Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako som sa o život plahočil v snehu na Polome

Diskusná téma K článku: Ako som sa o život plahočil v snehu na Polome

Hovorieva sa, že múdrosť prichádza s vekom, ale som živým príkladom, že občas vek príde sám. Keď Kysuce a Orava hlásili prvú veľkú snehovú kalamitu, pôvodne som zvažoval vyraziť na sedlo Burda, ale potom ma kamarátka upozornila, že od Tisovca by som musel asi kus kráčať peši, keďže tam je málo snehu. Tak som našiel na FB parťáka Marcela, ktorý uvažoval o beskydskej trase z Mostov u Jablunkova, kde zarezervoval ubytovanie. Ja som zas vybavil ubytovanie na Doroťanke zo soboty na nedeľu a utekal na vlak. Expedícia Ydykseb mohla začať. Keby som tušil!

Zdenči

Keď som v prestávke medzi lopatovaním už neviem koľkej tony snehu zazrel na FB tento tvoj plán, hovoril skm si, že je to šialenstvo. Veď na Kysuciach a celkovo hore na severe už pár dní bez prestávky snežilo a aj dole v dedine bolo toho snehu požehnane. Ale potom som si povedal, že starý svišť s dlhoročnými skúsenosťami predsa vie čo robí a nebudem ho odhovárať:-) a možno sa sám na to vykašle, keď uvidí koľkk nasnežilo...ale niekedy treba siahnuť na dno svijich síl a mať aj takúto skúsenosť

Samkoh

K tým tvojim pouceniam: viaceré som na vlastnej koži zažil: neprecenuj to s vydajom energie+ včas doplnaj vodu a sacharidy- viaceré úspešne dokončené vandre a kvôli tomuto neúspešný prechod SNP minulý rok(partaci prešli).
V hlbokom čerstvom snehu zredukuj plánované vzdialenosti- zostup z rainerky do t. Lomnice koncom minuleho roka s rezervou len 1/2 letného značkového času do posledného spojenia domov- nestihnuté, ale bez vážnejších následkov, t.j. nebolo treba volať HS...

Boro

Uf uf, raz som niečo podobné zažil. Naviac to bolo okorenené tým, že som pri vyťahovaní palice zo snehu prišiel i jeden krúžok a tak som mal len takú pichačku, ktorá ochotne mizla až na doraz v snehu. Bolo to už zúfalstvo. Ale spomínam na to rád.

Vladimir Popluhar

Naštastie som toto zažil len v malom množstve - ale to zapadnutie do závejov i opätovné zapínanie lyží je fakt náročné. Máš môj obdiv - chlape. Ešte jedna vec - ja som sa s tým tiež len ťažko zmieroval - ale máš svoj vek. Tak mysli na to, tiež som to musel prekusnúť. :-)

PaliT

Človek sa učí celý život, aj snehovú kalamitu na lyžiach si treba vyskúšať na vlastnej koži. Teraz mi už je jasné, že už po dvoch dňoch sa snehová pokrývka výrazne zmení a pohyb v nej je úplne iný. Tiež by som už vedel lepšie odhadnúť, s akými vzdialenosťami počítať v takej záľahe čerstvého snehu.

Odvtedy som trochu viac testoval rozloženie síl a som si istý, že keby som sa tak bezhlavo nepachtil na začiatku, dokázal by som aj v tých podmienkach fungovať lepšie. Samozrejme, pre výkonnejšieho parťáka to je otrava.

Bol to itenzívny zážitok, príroda bola očarujúca, aj vo svojej surovejšej podobe. Z tých fotiek to do značnej miery vidno.

Peter61
@ 09:46 Vladimir Popluhar -) tak, tak
keď vek prevýši hodnotu BMI, treba ročné navýšenie tohto rozdielu udržať na 1,0 a viac -)
Zabka

Pali pekne si opísal svoje zážitky:) Krásne zimné fotečky ako v rozprávke:) V zime je to na horách nádherné, ale aj zradné. Dobre si to zvládol:)

Janabilesova

Klobuk dolu, ze si to nevzdal. Prava kysucka zima so vsetkym, co k tomu patri. V takychto podmienkach treba byt nadmieru skromny co sa tyka prejdenej vzdialenosti a prevysenia. Paradne citanie, mala som pocit, ze sa tam plahocim aj ja :-).

Peter61

:-) Vlado
niekedy v časoch budovania rozvinutej socialistickej spoločnosti si mal takéto BMI :
bmikalkulacka.sk/?utm_source=…

  • v určitom veku už počet rokov bol vyšší, ako BMI
  • ak rozdiel (vek-BMI) sa každý rok navýši o 1 , tak je to celkom ok :-) netlstnem.

( BMI ako taký nie je nejaký zázračný univerzálny ukazovateľ zdravia, iba orientačný, ale chcel som napísať : netreba veľmi priberať, svaly a kĺby to časom ťažšie zvládajú )

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov