Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Termoska a termohrnček GSI Outdoors

Diskusná téma K článku: Termoska a termohrnček GSI Outdoors

Najlepší spôsob, ako sa na túre zohriať, je okrem pohybu aj pitie teplých tekutín. Teplý čaj jednak zahreje priamo svojou teplotou a tiež dodržiavanie pitného režimu je jedným z odporúčaných spôsobov pri predchádzaní hypotermie. Dehydratácia hrozí v zime aj preto, že nedostatok tekutín pre chlad menej cítime. Teplý čaj si môžete v teréne buď uvariť, alebo priniesť z domu či horskej chaty. V oboch prípadoch sa hodí termoska. Dva odlišné prístupy predstavujú izolované vákuové nádoby od GSI Outdoors – jednou je termohrnček, druhou tradičná termoska.

Peter61

Thumb Humble, poznám to.
keď sa rozšírili cvakacie ventily, pravidelne mi to ničilo nervy. Najmä ak som dakomu pomáhal a vzal som
jeho /jej noname termosku do batoha.
Ostali mi dve malé cvakacie noname termosky 0,33 a 0,5 lt na príležitostné použitie. Používam už iba "šrubovacie".

Thumb Humble

Tú vačšiu mám tiežm testoval som je na Sněžke, horúci čaj som tam dal cca 17:30, od cca 22:00 do 8:00 bola stále vonku z boku batohu pri teplote -6 (v silnom vetre asi 5hodín) a ešte o 10:00 som dopíjal tak akurát teplý čaj. Nevýhoda je velikosť, resp, priemer ale nesťažujem sa, potom ako mi minulý rok praskol plast/ventil na starej lacnejšej termoske, v autobuse v batožinovom priestore, celá sa vyliala do baťohu, teda som prišiel o časť oblečenia na noc v -16, nie v stane a spacáku a zohrievať som sa musel občasným nadávaním...:)

Peter61

Pekné dizajnové majsterštyky, s protišmykovými vychytávkami, o akých sa nám dakedy ani nesnívalo.
gsioutdoors.com/glacier-stain…
gsioutdoors.com/microlite-720…
12, resp. 30 hodín ....
Boro, MišoD, jjano, PaliT a ja si pamätáme čas, keď boli akurát sklenené termosky s korkovým ďugovom, ktoré trebalo chrániť pred nárazom a prevrátením . Takže keď som si priniesol litrovku Sigg (zo SF) , snažil som sa ju aj zabaliť, aby v zime čaj vydržal. Neskôr som kúpil plastovú termosku od Camping Gazu (v A), hurá. Ak bola možnosť a v zime sa vyrážalo od sporáka, termosky sme predhriali vriacou vodou. V horách nie je na to čas, sú k dispozícii iba také finty, ako napr. čaj vyluhovať už v termoske a nie v ešuse. aby sme mali čo najhorúcejší nápoj. Keď prišli tieto stainless termosky, bol to malý zázrak. Preto mám trocha iný postup ako Ľubo, ktorý dáva do termosky čaj teploty akurátnej teploty na pitie aalebo cielene vyhrieva horský vzduch teplom z termosky/termohrnčeka. Ok, ak to dávam decku, treba si dávať bacha, aby sme neobarili papuľku.
Prečo vriaci čaj a ev. predhriata termoska ?

  • potrebujem teplý čaj, veeeeľa
  • potrebujem teplú tekutinu počas/na konci túry, ak je niekto podchladený, či už na vnútorné použitie, alebo 1.pomoc ako teplý obklad na jadro = Hiblerov zábal
    V teréne to chladne, takže ak potrebujem na začiatku pri výšľape vlažný čaj, nepotrebujem na to termosku, stačí PETka s kofolou, aleo na čaj oceľová/ duralová alebo BPA free plastová fľaša (nalgene a pod.), prípadne aj s termoobalom ( váži polovicu toho, čo termoska.) Tkaže mám cca 600-800 g obalu na 2 lt.vody
  • ak už som čaj akurátnej teploty vypil a v termoske mám iba 80 st.čaj, v zime pridám sneh. Takže niesol som 1 lt čaju a mám 1,5 lt tekutiny. Ak sneh ani voda z prameňa nie sú, tak prelejem do inej nádoby ako Ľubo.
    Termosku s teplým čajom nosím vo vnútri batoha, nie vo vonkajšom vrecku, lebo 1. chladne pomalšie
    2.nevypadne ( = v strmom teréne aj bezpečnostné riziko)
    (3. nemám vonkajšie vrecko)
    1. pri túre sú plánované zastávky, kde nie je problém vybrať z ruksaku nápoj.

Čo sa týka testovania, tak ako píše Ľubo, je to jednoduché, pokiaľ sa týka teploty. Kuchynské vybavenie, hodinyk a teplomer. Druhá vec je obsah a výluh nežiadúcich látok, čo by u prémiovej značky nemal byť problém, aj keď aj to sa stalo.

Lubo

Su tam dve silikonove tesnenia. Jedno pre skrutkovaciu cast a druhe pre odklapaciu. Mavam to kadejako v batohu, ci na batohu a doposial sa mi take nestalo.

Eeemil

Zaujimalo by ma, ako je to s tesnostou uzavera termohrnceka. Netecie z neho, ked je prevrateny hore dnom ?

Peter61

:-)
keby ten tridsaťdekový hrnček izoloval tak, ako termoska....

Lubo

Áno, ergonómia je silnou stránkou tejto termosky. Na jednej strane je oproti iným pri rovnakom objeme opticky dosť väčšia a prázdna nie je tiež žiadne pierko. Na prvý pohľad bez vychytávok, no v teréne presvedčí. Manipulácia v rukaviciach je top. Užšie hrdlo je trošku prekážkou pre vyťahovanie sáčkov čaju, inak však bez výhrad.

Phalike

Mám pár kamošov čo používajú termosku popisovanú v článku a musím uznať ich podarené vyhotovenie a funkčnosť. Solídne vraj držia teplotu ale mne sa páči hlavne ich ergonómia. Taký ten pocit keď ti niekto podá v zime termosku a ty ju bez problémov chytíš v rukaviaciach do jednej ruky, s ľahkosťou odkrútiš uzáver a naleješ si čajíku. Viacmenej keď ešte dostatočne pootĺkam svoju nerezovú Tatonku tak asi GSI bude pre mňa jasná voľba, aj s vzhľadom na skúsenosti s ostatnými produktami tejto značky.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma