Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Horolezci kritizujú návrh návštevného poriadku TANAPu

RoL

Rast - obmedzenie 30 ludi uz nie je a to z dovodu, ze 1. stara vyhlaska je neplatna a uz pred tym myslim Majko vyhlasil, ze to neplati z dovodu nevykonatelnosti :). Aj ked sa text vyhlasky nezmenil, sprava Tanap-u si svojvolne vyberala body ktore platia a ktore nie. Niekde v diskusiach najdes link na clanok kde to bolo uverejnene (myslim zmienku o neplatnosti 30. osob na stit).

Rast

tak vzdy lepsie, ako ked by mal byt vodca vstupenkou na Gerlach. Inak aj teraz je tam obmedzenie ze 30 ludi, a kto to sleduje? Kto sa dopredu nahlasuje???
Mozno netreba poradovnik, ked tam uz bude plno, tak ludi to odradi? Zaujimave je, ze inde to funguje bez obmedzeni a nie je problem...

Peter61

Toto Paliho z 11,13
" Ak bude na Gerlachu priveľká tlačenica, tak dobre, urobme poradovník, ale nebude tam horský vodca vstupenkou do chráneného územia, treba tam radšej regulovanú feratu."
mi pripomína fantazírovanie inociatívy "Naše hory" z.r.2012.

PaliT

masovú osvetu...

grrr, chcem možnosť opravovať preklepy v príspevkoch :(

RoL

Mali by sa len specifikovat lokality, kde horolezectvo nie je povolene a hotovo. Cele to clenenie a nebodaj viazanie aktivit na nejake clenstvo v spolkoch je zle.

PaliT

Rád by som upozornil na fakt, že ak je niekto veľmi dlho v zajatí, zvykne si na to do takej miery, že už si slobodu vôbec nevie predstaviť.

My sme si len zvykli, že potrebujeme zákony a predpisy, kde treba definovať VHT, horolezectvo, skialp a turistiku. My sme ako nesvojprávni idioti skĺzli do mentálneho trasoviska, kde treba definovať cesty napr. obtiažnosti III, zízať na hodinky, či už bude denné svetlo, alebo či sa vie niekto preukázať bumážkou.

Vylezme konečne z tej bažiny. Povedzme radšej, že na tomto konkrétnom území v niektorej doline, či okolo nejakej hory urobíme refúgium pre divú prírodu a nepôjde tam NIKTO.

Povedzme, že ak tu ornitológ objaví hniezdiť vzácneho dravca, ktorý je háklivý na vyrušovanie, až do vyvedenia mláďať sa tam nepriblíži nikto a s radosťou a láskou to budem rešpektovať.

Povedzme, že ak sa objaví niekde značná erózia, ako to bolo zo Štefáničky na Ďumbier, tak ten chodník buď upravíme, alebo na čas uzavrieme. Ak bude na Gerlachu priveľká tlačenica, tak dobre, urobme poradovník, ale nebude tam horský vodca vstupenkou do chráneného územia, treba tam radšej regulovanú feratu.

Rozumiete? Otvorme to bez toho, aby sme špiritizovali nad tým, či je to VHT alebo horolezectvo. Otvorme to všetkým a obmedzujme na KONKRÉTNYCH miestach, kde si to ochrana prírody vyžaduje.

Garantujem vám, že na začiatku sa verejnosť v záchvate náhle získanej slobody rozlezie po Tatrách a potom sa to utrasie, lebo 99% ľudí zostane na vyznačených chodníkoch a len nepatrná menšina podstúpi nebezpečenstvá hôr a pôjde liezť, či zdolávať hory svojou trasou. Horskí vodcovia prestanú byť vstupenkou do zakázanej zóny, ale vrátia sa k účelu, ktorý je bežný všade vo svete – sprevádzať ľudí a znižovať riziko u ľudí bez výcviku a skúseností.

Začnime vyberať vstupné a zaplaťme z toho skutočných rangerov, ktorí budú tie oprávnene chránené územia strážiť a nech sú aj drakonické tresty, že porušovateľ odíde v putách a nikdy na to nezabudne.

Ale opustime konečne šablónu, že ochrana prírody je postavená na tom, že veľké územie je kompletne zakázaná zóna a ideme tam definovať ústupky a výnimky. Nie, povedzme, že veľkoplošná ochrana je určená proti hospodárskym zásahom, ťažbe, smrtiacej sile poľovníckej pušky a developerom. Chodec bude slobodne chodiť KAMKOĽVEK, okrem konkrétne určených maloplošných území v nejakom logickom čase. Potom urobme maovú osvetu a dajme tam profesionálnu stráž, ktorú si zaplatia návštevníci zo vstupného.

Howg.

Lubo

VhT je hlavne pojem, ktory je specificky pre Tatry a neexistuje nikde inde. Je to proste horolezectvo v cestach s nizsou obtiaznostou. Viazanie vykonu tejto aktivity na konkretne dve organizacie je diskriminacne.

Cvoci

myšleno tak, že je vysvětlen pojem VHT v návrhu, ale reálně není...

Peter61

aktuálne sa Zoznam vyhradených miest odvoláva na HZS :
Pokyny Horskej záchrannej službytýkajúce sa bezpečnosti osôb v horských oblastiach pri výkone organizovaných činností
VhT je na s.6-7.
hzs.sk/…/10_slovensky.pdf

Sona

Prave ze v tom navrhu navstevneho poriadku VHT vobec nie je.

Co sa tyka definicii, vo svete zacina horolezectvo v terene tam, kde sa zacnu pouzivat ruky. U nas to dlhe roky fungovalo tak, ze do III. stupna obtiaznosti sa hovorilo o VHT, od III.stupna obtiaznosti vyssie o horolezectve. Horolezec mohol prejst cez nizsi stupen obtiaznosti pri vystupe na horolezecku turu a zostupe z nej, ale dana tura musela byt od III. stupna obtiaznosti vyssie.

Popri tom existovali VHT turisti, ktori mohli chodit na tury mimo znacenych tras v nizsom ako III. stupni obtiaznosti s kvalifikóvanym instruktorom, ktoreho vyskolil bud Klub slovenskych turistov alebo Slovensky vysokohorsky turisticky spolok.

Cvoci

rasto: ale to se právě řeší v petici, že VHT úplně zmizelo (je jen v návrhu). Že nač být ve spolku, když prostě máš mít a umět používat správné vybavení. Není to o preferování horolezců jako spolků, ale horolezectví/skialpinismu jako aktivity.

Rast

nie je mi jasne, preco by mali byt preferovani horolezci... aky je rozdiel medzi horolezcami a "ostatnimi"?
Alebo VhT je kazdy kto ide tam, kde horolezci do II. UIAA? Alebo VhT musi byt v nejakom spolku ako horolezci?

Peter61

@ 13.marca 13:20 rast:
vypadol mi o 13:00 jeden plus v Návrhu : pre návštevníkov skorší začiatok sezóny : 1.júna.
Chcem oproti Návrhu

  • horolezectvo celoročne

  • VhT = horolezectvo do II.UIAA) 1-6-31.10. na vyhradených miestach ako pre horolezcov v § 5, 1.1.

  • rozumný kompromis na časové obmedzenie . "Denný čas"v § 3 Peší pohyb návštevníkov na území TANAP-u v ods.2 A.
    je neschodný a nebezpečný aj v lete pre búrky, podobne aj pre horolezcov.§5 1.2. D

  • na Baranie s. a Priečne s. nielen pre skialpy ale aj zimná tur. výzbroj :
    §2 d) ..."trekingové palice, stúpacie železá, snežnice, turistický čakan a podobne"

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum