiež som zažil podobnú inváziu komárov na Devínskej kobyle. Doslova ma išli zožrať a pokoj dali až v meste. Ale tam tomu celkom rozumiem je tam blízko Dunaj, a tak sa majú kde množiť. Len mi nejde do hlavy prečo je toľko mušiek a komárov aj v pohorí Tribeč.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma