Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Horolezci kritizujú návrh návštevného poriadku TANAPu

Diskusná téma K článku: Horolezci kritizujú návrh návštevného poriadku TANAPu

AKTUALIZOVANÉ – Okresný úrad Prešov zverejnil finálny návrh nového Návštevného poriadku Tatranského národného parku a jeho ochranného pásma. Dokument sa očakával už dlhšie, keďže starý návštevný poriadok neplatil od roku 2002 a dočasná vyhláška OÚ Prešov zďaleka neriešila všetky problémy súvisiace s návštevnosťou národného parku. Návrh bude mať budúci týždeň dve verejné prerokovania, zatiaľ prinášame jeho prvotné zhodnotenie a reakcie.

PaliT

Šopkizmus postupom čase naberá psychotické prvky. Oni sa snáď úplne zbláznili.

Je najvyšší čas založiť OZ zamerané na slobodu pohybu, či už v Tatrách, alebo aj v iných oblastiach. Plošné a dlhodobé zákazy by vôbec nemali existovať, len lokálne a časovo obmedzené, zamerané výhradne na zdôvodnenú ochranu konkrétnych ohrozených živočíchov resp. rastlín.

Chodec ani horolezec urobí minimum škody, ochrana by sa mala zamerať na poškodzovanie prírody a krajiny hospodárskymi zásahmi.

Jjano

Pali, ten nárh je naozaj čudný, ale nenazývajme to šopkizmus. Sú oblasti, kde je správa chráneného územia v pohode (napr. Slovenský raj, Poľana, Vihorlat ...) a tiež sú to zamestnanci ŠOP. Pre mňa je zvláštne, že Správa TANAP tieto drastické obmedzenia nijako nezdôvodňuje. Ani na verejnom prerokovaní nebude dosť priestoru na nejaké zmysluplnejšie zdôvodňovanie a dikusiu o tomto... Skrátka zákaz a hotovo!

Vladeno

Kukám jak puk... A čítam znova a znova. Reku, dobre ja čítam... Musíme byť slušní, že... Toto tie gypsové hlavy myslia vážne? Absurdistan.

Vladeno

A jak kukám prílohy a správne chápem, tak na Patriu, Ľadový štít a pod. veselo i v najtvrdších zimných podmienkach. Hocikto, kto sa preukáže výstrojou. No... To bude silných príbehov... Horská či čo na to?

Peter61

jjano,
imho Paliho vytočil §3 ods. 4.
V takých prípadov rád označuje ľudí termínmi, na ktoré nemá atestáciu-.

PaliT

Ak niekto nevie, tak pojem šopkizmus je celkom dobre definovaný tu: pado.blog.sme.sk/…/sopkizmus.…

Na jednej strane ústretovosť voči rabovaniu lesov, developerským zámerom poškodzujúcim krajinu a prírodu a na druhej strane neúmerné obmedzovanie slobody turistov, horolezcov a pod.

V protiklade s tým sú skutoční ochranári – štátni, aj dobrovoľní aktivisti, ktorým ide o dobro prírody a majú jasno v tom, kto je skutočná škodná, aj ako by sa to malo robiť (viď ten skvelý chlap z CHKO Kysuce, čo nám prednášal na Doroťanke, či riaditeľ NPMF a pod.)

Peter61

PaliT,
mal som na mysli všelijaké narážky na psychické zdravie, ktoré si pred časom použil aj na adresu americkej rangerky, ktorá vysvetľovala pohybu problematiku psov v NP.
Btw prídeš do LM alebo do Smokovca ?

Pinciotti

Otázka je-je ten návrh taký preto,aby sa z neho dalo ustúpiť a výsledok bude aj tak horší pre VHT a horolezcov alebo to len proste naozaj niekto odtrhnutý od reality? Vie sa to,ale pripomínam - Majko je poľovník a mával drevorubačsku firmu...Určite fajn ak sa mu väčšinu roka nebudú motať svedkovia po chotari

Fangorn

toto je ten základ pre sprístupnenie a vyznačenie ďalších štítov v Tatrách. Srandujem samozrejme

PaliT

Peter, ona nie je rangerka, ale inštruktorka a turistická sprievodkyňa. Sama pripustila, že jedna časť prezývky, ktorú jej dali ľudia, obsahuje slovo “nacistka”, ja už len hádam, že by to mohlo byť kvôli jej sklonu k hejtovaniu. Po horách som sa nachodil dosť, aby som sa vysmieval z jej posadnutosti psami, čo považujem za jej osobnú antipatiu, nepodloženú vedeckými pozorovaniami. .
Ale dobre, aj ja sa dlhodobo navážam do jednej veci - a tou je sklon niektorých našich činiteľov v ochrane prírody robiť najväčšiu škodnú z turistov a horolezcov. Napokon, neschopnosť rozlišovať a z toho vyplývajúca zloba, to spadá do psychotického spektra.

Mne už predchádzajúca forma návštevného poriadku pripadala nezmyselne reštriktívna. Tento nový návrh je už úplná nehoráznosť a podľa mňa vznikol v posadnutej mysli.

Lubo

Tento NP bude dalej otvarat noznice medzi skutocnym stavom a legislativou. Lebo toto je nielenze absurdne ale uplne nevykonatelne pri personalnych moznostiach S-TANAPu. Pre individualnych navstevnikov sa nic velmi nezmeni, nadalej si budu musiet vyriesit moralnu dilemu a podla toho sa zariadit. Na koho to vsak bude mat extra dopad su spolky a ich kluby, ktore sa snazia robit veci spravodlivo podla pravidiel. Podla tohto sa bud posunu do sedej zony alebo zaniknu (VhT), ine zas budu musiet vyrazne zmenit svoje postupy (horolezci).

Nakoniec z toho najviac budu profitovat HV, ktori maju svoju vlastnu vynimku, ktora im dovoluje prakticky cokolvek. Takze namiesto horoskol v gescii JAMESu za babku, bude treba v Tatrach na mnohe vycviky chodit za HV za uplne inych podmienok.

Nastastie my juhozapadni mame v rovnakej vzdialenosti Alpy a mozeme Majkovi ukazat prostrednik a robit cinnost tam, kde nas nemaju za skodnu.

Eli123

Chcú zakázať psov takmer na všetkých turistických chodníkoch ??!!

Beta

Uraziť sa na návrh a NP je podľa mňa toto najhoršie riešenie. Sú spolky, turisti, kluby atď skutočne lobovať, prehovoriť, dať správne argumenty a ísť na stretnutie s Tanapom? Však prosím, nepíšte, že toto nemá zmysel. Ak sa bude sedieť ticho, tí čo sa o tom rozhodujú, budú myslieť, že nikto nie je proti, tak môžu robiť, čo chcú. Hlas turistov by mali počuť, ale podľa mňa by mali to byť nejaké konkrétne návrhy.

Lubo

Beta, buduci tyzden su verejne prerokovania. Zial netreba mat prehnane ocakavania. Majko sa sprava v TANAPe ako feudal a jeho vztahy so spolkami a verejnostou su vyhrotene.

Jjano

Beta, ani pri najlepšej vôli sa tie nejasnosti a nesúhlasy nedajú vyriešiť za tých pár dní, čo je možnosť pripomienkovania. Chápem hnev a rozhorčenie spolkov a klubov.

Prečo TANAP nepostupoval ako susedný NP Slovenský raj, ktorý konzultoval návrh návštevného poriadku so záujmovými stranami hádam aj rok vopred, pozri npslovenskyraj.sopsr.sk/novy-….

Prečo TANAP odmieta o návrhu komunikovať s verejnosťou skôr ako na pripomienkovacom konaní, po ktorom však bude ešte menej času na vyjednávanie a hľadanie riešení... ?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov