Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Na privítanie

Daulagiri

Na Salatíne to tiež rýchlo opadlo.
Čo sa týka smrekov, to je ich údel túto zimu. Bol som v poslednom období na Choči aj Salatíne a všade majú smreky olámané vrcholce. V masíve Choča a Predného Choča to boli priam stovky dolámaných kusov. Ako píše rdbb nebude to ani tak vetrom, ale tým množstvom snehu čo túto zimu bolo. Oni sa s toho spamätajú.

Rdbb

Ten "vetrisko", čo finálne zlomil práve len vrcholce nebol nijak silným, celkom bežným na hrebeň Fatier-Tatier-orav. Beskýd. Totiž v januári boli i smreky nabalené hrubou vrstvou námrazy, vtedy za aj prispenia vetra (obdobne ako tyč. značenie, všetko nad terénom). To až tak, že práve tie cca 2 m vrcholce boli pod tou tiažou poohýbané smerom dole na bizardné sochy, lámali sa vlastnou tiažou pri nie nijak silnom vetre. Námrazy boli najsilnejšie v polovici jan., už vtedy boli vrcholce polámané najviac (rovnako aj inde, kde je hor. hranice lesa na/blízko hrebeňa - i tie časti N. Tatier). Námraza skončila s prudkým oteplením prvý febr. víkend. Podmienky na také namrźanie potom už neboli a túto zimu už zrejme ani nebudú. To na fotke je zo sneženia min. Po a Ut. Slnko následne pražilo tak, že i to zlikvidovalo mimo sev. expozície, oproti na V-J-Z svahoch už nebol i v deň fotenia.

UNCLE LACO

Martin Baniari - pre teba porovnanie v piatok pri príchode na salaš a v nedeľu pri odchode. Podstatný rozdiel v obalení stromov.
Z čoho som však smutný, je fakt, že vetrisko polámal snáď polovicu vrcholcov smrekov v širokom okolí salaša aj na Suchom vrchu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky