Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hmla

Diskusná téma K článku: Hmla

Takmer nám ten víkend nevyšiel. V osobáku zo Žiliny sme zaspali ako malé bábätká, a tak namiesto v Strečne z neho vyskakujeme až v Kraľovanoch. Náš plán to síce trošku mení, ale my si s tým poradíme. Vyťahujeme mapu a hneď si určujeme trasu. Vystúpime po zelenej na Stoh a odtiaľ sa budeme ťahať hrebeňom po červenej až na Chatu pod Chlebom. Či, lepšie povedané, na tú vylepšenú hospodársku budovu, čo tu po pôvodnej chate zostala. Času máme habadej. Ak budú mať meteorológovia pravdu, čaká nás aj slušné počasie. A veruže by bolo načase. Zima nestála za nič, sneh napadol, potom sa rozpustil a tak sa to striedalo celú zimu. Lenže teraz je už apríl a my sme mali informáciu, že na hrebeni síce leží asi 10 - 15 cm nového aprílového snehu, ale aj to, že sa k nám približuje teplý front a ten rýchlo zmení ovzdušie na kopcoch. Sneh mal zmiznúť a teplota vo výške približne 1 200 - 1 500 m mala byť okolo 10 °C. Preto sme aj vyrazili.

Ds

Tiez som pred mnohymi rokmi zazil takyto "hmlovy" pribeh.
Liezli sme daco, nepamatam si uz ci na Velicku stenu, alebo na Granatove veze, dost na tom, ze to bolo v zime a ked sme doliezli, okolo bola hmla ako mlieko a mozno aj padal drobny, taky krupicovy sneh. Vo vetre je to dost neprijemne, najma ked mrzne a vietor to nesie vodorovne, rovno do tvare. Sli sme kus po Granatovej lavke a po case sme sa v dakom zavetri zastavili, aby sme pobalili matros a mozno aj cosi prehryzli. Ked sme uz boli na poriadku, partak hodil batoh na plecia a bez znamky zavahania zacal zostupovat do Slavkovskej dolinky. "Co robis, ved musime ist do Velickej?" No ved idem do Velickej!" Dlho sme sa handrkovali, on chcel ist nalavo, ja napravo. Nastasie sa zrazu z hmly vynorila dalsia dvojka a az to ho presvedcilo. Dlho som toto jeho "faux pas" (čítaj fó-pa:)" nechapal. Teraz ua ale viem, ze ho tahala Karikova Priepast :) :) :)

Sona

Tuto, kúsok od civilizácie, je Horvátov kríž: mapy.hiking.sk/?x=17.13992… študent tu zahynul v roku 1948 na vyčerpanie a podchladenie, možno aj srdcovú slabosť, ťažko už teraz povedať.

PaliT

Fajné čítanie.

V horách netreba podceniť nič, pred rokmi kdesi pri Schneebergu našli zamrznutého chatára len kúsok od vlastnej chaty.

Martin knor

Hej hej, uz som to cital.
Viackrat som zazil cosi podobne. Raz som stanoval nad sedlom Uhorna v smrecine, snad 10 metrov od lesnej cesty. V noci som si v pyzame odskocil za cestu a v hustej hmle som nevedel najst, kde mam stan. To bol adrenalin. Nakoniec som on v lese zakopol a mohol som zaliezt do spacaka.

Pocestna07

Veľmi dobre sa čítal ten príbeh, pútavo napísané a tvoja skúsenosť zostane v mojom vedomí ako vystražné červené svetielko, čo všetko sa može stať na horách, blízko chaty ....

Martin Štefko

Dobré čítanie. Zažil som niečo podobné na ďumbierskej chate, keď som tam robil.. :)

MiroBiker

Pekny pribeh. Verim, ze Ti islo o zivot. Zazil som nieco podobne na snehom zavalenej Kriznej v zime v roku 1980. Siel som ako vojak ZVS iba z Lisky /od lanovky/ hore na vysielac. Bol este den, ale bola strasne husta biela tma. Dala by sa snad krajat. Su tam tyce, ale jednu som uz nevidel a druhu este nevidel. Niektore tyce chybali. A mne nechybalo vela a takmer som zletel do Ramžinej.

Vladimir Popluhar

V osemdesiatych rokoch, ked som išiel Cestu SNP, sme boli traja a na Královej holi sme chytili podobnú hmlu. Opasky išli dole, natiahli sme si ich medzi seba a prvý vždy videl zimné tyčové značenie, ktoré tam naštastie bolo, posledný videl zadné tyčové značenie a tak sme vyšli na vrchol. Nič, absolutne nič sme nevideli, takže viem o čom píšeš. Sám by som dopadol ako Ty,možno aj horšie :-) Pekný príbeh je to ale Boro.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma