Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Horolezci kritizujú návrh návštevného poriadku TANAPu

Beta

Lubo: Poznáš to "viera hory prenáša" ? Podľa mňa neznamená toto, že stačí veriť a stane sa zázrak, ale že ak budem veriť, začnem niečo robiť aby dosiahnuť cieľ. Keď neverím že sa niečo podarí, tak áno, nemá vôbec zmysel nič robiť. Zopakujem, to čo som napísala: uraziť sa je podľa mňa toto najhoršie, čo možná urobiť. To je toto isté, čo sedieť ticho a dávať povolenie, aby iní robili čo chcú. Ste horský portál, prečo nenapíšete názor a nepovetie nám turistov, aby sme toto podpísali a potom aby ste dali to ochranárom? Ak pôjdete na stretnutie s Tanapom, čo im poviete?

Beta

Jjano, na budúci týždeň je stretnutie, tak dajaká možnosť sa vyjadriť existuje. Mlčať a myslieť, že sa nič nedá urobiť je podľa mňa chyba. Poznáš to, že lepšie sa snažiť niečo urobiť/ bojovať aj keď sa prehra než nič nerobiť a ľutovať, že sa toto neskusilo? Prečo ja musim takéto veci písať ? Prečo vy ste na tymyo portali takto hrozne pesimistickí ?

Jjano

Beta, možno mi niečo ušlo, ale prečo si myslíš, že sa bude mlčať? Podľa to stretnutie bude búrlivé, horolezci nechodia ďaleko pre slovo ...

Ja píšem o princípe - prečo sa to má riešiť na jednom stretnutí a potom ešte pár dní? To je záležitosť na mesiace vyjednávania, komunikácie, rokovaní. A to nielen kvôli turistom a horolezcom samotným, ale aj kvôli imidžu národného parku.

Pinciotti

Beata-Ty si Polka,že? Ja som zase Slovak(právnik) čo žije v Poľsku. Na Slovensku je naozaj iný prístup k takýmto veciam. V skratke celkovo na Slovensku máme absurdné predpisy vo vela oblastiach ale až tak sa nedodrzuju...Kto ich dodržuje vlastne prehráva :( Tatranske protituristicke predpisy sa vymáhajú zväčša len nahodnou buzeráciou. Máme takú korupciu o akej sa v PL ludom ani nesniva. Aby niekto vyšiel turistom v ústrety nie je realne- nikto z mocných na tom nema záujem a len tak "pre nič" to nikto už len z princípu neurobí. Dotknutá skupina je veľmi malá a bežná verejnost ju tiež nepodpori. Pozitívom je že ak také predpisy nedodržis, zväčša sa ti nic nestane...to v PL nezazijes. Ale zase to nie je príliš koser...Sef TANAPu vystupuje veľmi arogantne, takže vela sa od neho naozaj čakať neda. To najlepšie by asi bolo vyrokovat pôvodný stav...Skrátka, aby som to zhrnul- v PL je hlavný problém veľa ľudí v Tatrách, u nás vedenie a filozofia NP, ale to je spôsobené celkovou politickou situáciou a vlastne aj dejinami :)

Ondrej81

Priatelia, priaznivci Slovenska a prírody - nech sa na mňa nikto nehnevá, lenže toto je absolútny nezmysel, to snáď nie je ani pravda. Nie som neomylný, ale: Tatry patria všetkým, nám slovákom - preto nie je možné aby jednotlivec alebo skupina ľudí rozhodovala na základe svojich myšlienok a názorov. To neznamená, že si tam človek môže robiť čo chce, pretože ochrana prírody je potrebná a dôležitá. Ale neznamená to ani X zákazov a X príkazov, pretože to aj tak nebudú ľudia rešpektovať, veď krása Tatier prirodzene človeka priťahuje a láka - aj na značenom chodníku aj mimo značiek. Čo je na tom zlé, keď človek s dobrým úmyslom napr. aj opustí značku a ide do voľného terénu? Nič. Len samozrejme okrem niekoľkých lokalít, kde je opodstatnená prísna ochrana a teda pohyb ľudí nie je žiadúci. Bolo viacero návrhov, aby sa niečo oficiálne sprístupnilo, vyznačilo... lenže "niekto" o tom nechcel ani počuť... to ako Tatry sú súkromný majetok?

Lubo

Novy sa pripravoval od momentu, kedy sa ukazalo, ze stary je neplatny. Sprava TANAPu to robila potajomky a nikoho neprizvala do tohto procesu. Nasledne bez akejkolvek predoslej diskusie ho predlozila do schvalovacieho procesu na Obvodnom urade v Presove.

Povazujem to za krajne hulvatsky postoj voci nam, ktori na rozdiel od aktivit TMR predstavujeme trvalo udrzatelnu makku formu turizmu v narodnom parku. Ukazuje to, ze Majko sa s nami bavit nechce, tieto prerokovania su nutne zo zakona, nie preto, ze by on chcel nejaku diskusiu. Mozeme ocakavat snahu pretlacit toto v tejto a ziadnej inej verzi. Ibazeby zasiahol niekto z vyssieho miesta.

Martin knor

Napisem trochu odveci. Inspiroval som sa Betou a napisal som e-mail jednej dedine s otazkou na polohu jednej miestnej atrakcie. Nuz, vykaslali sa na mna.

Ako vravi klasik: "Kdyz dva delaji totez, neni to totez."

Elina

@Peter61 Ja viem, že psy boli zakázaní a viem aj že V USA sú zakázaní v mnohých parkoch ale nie všade ako je to v tomto návrhu, takže tam je stále si z čoho vybrať. My budeme mať na výber rakúske či slovinské alpy. To komu pomôže ? Psy im vadia a traktory nie ? Veď ani na Zámku sa nebude dať so psom, to už je čo za nezmysel ? Vyhovárajú sa na svišťa a kamzíka, pritom sú tam časti chodníkov pod hranicou lesa. Je úplne samozrejmé, že pes musí byť na vôdzke. Keď sme stretli kamzíkov, ani trochu sa nebáli turistov ani našej fenky. Myslím, že každý kto ich stretol na turistických trasách vie, že sú na turistov zvyknutý a aj ich psov.

Bazin

pls., vie mi niekto vysvetliť aké môžu byť teraz ďalšie kroky? čo nás čaká a ako rýchlo...

nechápem postupu jeden rok je cez zimu magistrála od Stb.Pl. po Skalnate pl. otvorena a po 2 rokoch sa pozatvára, rozkúskuje....dôvod na papiery asi nenájdem...

PaliT

Myslím, že súčasný šéf TANAPu nás úprimne neznáša a neviem, do akej miery je tento vývoj aj prejavom tohto stavu. Ja to vidím skôr na novú legislatívu, ktorá zmení celú paradigmu – rozumej – ochrana prírody sa zameria na vytváranie bariér pre hospodárske zásahy a značne liberalizuje pohyb pre pešieho turistu.

To sa ale musí úplne zmeniť politická klíma v celej krajine.

Či pomôže pripomienkovanie návrhu, to neviem a som skôr pesimista, no som si istý, že ticho nebudeme a blíži sa čas na aktívne protesty.

Lubo

Vyvesenim na uradnej tabuli/webe OU v PO zacala plynut 30 dnova lehota, pocas ktorej sa musia uskutocnit verejne prerokovania a nasledne o tom urad rozhodne. Realne maju teda spolky a verejnot menej ako mesiac casu na to, aby sme zmobilizovali a vyjadrili co najsilnejsie svoj postoj k navrhu. Ci a ake mozno ocakavat ustupky je otazne.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum