Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Harmanca cez Kráľovu studňu, Krížnu a Ostredok

Diskusná téma K článku: Z Harmanca cez Kráľovu studňu, Krížnu a Ostredok

Do Veľkej Fatry chodíme pomerne často a jej hrebeň sme si prešli už veľakrát, vždy však zo severu na juh. No a z Krížnej nás to potom zakaždým stiahlo dole do Tureckej alebo Starých Hôr, odkiaľ sa nám ľahko organizovala doprava domov. Aj preto ostávala Kráľova studňa akousi nepoznanou lokalitou, o ktorej sme len počúvali z rozprávania iných. Teraz sme sa rozhodli otočiť smer túry, a keďže v polovici novembra je denného svetla málo, prvý deň chceme vybehnúť z Harmanca Túfnou dolinou na Kráľovu studňu. Druhý deň by to mala byť príjemná prechádzka po hrebeni cez Krížnu smerom na Ploskú s koncom vo Vyšnej Revúcej.

BorisK

Dňa 24.01.19 som v dobrom úmysle poopravoval popis dvoch fotografií, že namiesto slova Smrekovica malo byť použité slovo Smrekov. V týchto dňoch som zistil, že na mape z r. 1973 a na boudy.info$ret a na Treking. cz je pri vrchu Smrekov aj popisovaný vrch Smrekovica, viď fotka. Tak sa autorovi ospravedlňujem.

Svatopluk Štěpánek

Z 22/6/19:
koniec stúpania žltej TZT z ch. Bartoška na s. Malý Šturec je nepohodlný, rozjazený ťažkými strojmi, to isté aj na žltej miestnej TZT zo sedla k Velkému tunelu. Prebiehajú tam nejaké práce.

Rdbb

Prepáč, uviedol som širšie pre vyššie partie V. Fatry.
Tak v susedstve pár km som dnes prebehol práve cca tieto mnm: sneh pre 500-850 mnm od 30 do max 60 cm (v zapojenom ihlič. lese podstatne menej, ale i bukovom niečo menej). Dodnes v noci pripadlo 3-8 cm (práve podľa mnm) ťažkého mokrého. Pozerám na shmú, že teplo bude k víkendu i väčšie, tak postupne menej a menej.
Už teraz sa topí, nad nulou i teraz v noci. Ak predvčerom tvrdý, no už včera zmäkol, dnes výrazne do hĺbky, aj zaľadnený povrch mäkký na povrchu. Mení sa na kašovitý. Tak mimo prešlapané to bude znovu bortivé až na zem, ale tentoraz i poriadne mokré (a tak i klzké). V min. víkende pri oteplení a daždi sa bortilo aj na prechodenom, môže znovu postupne. Aj podľa viacdň. prognózy asi už inak nebude, len že by neskôr prišli veľké mrazy, miernejšie nočné môžu priniesť iba nepríjemnú kôru napovrchu.
Btw predmin. týždeň po tom pondelkovom snežení popadlo i v lese množstvo drobných lavín (tu je to pri expozícii bežné, žiaľ i niekedy tragické, teraz už skôr len tie z vyššia na otvorenom teréne, čo je mimo trasy). Ale napr. v prudkom svahu sa dá skľznuť s mokrým kaš. snehom poriadne rýchlo (nie oporou vôbec, nie je zviazaný so zemou, už i tá sa otepľuje). Potôčky, ktoré pred týždňom-dvomi nebolo vidno, už sa obnažujú.

Svatopluk Štěpánek

Opossum a rdbb, ďakujem Vám. Ak dobre rozumiem, tak môžeme peši či na snežniciach z Bartošky na s. Malý Šturec a do Harmanca. Pochopil som Vás dobre ? Chcem synovi ukázať tech. pamiatky v harmaneckej doline V zimě.

Rdbb

Pred 2 týždňami... ibaže sa mení. Pred 2 týždňami po výdatnom 40 cm snežení len na lyže či snežnice, no už predsa trošku v ťažšom ako predtým, lebo vlhkejšom (adekvátne s nižšími mnm). Min. víkend úplný odmäk, že zmizlo i krásne mrazové zabalenie stromov, výrazné usadnutie sneh. vrstvy s typickým formovaním povrchu stekaním (padli aj menšie zákl. lavíny, najviac na J-JV, vrstvy za zimu neprešli spevnením, tepl. výkyvmi ako teraz). No v min. týždni nočné mrazy urobili sneh až nosným, najmä vyššie. Zase na pochodenom trošku ľadovo klzkejšie (v doline vypluhované, prejazdené viac čistý ľad). No i teraz výrazne oteplenie (i silnejší vietor nižšie prispeje k topeniu), sneh nižšie mokrie, oťažieva.
Ale čo do vrstvy áno, nie je ho málo ako po iné roky. Na Čremošnom bolo min. týždeň ešte 30-40 cm. Vyššie pokrýva kosodrevinu (napr. Rakytov komplet biely), i keď na svahu, kde je previaty, je len obdobná vrstva, na previatom i 3-4 násobok.

Opossum

Ahoj, naposledy som bol vo VF pred 2 tyzdnami, ale nemyslim, ze by sa na situacii nieco zmenilo. Snehu vsade pozehnane.

Mato_d

Ďakujem všetkým za zastavenie a komentujúcim za povzbudzujúce riadky. Potešili :)

BorisK

Dobré čítanie o srdcu blízkych miestach, kvalitné fotky. Na dvoch z nich je použité slovo Smrekovica, asi je použité z nepozornosti, kedže ten vrch sa volá Smrekov. Čiže bralá Smrekova, alebo na Smrekove, no to som si nie úplne istý, či je to gramaticky správne, skôr vy som sa vyjadril "na vrchu Smrekov".
Fotky ukazujú ako vyzerali popisované miesta 12. a 13. jan.t.r. Pamätné tabuľky som musel očistiť od zmrznutého snehu. Na poslednom je salaš pod vrchom Smrekov.

Daulagiri

Výborné čítanie z "okukanej" Veľkej Fatry. Zaostávanie, fotenie - vidieť že si si to užíval Maťo...
Tiež som raz túru začínal v Harmanci a šiel Túfnou dolinou, je tam fakt krásne. Aj na hoteli som kedysi spal (len ja a 5 členov personálu, cítil som sa ako v hoteli duchov :-). Aj na mňa to v ňom pôsobilo čudne, neosobne, zanechal vo mne rozpačitý dojem.
Inak je okolie Kráľovej studne veľmi pekné, láka ma to tam aj v zime. Hrebeňom chodím rád, je to taká pohoda bez veľkých prevýšení.
Výborne Vám vyšlo počasie čo vidieť na fotkách, pochutil som si na tomto kúsku :-D

Babima

Na Čremošnom pred tunelom som bývala v detstve. Hore Túfnou dolinou som tiež šla na Kráľovu studňu, keď ešte stávali vlaky na Bystricu všade. Hotel navštevujem len bez objednávky a konzumujem tam pivo a polievku. Naviac mám skúsenosť, že sa nedostanete od nich pred osmou hodinou, aj keď ích upozorníte, že chcete včas. Ja som liezla raz v lete o siedmej oknom. No a Zelená dolina je klasický kaňon, takže voda a kamene. Nezávidím. Ale Fatra je moja láska.

Martin knor

To bralo na uvodnom obrazku je ozaj divoke. Na Ostredku som bol vlani dvakrat, ale Zelenou dolinou som este nesiel.

Peter61

Svato :-)
ja nič, ja muzikant, ale nesedel mi cestovný poriadok
@all :
Maťo, tieto info na štrekárskej stránke sú zaujímavé aj pre laika, dík
rail.sk/…/22.htm

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma