Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Harmanca cez Kráľovu studňu, Krížnu a Ostredok

Rdbb

Prepáč, uviedol som širšie pre vyššie partie V. Fatry.
Tak v susedstve pár km som dnes prebehol práve cca tieto mnm: sneh pre 500-850 mnm od 30 do max 60 cm (v zapojenom ihlič. lese podstatne menej, ale i bukovom niečo menej). Dodnes v noci pripadlo 3-8 cm (práve podľa mnm) ťažkého mokrého. Pozerám na shmú, že teplo bude k víkendu i väčšie, tak postupne menej a menej.
Už teraz sa topí, nad nulou i teraz v noci. Ak predvčerom tvrdý, no už včera zmäkol, dnes výrazne do hĺbky, aj zaľadnený povrch mäkký na povrchu. Mení sa na kašovitý. Tak mimo prešlapané to bude znovu bortivé až na zem, ale tentoraz i poriadne mokré (a tak i klzké). V min. víkende pri oteplení a daždi sa bortilo aj na prechodenom, môže znovu postupne. Aj podľa viacdň. prognózy asi už inak nebude, len že by neskôr prišli veľké mrazy, miernejšie nočné môžu priniesť iba nepríjemnú kôru napovrchu.
Btw predmin. týždeň po tom pondelkovom snežení popadlo i v lese množstvo drobných lavín (tu je to pri expozícii bežné, žiaľ i niekedy tragické, teraz už skôr len tie z vyššia na otvorenom teréne, čo je mimo trasy). Ale napr. v prudkom svahu sa dá skľznuť s mokrým kaš. snehom poriadne rýchlo (nie oporou vôbec, nie je zviazaný so zemou, už i tá sa otepľuje). Potôčky, ktoré pred týždňom-dvomi nebolo vidno, už sa obnažujú.

Svatopluk Štěpánek

Z 22/6/19:
koniec stúpania žltej TZT z ch. Bartoška na s. Malý Šturec je nepohodlný, rozjazený ťažkými strojmi, to isté aj na žltej miestnej TZT zo sedla k Velkému tunelu. Prebiehajú tam nejaké práce.

BorisK

Dňa 24.01.19 som v dobrom úmysle poopravoval popis dvoch fotografií, že namiesto slova Smrekovica malo byť použité slovo Smrekov. V týchto dňoch som zistil, že na mape z r. 1973 a na boudy.info$ret a na Treking. cz je pri vrchu Smrekov aj popisovaný vrch Smrekovica, viď fotka. Tak sa autorovi ospravedlňujem.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov