Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chemické ohrievače

Diskusná téma K článku: Chemické ohrievače

Chlad je jednou z bežných nepríjemností počas zimnej turistiky. Aj keď sme dobre oblečení, ruky a nohy často trpia nedostatkom tepla. Tento problém mávajú častejšie ženy, no aj medzi mužmi sa nájdu zimomraví. Dobrá izolačná vrstva je základom, občas však nestačí a treba pomôcť externým zdrojom tepla. Jednou z možností je aj jednorazový chemický ohrievač.

MarekSlim

Mám tiež dobré skúsenosti s tými chemickými - jediný problém, že som sa asi skoro priotrávil, lebo som sa komplet celý zababušil do spacáku, na vetranie som si nechal akurát tak otvor o veľkosti päťkorunáčky a tam som si otvoril 2. Hriali skoro celú noc. Na noc hlásili -18, neviem koľko bolo, ale som tu :-)Odporúčam zainvestovať tie 4 eurá na noc keď idete do zimy a nemáte vysokohorskú výbavu ;-)

Franco

Nesúhlasím s názorom autora, že ohrievače nepracujú vo výškach nad 5000m. Telové ohrievače Sahara testoval p. Peter Hámor pri výstupe na Nanga Parbat a K-2 v r. 2007. Pán Hámor mi v svojom hodnotení o fungovaní telových ohrievačov medzi iným napísal (výťah z listu): "Počas výstupu na Nanga Parbat som na spanie používal veľký telový ohrievač, ktorý som si vkladal do spacáku. Hrial ma celú noc aj vo výške 7 300 metrov, kde sme kvôli zlému počasiu strávili niekoľko nocí. Počas druhého vrcholového útoku začali Piotrovi Morawskému omŕzať nohy, preto sa rozhodol použiť ohrievacie vložky do topánok. Aj vo výške 8 000 metrov fungovali bezchybne a Piotr bez omrzlín vystúpil až na vrchol Nanga Parbatu, zostúpil do základného tábora a tak aj vďaka ohrievačom Sahara sme mohli bez komplikácií pokračovať v našom projekte výstupom na K-2."
Kompletnú správu môžem komukoľvek na vyžiadanie zaslať.

štefan Franczel

Stk

vaude robi aj iny ohrievac, cit.:Ohrievač pracuje s uhlíkovými palivovými tyčinkami, ktoré po zapálení tlejú a vytvárajú teplo po dobu cca. 10 hod.
hmotnosť: 130 g
219,00 Sk
náhradné palivové tyčinky - 10 ks
120,00 Sk

ale do topanok by som si to nedal:))

Funttomas

Kedysi dávno som mal možnosť vyskúšať ohrievač typu, čo je popisovaný. Bolo to pri zostupe z Rysov a vhod padol na zohriatie rúk. Srandovný vynález.

Bacaardi

co sa tyka ohrievacou HrejeTo, mal som moznost ich vyskusat. nebola sice velka zima, ale fungovali dobre, necitil som chlad. (som velmi zimomrivy). avsak ked som stupil mackami na lad a bol som tam dlhsie, (od ladu tahal velky chlad) tak som citil zimu).
dalsou nevyhodou ohrievacu ktory som pouzil ("celochodidlovy") je ta, ze jeho velkost je dost mala (aby "fitol" do kazdej topanky) a jeho okraje su vystupene nahor. to znamena, ze v pripade nevlozenia pod vlozku topanky by vam narobil poriadne otlaky.

Bacaardi

Tie chemicke ohrievace, kde pukate napln ktora potom zohreje tu ostatnu napln su viac krat pouzitelne, ale hreju iba hodinu. tak isto existuju ohrievace na baze benzinu (ako zippo zapalovac) ktore su z kovu, a mozete ich drzat v ruke. tieto ohrievace su ale objemnejsie ako tie ktore opisuje lubo v recenzii. tie opisovane su tenke, a je mozne ich vlozit do topanky. ten chemicky ktory "pukate" by ste si pod podlozku v topanke asi nedali:-).

Sona

Ja mam tie druhe ohrievace - pukacie, a rozdiel je teda v inej chcemickej reakcii, potom v tom, ze tie moje produkuju vacsie teplo, ale ovela kratsiu dobu. A do tretice, po vychladnuti tie moje treba chvilku varit, aby sa dostali do povodneho stavu. Na jednej strane je fajn, ze su na viac pouziti, ale ked ides niekam len s esusmi, tak var ohrievace, ked si rad, ze uvaris polievku, alebo to ries na horskej chate...Tiez tieto jednorazove su hmotnostne lahsie.

Smolinko

Ja len pre to ze som to uz niekolko rokov nevidel, takze sa to robi a uz viem aj kto.... jj a fungovalo to asi len hodinku aj to uz po 40 minutach bolo to teplo take minimalne...

Hasty

neviem ci sa da hovorit o zastaralom a modernom, tamto funguje vela krat ale pomerne kratko (myslim ze to robi vaude), toto len raz a dlhsie

Smolinko

Raz sa mi na chvilu dostali do ruk take zvlastne ohrievace.... bolo v nich take pukatko a akoy ciri gel. Ked si to zelezne pukatko prelomil, gel skrystalizoval a pekne to hrialo. Aby si to vsak mohol znovu pouzit musel si to varit v teplej vode kym sa krystalicka latka nerozpustila znovu na gel.... vie niekto nieco o tomto type? je to uz zastarale a toto je modernejsie?...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov