Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Rieši sa viac ochrany pre pralesy, ohrozuje ich ťažba

Diskusná téma K článku: Rieši sa viac ochrany pre pralesy, ohrozuje ich ťažba

Svetový fond na ochranu prírody (WWF) a občianske združenie PRALES spracovali návrh Prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska s celkovou výmerou 6 994 ha, z čoho je 2 673 ha pralesov a zvyšok sú prevažne zachovalé prirodzené lesy. Všetky ležia na štátnych pozemkoch, ktoré spravujú LESY SR. Tie sa verejne zaviazali nezasahovať iba do vymapovaných pralesov (2 673 ha), ostatné lesy navrhovanej rezervácie sú aj naďalej ohrozené ťažbou dreva, prípadne sa v nich ťaží. Na dnes je naplánované stretnutie Medzirezortnej pracovnej skupiny pre riešenie problematiky ochrany pralesov.

Peter61

Štyristoročné duby, tristoročné buky. Predstavujeme vám naše najcennejšie staré lesy (2).
"WWF (Svetový fond na ochranu prírody) a PRALES vypracovali návrh Prírodnej rezervácie PRALESY SLOVENSKA. "
dennikn.sk/…/?ref=box

Sona

"Najznámejšími pralesmi sú Badinský či Dobročský prales (na foto). A mnohí vedia, že divočina je na východnom Slovensku – Poloniny či Vihorlat. To sú lokality, ktoré sa dostali i na zoznam svetového dedičstva UNESCO ako Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy. Možno však máte prales aj vo vašom okolí. Vybrali sme preto niekoľko lokalít v rôznych častiach Slovenska, ktoré si zaslúžia pozornosť. Rastú v nich najstaršie kráľovné a králi našich lesov – 500 ročné smreky, tisícročné limby či 300 ročné buky. A sú poslednými útočiskami vzácnych druhov, ako napríklad tetrov hlucháň."
dennikn.sk/…/?ref=box

Sona

"Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predložilo dnes na rokovanie vlády návrh novely zákona o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a inému poľnohospodárskemu majetku. Zapracovalo do nej aj časť pripravovanej novely zákona o lesoch. Nie však tie časti, ktoré riešia problémy ťažby v chránených územiach, vrátane tzv. náhodnej ťažby.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR argumentuje, že chýbajú tie časti pripravovanej novely zákona o lesoch, na ktorých znení sa nedohodlo s envirorezortom a mimovládnymi organizáciami WWF Slovensko, PRALES o.z., SOS/BirdLife Slovensko, VIA IURIS a iniciatívou MY SME LES, ktoré k novele pripravili hromadnú pripomienku.

Nie je to však pravda, mimovládne organizácie po opakovaných rokovaniach s ministerstvom odstránili takmer všetky rozpory (s výnimkou problematiky ochrany pralesov), vrátane úpravy podmienok náhodnej ťažby. Mimovládne organizácie preto považujú takéto konanie ministerstva za obchádzanie partnerov a snahu oddialiť riešenie kontroverznej náhodnej ťažby."
slovakia.panda.org/?uNewsID=3…

Lubo

Ked chces, aby nieco vyhnilo, sprav na to komisiu. Ano, treba sa snazit a vitat kazdy naznak dobrej vole. Ja vsak velmi pochybujem, ze tento sposob u nas zafunguje. Musi byt jasna objednavka zhora od niekoho s politickou vahou. Inak mozeme na veciach pracovat kolko chcema vzdy pride nejaky zmrd typu Ziga, Danka, ... a je po vsetkom. Jedine lobbing + verejna mienka + moznost pre nejakeho politka si na tom zlepsit meno.

Myslis, ze ten zakaz dotovania spalovania zdraveho dreva, ktory teraz presiel parlamentom je vysledkom nejakej komisie a ze by ho do rokovania predkladal rezort ZP? Ved vies ako to slo do parlamentu...

Jjano

Ja sa nepýtam na výhradu, proti tej nič nemám, ja sa pýtam, odkiaľ/ako Honzek vie, čo je cieľom väčšiny rokovacích skupín a čo je teda vlastne tým cieľom.

Lubo

Jjano, Honzo nie je jediny, kto to vnima skepticky. Aj v kuloaroch zaznieva tato vyhrada pravidelne.

Jjano

Honzek, a odkiaľ ty vieš, čo je "cíl většiny rokovacích skupin"? To ti ony povedali alebo si taký znalec problematiky? Alebo si si len tak kopol, udrel si si, aby reč nestála?

Honzek

No chlapci, vidim ze je tu secko pri starem :-) troll teda nejsem a dokonca sem sa aj podepsal. Samozrejme by sem chtel byt vecny optimista, ale po tych rokoch co to sleduju uz nejsem. Pokud nekomu vadi muj nazor na vec, ma na to samozrejme pravo. Sak jasne Peter, ze zadny jiny navrh nez rokovani nemam, jenom sem vyjadril muj nazor jak si myslim, ze to dopadne. Pokud sa mylim budu jenom rad. Drzim vam palce horam zdar.

Jjano

Ok, tak sa ospravedlňujem, nevedel som, že Honza je nejaký bežný človek. Lebo jeho príspevok je presne trollovský - iba sprdnúť pozitívnu aktivitu, že to aj tak nepôjde , obviňovať neziskovky, že im nejde o vec, ale iba o to, aby niečo robili a že je to dokonca ich vieľ atď atď... Som rád, že sa mýlim a ak uznáš za vhodné, kľudne to zmaž. :-)

Lubo

Nemyslim, ze by bol Honzo troll. A hoci chcem byt optimista, v dnesnom vseobecnom zmare zial ocakvam, ze Honza nebude daleko od pravdy.

Peter61

@ Jan Vašut : máš iný návrh, čo robiť?

Jan Vašut

Než to tam vyrokujete, uběhne dalšich nekolik roků a z pralesou zbude velký prd...toť cíl většiny rokovacích skupin. Potem to samozřejmě s velkou slávou vyrokujů, no už nebude chránit co.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma