Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Po hranici s Nemeckou ríšou na Devínskej Kobyle

Diskusná téma K článku: Po hranici s Nemeckou ríšou na Devínskej Kobyle

Som rodený Bratislavčan a hoci tu žijem už šesť desiatok rokov, ešte stále mám pre seba čo po turistickej i historickej stránke objavovať. Svokor, tiež rodený Bratislavčan a člen predvojnovej trampskej osady T. O. Yucatan, mi pri nahrávaní jeho spomienok hovoril, že ich osada mala chajdu na Devínskej Kobyle. Keď sa ocitla na hranici, museli ju opustiť. Šlo o hranicu s Nemeckou ríšou počas 2. svetovej vojny.

P.P.

Doplnenie k jaro. q: Další kameň je v záhrade spomínaného domu na konci uličky. Je na ňom namontovaný záhradný kohútik. Otázka je ako sa tam kameň dostal.
tu je priblizne:
48.1595839N, 17.0436358E

Jozef Junas

Bolo o tom pisane (ODPORUCAM PRECITAT SI) aj v Malokarpatskom dialkoplazovi, v januari 2010 - clanok : Z histórie mestských častí Bratislavy
LONGITÁL alebo Dlhé diely v NEMECKEJ RÍŠI foto-obr v clanku:

Cipmunk

Zdravím,
Super. Som tiež občasný hľadač týchto kameňov. Myslím, že tieto kamene by mali mať ochranu od štátu. Kúsok od zelenej značky pred stúpaním na Kobylu je jeden veľmi zachovalý kameň bez poškodenia písmen "S" a "D".

Ak niekto máte podrobné GPX prosím pošlite mi ho na martin.klepac@gmail.com

PaloJ

Ahojte, na doplnenie k hranici D-S. Mnichovskou dohodou bola stanovene uzemia Sudetenlandu. Su tam rozne stupne a dopresnenia podla poctu obyvatelstva nemeckej narodnosti v danej casti . Nemci zabrali staru Petrzalku,Zrkadlovy haj a Ovsiste az po Dunaj. Neskor zabrali aj obec Devin po jeho katastralnej hranici. Nakolko v tom bol aj Ostrov Sihot a Karlova Ves, doslo k rokovaniu a posuvala sa hranica. Dnes asi len niekde v archive sa da ziskat presna hranica na konci vojny. Kedze sa z uzemia vynal ostrov Sihot a Karlova Ves, museli spravit na Slovensku ustupky a preto sa rozsirilo uzemie priclene k D o uzemie casti Devinskej Novej Vsi - az po Sandberg - Skala s jaskynou nad dev.cestou. Na druhej strane Moravy je este hranicny kamen, rovnako je velky hranicny kamen na druhej strane Dunaja v Jelenom Haji uz na uzemi Rakuska - oproti Sihoti.
Ak najdete niekde hranicny kamen D-S / vacsinou su pismena odtesane/ dajte vediet.
Hladame a dokumentujeme ich uz dlhodobo, lebo sa nam stracaju... Obcas sa nejaky najde v zahradach ako okrasa.
Pozor su to ine kamene a z ineho material ako Pisane Kamene okolo starej Bratislavy.

Miroslav Svitek

Adrian, trasa je predsa vo faktoch k článku a dá sa stiahnuť. Je to na podklade GPX súboru, ktorý som si spravil z trasy a tak Ti nič inšie nemôžem zaslať. Ak by to nešlo, tak mi napíš na súkromný mail, adresa je v kolónke redakcia a pošlem Ti ho.

Ade.e

Ja som to tiez pochopil ako MatoK., ze Devin vynali a tak ostal Slovensku.
Ale kazdopadne obohajujuci clanok. Dnes len milovnici historie a mozno este nejaki pamatnici maju o tom sajnu a pritom malokto si spoji vseobecne zname fakty, ze Slovensko malo hranice s Nemeckou risou prostrednictvom Protektoratu Cechy a Morava, s tymi hranicnymi kamenmi, ktore su poslednou pripomienkou tych cias.
A urcite by bolo fajn, keby sa takyto NCH spravil.

Martin knor

OK, planujem ist na ten zimny kopec (tusim Maly Javornik) co ma byt volakedy vo februari, tak sa mozeme o tom porozpravat.

Miroslav Svitek

Martin, chodím po nej vo "voľnom" turistickom čase, mám mapu kade tá hranica mala ísť, ale samému sa to naozaj zle hľadá. Kamene mám od Horného Červeného kríža po Kačín. Pár ich je ešte okolo Partizánskej lúky a ďalej som sa naozaj nedostal.

Martin knor

Aha, ja som to pochopil tak, ze sa ta straz preplavila na clnoch do Devina a obsadila ho, no potom ako pises: " Po ťažkých rokovaniach ho po desiatich dňoch zo záberu vypustili." Predpokladal som preto, ze Devin zostal v Slovenskom state, ale lesy okolo (s ropikmi) boli v risi.

Pojdes aj po tej druhej hranici? Predpokladam, ze to su tie kamene so znakom Bratislavy, ktore su po lesoch nad Racou (tam som take videl).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma