Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Identifikácia skrutiek

Diskusná téma Identifikácia skrutiek

Zdravím nevedel by mi niekto poradiť s identifikáciou ľadovcových skrutiek. Materiál je extrémne ľahký podľa mňa titán. Nie je na nich žiadne označenie.

Peter61

Atomko,
nakopol si ma, aby som vyskúšal repasovať ruské titanovky :zverák, pilník,kladivo.
Zajtra už bude ľad hotový, uvidíme.

Peter61

Vraciam s k tomu, čo napísdal 9/01/19 20:46 PaliT :
ruské titanovky sa zle osadzovali jednou rukou. Prepokladám, že to boli weekend warriors, ktorí mali ruky namakané. Alebo riadne namakané. dalšia vec je, že sila nestačí, resp. môže urobiť viac škody ako úžitku, či už sa jedná o vodný ľad ( voda zmrzla) alebo ľadovec ( pretvoril sa zo snehu, je menej pevný a môže mať bublinky),

Trochu akože teórie, pokiaľ to číta strojár, nástrojár, sústružník , tak prosím o zhovievavosť. V tomto odbore som ukončil formálne vzdelávanie niekedy začiatkom 70.rokov jednotkou z predmetu Pracovné vyučovanie.

Jedná sa dutý vrták/rezný nástroj, ktorý má 3-4 zuby/brity :

  • odvŕtaný ľad má tlačiť dovnútra dutiny a potom von. Preto tieto brity majú mať axiálny sklon dovnútra
  • sklon závitu má byť skôr
    menší, aby
    1. lezec nemusel vyvíjať priveľkú sila
    2. ľad sa zbytočne neštiepil (viď 3.šruba naspodku.)

Dajú sa kúpiť aj kľučky na predĺženie planžetky = väčsia páka. Lenže : zapáčim a celé to vytrhnem... Alebo zapáčim čakanom a celé to rupne. To si môžem vyskúšať doma na rybníku.

Zriedkakedy sa v praxi stane, že sa dajú použiť obe ruky napr. :

  • v lezeckej pozícii pri odsadnutí do zbrane. Takí ľudia už väčšinou titanovky skántrili alebo postrácali.
  • na horizontálnom ľadovci ak chystáme napr. zlaňák do trhliny alebo štand na záchranu. Väčšinou je to jednou rukou : napr. zachytil som pád na ľadovci, ležiac držím zachraňovaného na 3. bodoch : mačky a čakan. ( druhý čakan na ľadovcovej túre obvykla nemám )

Šrubu musím zavřtať poležiačky jednou rukou cca vo výške pása, aby som mohol kolmo zatlačiť na šrubu. Alebo Abalakove hodiny jednou rukou, ufff.

Takže potrebujem mať vŕtanie šub nacvičené a min. 2 šruby na sedačke.
Tak ako som už písal nižšie, zavŕtať "vedľa seba" ruskú titanovku a certifikované od BD, Petzl, Grivelu a pod. Na kurzoch to dopadlo vždy ako anti/reklama, či už to bolo na ľadovci, alebo na zamrznutom plese. Tu platí skoro lineárne "you get what you pay for".

Videl som aj iné, certifikované (= pevnosť ok), ale brúsenie mali nie celkom na moje úradnícke ručičky, najmä ten sklon ostria dovnútra. Na to norma nie je, ak sa nemýlim.

Prebrúsiť ruské šruby na správny tvar a sklon britu sa asi dá, ale u časti z nich (kupujeme mačku vo vreci) aj tak ostáva nebezpečenstvo, že planžetka sa začne otáčať okolo šruby a som v keli.

Peter61

OK, pokračujem.
Pred pár rokmi som mal možnosť na ľadovci zavŕtať viacmenej vedľa seba sovietske ľedobury a certifikované skrutky, tuším oceľové Petzl a BD. Bol dom prekvapený, aký je rozdiel v manipulácii, potrebnej sile pri vřtaní etc. Skrátka skrutky sa líšia najme tým ako dobre a rýchlo sa vŕtajú. Ak sa na Brnčakurze zíde správna konštelácia skrutiek v družstve, môžu si kurzisti vyskúšať, či už pri vŕtaní skrutky ako postupového istenia, alebo pri vřtaní Abalakovových hodín.

Tieto sovietske titanovky nielenže nemajú certifikáty, ale dosť se líšia navzájom aj v konštrukcii :

  • brity ( zuby) a ich brúsenie, z toho sa odvíja sila potrebná na zavŕtanie
  • závit : hĺbka a stúpanie. Čím strmší závit, tým treba väčšiu silu treba, viď 3.odspodku
  • planžetky, ich prichytenie/ ukotvenie
    Viď fotka 4 ks zo včera. Skrutky viď 3. a 4. odspodku sú nepoužiteľné, lebo planžetka sa otáča okolo skrutky. Núdzová oprava v teréne je viacmenej nemožná.

V teréne musíme robiť kompromisy ako na bežiacom páse, Netreba ich robiť už pri nákuope matroša a tréningu.
to be continued

Peter61

PaliT

" sa zle osadzovali jednou rukou", to platí aj dnes, to je druhý hlavný dôvod, prečo sú tieto titanovné dobré akurát na ukážky pri predvádzačkách certifikovaných výrobkov.

Peter61

chceš zlaňovať na ľadoch, v Tatrách, alebo na ľadovci ?

PaliT

Najväčší problém bol v tom, že sa zle osadzovali jednou rukou. Inak ale treba povedať, že tieto šruby držali celkom slušne, chalani ich aj testovali a nestalo sa, že by čokoľvek kovové povolilo skôr, ako ľad. Titán je bohovsky húževnatý materiál.

Atomko

Ďakujem za info, mám dve ak budú použiteľné tak na zlanenie.

Peter61

Takže pre pobavenie :
tá spodná má na planžete:

  • latinkou logo "irbis"
  • 1200 (wannabe nosnosť ???)
  • 12 88 (dec.1988 ? )

ďalšie verzie sa vyrábali kadetade, kde boli k dispozícii stroje a materiál. Rôzne stúpanie závitu, rôzne planžetky, kretivita v centrálne plánovanom nedostatku.
Strana boľšaja, durakov mnoga. ( translation on the request)

Peter61

koľko ich máš, čo s nimi chceš robiť ?

Atomko

Brity majú 4, aj som si myslel že to bude soviet. Dá sa ich ešte nabrúsiť?

Peter61

Tomáš:
vyhrabal som zo skrine 4 také, sú v stave : odstrašujúca ukážka, čakajú na repasáž.
To Paliho "dobré" odporúčam brať u týchto titanoviek ako zhýralý historický eufemizmus starého svišťa.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma