Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako som sa o život plahočil v snehu na Polome

Diskusná téma K článku: Ako som sa o život plahočil v snehu na Polome

Hovorieva sa, že múdrosť prichádza s vekom, ale som živým príkladom, že občas vek príde sám. Keď Kysuce a Orava hlásili prvú veľkú snehovú kalamitu, pôvodne som zvažoval vyraziť na sedlo Burda, ale potom ma kamarátka upozornila, že od Tisovca by som musel asi kus kráčať peši, keďže tam je málo snehu. Tak som našiel na FB parťáka Marcela, ktorý uvažoval o beskydskej trase z Mostov u Jablunkova, kde zarezervoval ubytovanie. Ja som zas vybavil ubytovanie na Doroťanke zo soboty na nedeľu a utekal na vlak. Expedícia Ydykseb mohla začať. Keby som tušil!

Vladimir Popluhar

Podľa mňa by tu asi nikto z pravoverných turistov neopustil parťáka v núdzi. Iná je vec dohody. Keď sme išli s Martinom, spravili sme 2/3 túry, potom sme sa dohodli, kedže mi terén nedovoloval náročné zostupy. Vybral som si inú trasu. Martin súhlasil a všetko bolo OK. Nič iné mu nezostávalo :-):-):-). Všetko je ale v dohode.

Martin knor

Marcel, ja som to nepisal Tebe, ale Palimu. Keby som bol na jeho mieste, tak by som Ta posielal kade lahsie pocas celej trasy. (A nebol by som pri tom prilis slusny.) Ale predpokladam, ze sa Ti revansoval, takze v pohode. Prajem Vam obom vela nadhernych chvil stravenych v prirode.

Neubo

Možno tu bude znieť trochu konvenčne, ale keď začneme túru spolu dvaja, mali by sme ju aj dvaja spolu dokončiť, v tom vidím podstatu parťáctva. Ani som tam nerozmýšľal že čo budem robiť za seba, ale čo urobíme, hlavne keď vidím že parťák sa trápi a moc dobre sa nepoznáme. Tiež by mi dobre nepadlo keby ma niekto v podobnej situácii nechal samého...
Mimochodom Pali dobrý článok a podľa mňa mi dosť pomohli moje širšie BC lyže. Konečne som ich naplno využil, presne do takého terénu sú asi určené, resp. v tom hlbokom čerstvom snehu a v tom teréne si lepšiu pomôcku neviem predstaviť.
Marcel

PaliT

Keby mi niekto povedal, že mu došlo nevoľno, tiež by som ho vo fujavici nenechal samého. Štandardná prax je nerozdeľovať sa v takých situáciách.

V nedeľu sme sa už ráno dohodli, že každý pôjde po svojom. To som si už išiel bužírkovacím tempom.

Martin knor

Alebo zacne splietat cosi o BMI :-).
Pali, preco zlostne? Moze ist o bodre podpichovanie. Ale skor si myslim, ze to co ste spravili druhy den, totiz ze ste sa rozdelili, ste mohli spravit uz prvy, ked bolo jasne, ze je Marcel na tom o dost inac.

Peter61

Hm, keď Marcel tiež prekročí päťdesiatku, tiež bude tak drístať, že veku primeranejsie tempo :-).

PaliT

Našťastie sa stretli dvaja chlapi, kde ani jeden nemal žiadnu tendenciu strácať náladu a nikto si zlostne neuľavoval rečami typu: “Čo ti to toľko trvá?”, alebo: “Kam sa tak ženieš?”
Určite je na zváženie zaradiť do príručky starých svišťov odporúčanie, aby na túry chodili ľudia podobnej výkonnosti a tempa, ale ak sa stretnú cudzí ľudia, to sa ťažko odhaduje vopred.

Martin knor

Teda, ten Marcel mal s Tebou bozsku trpezlivost.
K tej "prirucke" a hrubej vetrovke - ide o to ci chces sportovat, alebo ci si chces uzit zimnu prechadzku. Ak chces sportovat, tak treba ist nalahko a makat. Ja vsak uprednostnujem hrubu vetrovku a veku primeranejsie tempo :-).

Dzakomoo

šejšč (sejšč) je po goralsky 6. v tej oblasti, kde si bol, žijú aj gorali. asi si na jedného z nich natrafil a preto mu tak málo rozumel :)

Peter61

:-) Vlado
niekedy v časoch budovania rozvinutej socialistickej spoločnosti si mal takéto BMI :
bmikalkulacka.sk/?utm_source=…

  • v určitom veku už počet rokov bol vyšší, ako BMI
  • ak rozdiel (vek-BMI) sa každý rok navýši o 1 , tak je to celkom ok :-) netlstnem.

( BMI ako taký nie je nejaký zázračný univerzálny ukazovateľ zdravia, iba orientačný, ale chcel som napísať : netreba veľmi priberať, svaly a kĺby to časom ťažšie zvládajú )

Janabilesova

Klobuk dolu, ze si to nevzdal. Prava kysucka zima so vsetkym, co k tomu patri. V takychto podmienkach treba byt nadmieru skromny co sa tyka prejdenej vzdialenosti a prevysenia. Paradne citanie, mala som pocit, ze sa tam plahocim aj ja :-).

Zabka

Pali pekne si opísal svoje zážitky:) Krásne zimné fotečky ako v rozprávke:) V zime je to na horách nádherné, ale aj zradné. Dobre si to zvládol:)

Peter61
@ 09:46 Vladimir Popluhar -) tak, tak
keď vek prevýši hodnotu BMI, treba ročné navýšenie tohto rozdielu udržať na 1,0 a viac -)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma