Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Turisti, horolezci a skialpinisti: Aj my sme Tatry!

Lubo

Davam do pozornosti, ze vyzvu verejne podporili aj ochranari a medzi nimi aj Erik Balaz a Karol Kalisky.

Pripajam citat z rozhovoru s Erikom este pred vznikom vyzvy: "Ja si myslím, že v ŠOP je stále pomerne veľa ľudí, ktorí sú nastavení proti turizmu. Vychádza to trošku aj z toho, že oni reálne nemajú iné kompetencie ako obmedzovať veci. Napíšu stanovisko, že nesúhlasia s ťažbou, ale ťažbu povolí lesný úrad a proste sa ťaží. Čiže to, čo oni reálne dokážu robiť, je vlastne menežovať ten turizmus, a ako keby sa nechceli vzdať tohto prvku."

Cize dohanaju na makkych formach turizmu deficit ochrany prirody. A mozno si aj nieco kompenzuju, co sa s dostatocnou mierou empatie da aj ludsky pochopit. No nie tolerovat.

Martin knor

Mily kolega "tiezturista", dnes 9:36. Ked Ty za turistiku povazujes, citujem: "zjazdovky, ohnostroje, helikoptery" tak si na zlej stranke a rozhodne nepatris medzi turistov. Tieto Tebou zmienene veci peticia neriesi. Precitaj si co sa v nej pise a potom sem pis.
(Komedia je, ze prave taketo Tebou zmienene zabavky sprava NP "na vynimku" casto povoli.)

PaliT

Máš to popletené. Na Everest si kupujú výstup v prvom rade nehorolezci, ľudia, ktorí to považujú za kúúúl, lebo je to ďalšia dávka adrenalínu, ktorú si chcú dopriať ako atrakciu vo svojom precivilizovanom, komerčnom svete. Skutoční milovníci prírody sa tomu blázincu radšej vyhnú na sto honov.

Tak isto len menšina ľudí vylezie nad Hrebienok, či mimo zjazdoviek Štrbského či Skalnatého plesa.

Chodec, horolezec a lyžiar je tou najmenšou hrozbou a aj jeho prítomnosť by sa dala najlepšie regulovať krátkodobými lokálnymi uzáverami. Regulovať potrebujeme lesníkov (ťažiarov), poľovníkov a developerov.

Nemomen

Aj ja som turista. A súhlasím s novým návštevným poriadkom!
Jedine Vaša neprítomnosť dokáže pomôcť tejto prírode! Vám už nie je nič sväté. Hory, ale najmä Tatry sú prepchané adrenalínovými horolezcami a skialpinistami. Uzávera zákaz nezákaz len plnenie vašich osobných ambícií je Váš jediný cieľ. Aj tie Vaše horolezecko podnikateľské kšefty sú toho dôkazom. Pozrite sa ako vypadajú dnes Himaláje. Cirkus. A to podľa mňa začína byť aj v Tatrách. Zjazdovky, ohňostroje, helikoptéry. Prírodu môžete milovať aj bez toho aby ste sa vytrepali na všetky jej končiare. Čudujem sa, ako môžu ľudia milovníci Tatier rozpútať takúto hystériu okolo jedného poriadku. Tu vidieť o čo Vám ide. Tatry nie sú len Vaše!!!

Sona

"Podľa jej riaditeľa Pavla Majka prihliadali najmä na dve najdôležitejšie obdobia - na jar, kedy hniezdia orly skalné, vyhrabávajú sa svište a rodia sa kamzíčatá, a na jeseň, kedy sa zazimovávajú svište a začína kamzíčia ruja.
Členovia iniciatívy Aj my sme Tatry nemajú nič proti zdôvodneným sezónnym uzáverám. „Operatívne zdôvodnené uzávery, nie dlhodobé ani celoplošné, budú ľudia akceptovať, pretože v tom budú vidieť zmysel a budú vedieť, prečo tam vtedy nemôžu ísť,“ dodáva Koller.
Horolezci podľa jeho slov už dnes sami nahlasujú hniezdenie orla a sokola sťahovavého, kde potom urobia operatívnu uzáveru."

aktuality.sk/…/pozriet-si-zap…

Sona

"V mojom svete je nemysliteľným, aby sa v národnom parku štiepkovala kosodrevina z dôvodu rozširovania zjazdoviek, les zachraňoval výrubom a zároveň šikanózne obmedzoval pohyb turistov, skialpinistov a horolezcov." pado.blog.sme.sk/…/preco-aj-m…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov