Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Správa TANAP-u chce zaviesť viac reštrikcií bez zdôvodnenia

Bikemartin

rc1 08:25, linkujem také stručné súhrny zo "Správy o zoonózach", čo ministerstvo vydáva každoročne v papierovej podobe mpsr.sk/index.php?navID=47… V r. 2016 boli 4 humánne prípady, r.2017 7 prípadov. Líšok bývalo pozitívnych okolo 20% a v r. 2017 cca 10%. Ad psy: ak si dobrý gazda, odčervuješ ich aspoň 2x ročne, nedávaš im žrať tepelne neupravené vnútornosti, tak je malá šanca, že budú zdrojom echinokokózy pre teba a tvoje okolie. Navyše echinokokózu líšok spôsobuje iný druh ako u psov, aj keď tá môže nakaziť aj psov.

Rc1

pytam sa preto lebo som lenivy to hladat a myslel som ze to maju ludia ktori maju blizko k tej oblasti zmapovane. Je to tiez jeden z dovodov preco radsej nechodim velmi do lesov so psami. Niekde som cital ze v nemecku to povazuju odbornici dokonca za vacsi a pre cloveka nebezpecnejsi problem ako bola svojho casu besnota.

Peter61

rc1 :
nemám , ale dali by sa dohladaľ cez publikačnú činnosť SV a pod , viď link od RoL ( dr.Miterpáková a spol.)

Rc1

Ked uz je tu rec o tych liskach. Viete niekto ako je to aktualne s liscou pasomnicou v nasich horach? Peter urcite budes mat aktualne info diki

Rdbb

taternik: V terratone či Interwoode bol s Majkom (nemusím predstavovať), aj keď zase proste SVK, o to viac Liptov či Tatry sú malé.

Za najdrsnejší projekt mám projekt lyž. strediska Šuľkovo (vrch. stanica priamo na vrchole Bôru a 2. vetva pod Dereše). V posl. vydaní z r. 2016 - bol na EIA: enviroportal.sk/…/lyziarske-s… , samospráva predtým schválila. To už by bol definitívny pohreb Demän. dol. (a dopr. záťažou iste aj pre nižšiu kras. časť). Domorodci tvrdia, že Hutta Skilandiou je len nastrčenou figúrou TMR, aby tá takto neprovokovala verejnosť. No Rattaj sa tomu vysmial, že to ani nemá ekonom. šancu. Tak možno prvý raz naozaj netrepe. Imho problém s vodou a asi ani zjazdovky nie sú nijak atraktívne pre malý sklon, či i problém nedelenej dlhej lanovky.

Pre výber. konanie: Tatralandia, Liptovia resort (L. Porúbka) atd. zrejme sú tou správnou kvalifikáciou pre funkciu. Majko aspoň kedysi dávno bol celkom zapáleným aktivistom (teda v projektoch cez ŽP, nie developer, napr. spomínam v Kvačianskej, ale to bolo ešte v min. storočí).

Martin knor

Peto, celkom by ma zaujimalo, ako si zistoval tu chut. Zaujimave je aj to, ze si ju vedel porovnat s chutou granul :-D .

Peter61

Tomxx, s tým strieľaním to asi neprejde cez parlament.
Možno tak gumipuškou do zadku.
K veci : dnes som na chodníku v NPR videl 6 líščích hovienok. Na štvrtok dva dni po snežení celkom dosť. Podľa tvaru vyzerali ako psie a veľkosťou by aj medvieďaťu zodpovedali. Podľa farby, chuti, konzistencie a zápachu asi horemenovaná divá zver vymákla akciu na psie granuly.

TomXX

A ja schválne ešte ku tým psom. Mám fenu, brávam ju do prírody, hlavne okolo Váhu. Nechce sa mi ju ťahať na moje iks-dňovky (lebo som rád, že odnesiem svoje veci, nie ešte vodu a granule pre ňu). Poslúcha na slovo, miluje ľudí a deti ("bojové" plemeno). Nie je to ťuťuli-muťuli dieťatko, člen rodiny. Nemám potrebu ju ťahať do Tatier, a nie preto, že ich ja bojkotujem. Nech je tam kľudne zákaz - je milión možností kde sa dá pes vyvenčiť a nemusí ísť 20km po hrebeni. Naša fena dokáže rovnako spokojne preležať 80% dňa v pelechu a nijako tým netrpí. Dokáže sa do mŕtva vybehať na trávniku tak, že vzduchom lieta hlina/tráva keď vyberá zákruty.

A na záver - keď vidím ten pomer blbých majiteľov a ich nevychovaných psov vs. uvedomelých majiteľov a poslušných psov, tak som kľudne za zákaz vrátane strieľania za porušenie. Aj psi sú rôzni...

Lubo

Majkov pristup je beznym ludom maximalizovat restrikcie a potom individualne rokovat so zaujmovymi skupinami o vynimkach. Tato paradigma je hlavnym dovodom vzniku iniciativy Aj my sme Tatry, ktora diskriminaciu odmieta a chce rovnake pravidla pre vsetkych.

PaliT

Áno, v tomto čase: od 1.11. do 15.12. a od 16.4. do 1.6. má byť celoplošný zákaz lezenia.

Horolezectvo nebolo NIKDY masovým hnutím, robiť takéto časové uzávery pre tento spoločensky úplne minoritný šport, je padnuté na hlavu.

Ak nejaký úrad alebo vláda zavádza predpisy, ktoré nepodoprie dostatočne presvedčivými argumentami, ľudia ich budú porušovať a oslabí sa aj autorita tých dobrých.

Sona

Asi Pali mysli tie tri mesiace v roku, pocas ktorych je navrhnuty plosny zakaz horolezeckej cinnosti.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma