Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: V Malej Fatre sa strácajú vlci

Diskusná téma K článku: V Malej Fatre sa strácajú vlci

Začiatkom februára sa v Národnom parku Malá Fatra a jeho ochrannom pásme uskutočnil 4. Zimný monitoring veľkých šeliem. Mapovania sa zúčastnilo 92 osôb, prešli 47 trás v celkovej dĺžke 391 km v náročných snehových podmienkach. Oproti minulému roku zmizla vlčia rodina, ktorá tu bola pozorovaná ešte v septembri, oficiálne však nebol žiadny vlk ulovený, ani zabitý dopravnými prostriedkami. Podľa pracovníka Národného parku Malá Fatra Tomáša Flajsa to naznačuje možnosť nelegálneho lovu.

Pavel Forgáč

RC - nemám pocit, že by tu bola táto strana nejako glorifikovaná. Ale nečítam všetky diskusie, takže ak je to inak je to už na adminovi aby sa správal nestranne. Osobne neviem kto bol predsedom a teraz je podpredsedom tejto strany. Ani ma to úprimne nejako netrápi.Ale takéto stavby na zelenej lúke musí povoľovať územný plán mesta/obce. Keď sa tvorí územný plán, tak ho môže aj bežný občan pripomienkovať a týmto spôsobom ovplyvniť. Problém je len v tom, že väčšina pospolitého ľudu nemá záujem o veci verejné kým sa ich to netýka. Často potom vidieť v telke ako ľudia plačú, keď im zrazu za domom vyrastie nejaká fabrika. Potom je už však neskoro. U nás na dedine tiež chceli stavať jednu fabriku, z ktorej by bolo kopec prachu. Keďže práce čo tam mali robiť boli týmto špecifické. Od môjho domu je to síce 2 km takže trápiť by ma to nemuselo ale som hovoril ľuďom čo by bývali 20 m od toho nech sa zapoja do pripomienkového konania. Zapojili sa a žiadna fabrika nakoniec nebude aj keď investor už má pozemok kúpený. Takže obyčajný ľudia majú väčšiu moc ako si myslia, len sa musí aj chcieť. A máme tu aj oveľa väčšie problémy ako napr landrover pri Nitre veľký ako pol mesta postavený na najkvalitnejšej pôjde v okolí. Tým nechcem obhajovať tie kysuce, len hovorím že keby ľudia chceli tak tam nič nemuselo byť. Mňa už osobne toto hranie sa na pravicu, ľavicu, strednicu a zadnicu nebaví. Podľa mňa je to úplne jedno čo tam bude len nech to chce úprimne urobiť niečo dobré pre štát. Taký politik však na Slovensku neexistuje od čias Alexandra Dubčeka. A zrejme ešte ani dlho nebude.Osobne nie som ochotný ísť voliť kým tu nejaký schopný politik nebude. Vyberať si medzi zlodejom a ešte väčším zlodejom si fakt nebudem. Takže do mňa sa budeš darmo navážať za nejakú stranu :). A inak ako by Kája Kryl povedal: politikom sa neverí, politici sa kontrolujú. A kto verí akémukoľvek politikovi, tak ten je pre mňa idiot :).

A inak poprosil by som aby sa sem nevnášala politika do fóra. Keď chcete vyplakávať a frflať, tak choďte na sociálne siete. Aspoň tu tomu dajte pokoja a tešte sa z obyčajného pobytu v prírode :).

Rc

Pavel Forgac, ak uz tu chceme hovorit nieco o likvidacii polnohospodarstva a prerazani moralneho dna, treba sa pozriet na byvaleho predsedu a dnesneho podpredsedu strany PS, ktora je tu adminom toko glorifikovana. Tento pan sa na verejnosti bije do prs aky je on a jeho strana zelena a na druhej strane si pred cca troma rokmi kupil cast polnohospodarskej pody v jednom meste na kysuciach a postavil si tam s otcom vlastnu stojarsku fabriku v podstate na "zelenej luke" kde sa dlhe desatrocia pestovali polnohospodarske plodiny. Pritom par desiatok metrov odtial je stary zcasti chatrajuci priemysleny areal byvalej drevarskej fabriky. Ale to samozrejme malokto z jeho volicov vobec tusi. Poznam jednu novinarku, ktora o tom napisala clanok do jedneho dost citaneho periodika, nikdy ten clanok nevysiel.

Lubo

Zbojnik11: Denne vidim pracu novinarov celkom zblizka. Jedna reporterka je zhodou okolnosti moja manzelka, s ktorou uz takmer dvadsat rokov budujeme Hiking. Mozem ta ubezpecit, ze to, o com pises, je uplna hlupost. Bolo by zbytocne reagovat na jednotlive casti, lebo nic z toho nie je zalozene ani na homeopatickej koncentracii reality.

Pre tvoju IP adresu som zakazal anonymne prispievanie do fora. Poprosim ta, aby si sa zaregistroval so skutocnym emailom a menom, aby sme aj my ostatni vedeli kto si. Ved hadam sa nehanbis za svoju identitu, ked tak tvrdo kritizujes inych.

Zaroven by som rad poziadal diskutujucich, aby sme sa vratili k diskusii na temu tohto vlakna.

Pavel Forgáč

boro - v lete liezol z médií jeden senzačný článok o medveďoch za druhým. Stačilo len keď videli niekde stopu a už z toho bola neuveriteľná senzácia. Vlky zatiaľ nie sú in. Predsa len úplná ochrana vlka je len krátko, ale myslím, že sa dočkáme aj toho :).

Zbojnik11 - choď študovať žurnalistiku a keď vyštuduješ, tak sa zamestnaj ako novinár. Najlepšie ako investigatívny. Som zvedavý čo potom povieš :). Nie je to vôbec ľahká práca a ja im ju ale že vôbec nezávidím. Nazvať nejakú skupinu ľudí sebrankou je prerážanie morálneho dna. Môžeš si podať ruku s naším ministrom financií. Ten je expert na prerážanie dna :).
S odtrhnutím ľudí od prírody súhlasím. Vzťah k prírode nahradili ekonomické záujmy. Trebalo by v tomto smere zlepšiť vzdelávanie a deti viesť od mala ku kontaktu s prírodou.
Každý človek si za to ako sa má môže viac-menej sám. A tak je to aj pri štáte. Zato ako vyzerá môžu len a len jeho obyvatelia. Nie Soroš, Bill a ani žiadne temné sily :). Poľnohospodárstvo sme si zlikvidovali sami tým, že sme volili vlády, ktoré ho rozdali svojím kamarátom a tí ho zlikvidovali. Neochota ľudí niečo s tým urobiť k tomu výrazne prispela. Každý sa má len tak ako si zariadi ale viem, že nájsť vinníka za svoj pokazený život je ľahšie ako priznať si chybu a niečo s tým urobiť.

Zbojnik11

Lubo nevidi ziadnych cenzorov... :) to mi pripomina Kajtarovej reakciu na Fica a jeho podlozenych tvrdeniach o prepojeni justicno-medialnej mafie, ze my to tam nevidime. Ako hladam, tak nedokazem najst jedineho objektivneho, nestranneho a nezaujateho novinara, ono v tej sebranke je extremne narocne si udrzat moralnu integritu a ty sa bud upraces prec, alebo sa z teba stane rovnaky defekt - presne podla toho pokusu, ked zavreli do miestosti sedem hercov a jedneho neinformovaneho a pustili dym cez dvere alebo odpovedali na otazky nespravne. Neinformovany najprv odpovedal spravne, aj na dym chcel reagovat ale ked videl ze ostatni konaju unisono tak sa jednoducho zaradil do davu. to je najvacsia choroba spolocnosti - konformizmus. a ako vidime z minulosti, vacsina nikdy nebola ta ktora by spolocnost viedla spravnym smerom, skor naopak.
Problem ludi celkovo, bez ohladu na to aku politicku a ideologicku farbu haja je odtrhnutost od prirody, pricom prave ona urcuje vyssie objektivne zakonitosti rozvoja ci upadku. Konzum ovladol mysle ludi a nikto sa nemoze cudovat klimatickych katastrofam, virusom, atd... ked sa clovek sprava ako parazit na tele Zeme, tak ta ho sama eliminuje(aj s pomocou socialnych inzinierov). Keby sme zili v sulade s okolim, tak nikoho nemoze rozrusit medved v okoli bydliska, ovce zakrkane vlkom a pod... boli sme ovciarska velmoc a dotiahli sme to az tam, ze dnes je chov oviec stratovy. to je krasny priklad toho nadnarodneho parazitickeho systemu, ked historicky kapitalisticke staty dokazu svojich farmarov dotovat a my sme tym ekonomickym fasizmom nuteni likvidovat svoju kulturu a podporovat zahranicnych predajcov. cize realita je taka, ze skutocne hodnoty su nerentabilne ale paraziticko-spekulativne su "motorom" ekonomiky a hospodarstva.

PaliT

Štát by mal prispieť farmárom na strážne psy. Strážne, nie pastierske.

Na videu poniže sa dá pekne vidieť, aký je medzi nimi rozdiel. Kým stádo nasleduje strážneho ako svoju súčasť, border kólia je pre nich tak trochu ako "predátor" a kým nie sú tieto dva druhy psov zohraté, tie strážne dokonca pacifikujú aj tie pastierske a nedovolia im zavracať.

Strážne psy sa dajú vycvičiť tak, aby na ľudí nereagovali a sú schopné si poradiť aj s vlkmi. Tie zas ako veľmi inteligentné tvory pochopia, že je zbytočné riskovať stret s ázijskými plemenami psov a sústredia sa radšej na divú zver.

Ešte treba dodať, že útoky na ovce sú niekedy výsledkom oslabenia svorky vlkov, keď ich poľovníci decimujú (čo potajomky pokračuje ilegálnym lovom).

tiktok.com/…/7031578581658602…

Som za plné odškodnenie farmárov v prípade strhnutia oviec vlkmi, ale za predpokladu, že stádo bránia skutoční strážni psi.

Poznámka: toto vlákno je pri článku venovanému ochrane vlka...

Boro

Peter 61, never tomu, je to kec. Blbcov je stále všade dostatok.

Peter61

Ľubo, ja som počul, že v Malých Karpatoch sa strácajú blbci.
Teraz je už kosa, tak nos so sebou dva termosky s čajom a dajakú páperovku na prvú pomoc, že keď tam v lese nájdeš takého zablúdeného podchladeného ešte keď nebude letovo, hasiči ďaleko a pod.

Tramtária

Boro, pohľad z druhej strany ( od farmára ), nájdeš na fb napr. farmy Vrátna, oni tam uverejňujú aj úradnú korešpondenciu s Ou ŽP alebo so správou Np MF.
Je tam čosi aj s vlkmi.

Pavel Forgáč

PaliT - s dotáciami mám osobnú skúsenosť. Za minulej vlády žiadateľovi na PPA rovno na drzovku povedali, že 1/3 bude ich a ak nie tak sa môžeš s dotáciou rozlúčiť. Teraz je to už lepšie len tá obrovská byrokracia čo je okolo toho je strašná. Ani sa nečudujem, že drobný chovatelia sa nato radšej vykašlú ako sa s tým paprať. My napr. chováme jedno prasa pre vlastnú potrebu a chodia nás kontrolovať ako keby máme doma guantanamo. Čo mám informáciu z interného prostredia tak mi bolo povedané tak, že je to zamerané na likvidáciu drobných chovateľov a nie až tak na prevenciu proti AMO ako je to prezentované. Také blbosti čo chodia kontrolovať, tak nad tým sa človeku až rozum zastavuje. Škoda, že terajšia vláda to nejako extra nerieši a hlavne minister "vlčiak". Ten sa radšej chváli s kubíkom lesa ako by išiel riešiť reálne problémy.

PaliT

@ M. Knor, poskytol si trochu spotvorenú verziu. Nedávno som sa bavil s chovateľom oviec a ten mi tvrdil, že svoje ovce neregistruje, lebo s tým sú spojené tak vysoké poplatky vrátane tej kafilérie, že im je lepšie oželieť nejaké tie straty od vlka. Objasnil mi to tak, že smeráci zaviedli tieto pravidlá, aby prihrali kšeft "našim" ľuďom (okrem iného sa už v hoteloch a reštauráciách nesmú dávať pomyje umývačkám riadu, ale zvyšky jedál musia ísť za nehorázne poplatky tým kafilériám). Vlk zožerie ovce len na niektorých miestach a aj to spravidla len zopár, smerák si uchmatne zárobok na každej registrovanej ovci.

Gazdovia vedia, že tu máme omnoho väčšiu škodnú od vlka...

Tramtária

Možno sa tou cenzúrou myslí to, že ti napríklad ŠOP neposkytne údaj kde presne sa zbierali tie vzorky na určenie počtu medveďov.
Kritici argumentujú podobným výskumom vo Švédsku, kde im vyšiel štvrtinový podiel z počtu vzoriek. Podľa toho tých medveďov by malo byť na Slovensku len niečo nad 500.

Iwanna

Aj mna by celkom zaujimalo, co za cenzura tu akoze je, a kde. Zda sa mi, ze v RTVS je to skor opacne. Kedysi tam mali environmentalisti z okolia Budaja dve blizke redaktorky, K. Zackovu a L. Kokavcovu. Tie boli de facto vyhodene z RTVS ludmi blizkym stranam Smer, Hlas a Sme rodina, kt. zastupuju ludi neschopnych ziskat VS tituly normalnou cestou, ved aj ako sam multiotecko, najznamejsi obhajca pilcikov a polovnikov voci "budajovcom". Tolko snad k pomerom v RTVS.

A k teme: SOP SR to ma spravovane na sopsr.sk/web/?cl=20352 Od septembra tohto roka sice plati nova vykonavacia vyhlaska, publikovana v zbierke zakonov pod c. 170/2021 Z. z. (plati zrejme do 31.12.2022, vid slov-lex.sk/…/20210901). Z prilohy 39 je zrejme, ze stat zodpoveda za skody ktore sposobil aj vlk. Kedze k tejto vyhlaske boli multiotecko a dalsi zo Sme rodina ticho, tak je to silna indicia, ze sa nic nepohorsilo z cias nasimi pytliakmi a pilcikmi preferovancyh vlad Smeru, za kt. sa vykonavacia vyhlaska zakona o ochrane prirody a krajiny ak si dobre pamatam nemenila.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma