Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jelenecké kremencové hôrky

Diskusná téma K článku: Jelenecké kremencové hôrky

Kremencové hôrky ma fascinujú už od prvého stretnutia. Bola to „láska na prvý pohľad“ a trvá dodnes. Tribeč je nevysoké pohorie, veď najvyšší vrch má len 830 m, a tak o to viac prekvapuje množstvo vysokých skalných stien, bášt a veží. Nie sú však sústredené na jednom či dvoch miestach, ale sú akoby rozhádzané po jeho okrajoch. Z mierne zvlnenej krajiny sa zrazu niekde pred vami vztýči vysoká skalná stena. Alebo naopak, kráčate zalesneným plochým chrbtom a odrazu stojíte na okraji kolmého skalnatého zrázu. A navyše kremencové skaly sú pekné – belostné alebo často s ružovým nádychom.

Dzaro

Inspirovali ste ma, tak som si to dnes dal, pekne 3 miesta. Sice trochu pozmenene, isiel som od Remitaz Taborisko cez Staru Skalu, Pliesku a Ciernu Skalu, potom smer modra cez les kade tade mimo turistickych chodnickov, stretol som presne 0 ludi, vsetci sa trepali na Gymes :D no za to som stretol 4 jelene :-O asi 5ém odo mna, skoda ze som ich nestihol odfotit. Naozaj pekna lockdown tura v ramci okresu, urcite si ju dam aj v lete, cudujem sa pre co nie su spravene este nejake chodnicky k tymto skalkam, su tam pekne cistinky a da sa tam aj ohen rozlozit. Vrela vdaka za tip :-)

Martin knor

Presli sme to ako okruh zo Ziran (Plieska, Stara skala, druha Plieska, Cigan a Huntacka dolina). Najvacsiu kremencovu horku sme vynechali (bol som na nej pred par tyzdnami z Lefantoviec), bo som siel so svojou maminou a tym smerom to bolo prilis strme. Na zaver sme si pozreli Huntacku dolinu, a vtedy uz mala mamina pomaly dost. Ale horky sa jej pacili.

Martin knor

Pekne. Zaradujem si to do programu.
Inak, dnes som bol na este nizsom kopci. Vola sa Vrabcia hora :-) (311 m).

Tomka

JarinoM
Práve Hrdovická bola moja prvá kremencová hôrka /Pyramídu a Gýmeš nerátam/ a fakt je to jedna z najkrajších hôrok.
Bolo to začiatkom septembra, ešte kvitli vresy.
Je to však rezervácia a nemalo by sa tam voľne chodiť. Aj toto je dôkaz, že zákazy sú na nič - nič neriešia. Barbarom aj tak nie je nič sväté a obyčajný človek - turista je šikanovaný.

JarinoM

Fajn článok. Pozývam vás na Hrdovicku, nádherné skaly, akurát "turisti" sa tu vybláznili horšie ako sprejeri, nechápem. Najkrajšie je tu na konci leta,keď kvitne vres, ktorého tu je veľa..

Beta

Danka, díky :-). Na týmto filme z vašej túry vyzerá, že je to dosť opustené pohorie, ale áno, vy ste išli mimo tzt. Zatiaľ mám iné horské plány, ale príde čas aj pre Tribeč a Štiavnické vrchy. Je toho u vás príliš veľa a nestíham :-). Príde čas, že sa ozviem :-).

Tomka

JanaT.
Napíš mi na mail a dačo dohodneme.

Jana T.

Môžem sa pridať? A ten Rabenstein... júj, to by sme sa k vám dnes nasáčkovali, keby sme vedeli...;)

Tomka

Beta
Ja som knihu zatiaľ nečítala.
Od roku 2013 chodím do Tribeča pomerne často a mám toto pohorie veľmi rada. Nič mysteriózne som zatiaľ tam nezažila a to sme sa dosť motali aj okolo Zlatna.
Sú miesta kde stretneš aj veľa ľudí - Zobor, Gýmeš, Veľký Lysec, či Veľký Tribeč, ale keďže my vyhľadávame kremencové hôrky, na ktoré väčšinou nevedú TZT, tak tam naozaj nikoho nestretáme /pilčíkov nerátam/. Ale vôbec sa mi nezdá toto pohorie smutné, možno skôr trochu melancholické.
Príď, pôjdeme spolu na niektorú hôrku a sama posúdiš.
Inak na Slovensku poznám aj mysterióznejšie pohoria.
Napríklad - dnes sme boli v Štiavnických vrchoch v stredovekých baniach Rabenstein - tam by sa nakrúcali horory!

Beta

Pár dní dozadu som prečítala túto u vás veľmi populárnu knihu "Trhlina" (vydali u nás po poľsky). A musím povedať, že po prečítaní si myslím, že Tribeč je veľmi smutné a opustené pohorie. Samozrejme, kniha je len kiniha. Ale som zvedavá, ako vnímaš, Danka, toto pohorie ? :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma