Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Poliaci vyvracajú argumenty riaditeľa Správy TANAP-u

Diskusná téma K článku: Poliaci vyvracajú argumenty riaditeľa Správy TANAP-u

Môže mať slovenská časť Tatier podobný návštevný poriadok ako poľská časť tohto pohoria? Aj táto otázka opakovane zaznieva v diskusii o návrhu návštevného poriadku Tatranského národného parku (TANAP). Riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko to odmieta. Podľa jeho vyjadrení nám na poľskej strane Vysokých Tatier sezónnu uzáveru závidia a kamzíky aj kvôli väčšiemu pokoju prechádzajú v zime z poľskej strany Tatier na slovenskú. Pozreli sme sa na konkrétne pravidlá pre návštevníkov Tatrzańskeho Parku Narodoweho (TNP) a oslovili sme aj predstaviteľov parku.

Standa

A tá pani z TPN je kto, riaditeľka, radová pracovníčka, upratovačka či ekonómka?

Sona

Myslite, ze upratovacka ci ekonomka odpoveda v oficialnom vyjadreni narodneho parku v zastupeni riaditela?

Martin knor

Preco sa stale porovnava velkost Alp s velkostou Tatier? Ked chcete cosi porovnavat s Alpami, treba s nimi porovnavat Karpaty. Tak ako su Tatry specialna cast Karpat, tak je napriklad castou Alp Gesause. Je to narodny park, tak ako Tatry. Rozloha NP Gesause je 110 km2, TANAP ma 738 km2 (oboje podla Wikipedie). No zatial co v Gesause sa mozem pohybovat kadial chcem, ci je leto ci je zima, v Tatrach je obmedzeni ako keby boli zlomkom Gesause. Pritom su 7x vacsie. Tak co to tu stale tocia?

Peter61

Martin, je to celé také ... no slovenské.
Počty zamestnancov z TPN som linkol, tuto sú z NP Gesäuse
nationalpark.co.at/…/ueber-uns
rangeri na 100 km2
nationalpark.co.at/…/586-die-…
Samozrejme, na rozdiel od A a PL u nás je naša Správa TANAPu iba na ochranu. Významná časť ZT v súkromnom vlastníctve a vo VT hospodária ŠL TANAPu, takže celkom iné kafe ako NP Gesäuse a TPN.

Martin knor

Peto, netusim co chces povedat, pokial to priamo nenapises. Viem, ze Ranger v Rakusku je skor sprievodca ako strazca, k ostatnemu sa vyjadrit neviem.

Podstata vsak je, ze argument o tom ze Tatry su malicke a preto v nich musime nasekat zakazov do aleluja, je zcestny.

Peter61

martin:
NP Gesäuse sú postavené na soft turistike, aj keď majú aj poľovného hospodára či dačo také. Koľko je v NP Gesäuse endemitov ?
Skús porovnať, koľko zamestnancov/strá)zcov etc. na 100 km2 je v TPN, TANAPe, NP Gesäuse.

Martin knor

Peto, pokial si zistil kolko je endemitov v Gesause a kolko v TANAPe, tak to napis. To argument je, to beriem. Ja to vsak nebudem hladat ked to Ty uz vies. Pri tej rozlohe by malo byt v TANAP-e 7x viac endemitov a vtedy mozu byt podmienky ochrany rovnake.

To co pises o pocte zamestnancov mi nedava zmysel. Opat, nebudem to hladat ked si to Ty uz nasiel. Naviac, netusim ako suvisi pocet zamestnancov s mnozstvom zakazov.

Len Ta prosim, nedavaj sem linky. Nebudem citat siahodlhe texty v cudzom jazyku na najdenie drobnej informacie. Naviac, ked Ty ju uz vies.

PaliT

Útek poľských kamzíkov na Slovensko kvôli uzávere bude asi "urban legend". Už v osemdesiatych rokoch si pamätám, že keď sme ako mladí chudobní študenti bivakovali týždeň medzi Spišskými plesami, tak keď sme sedeli v krúžku nad ešusom, pod ktorým frčal Juwel, pravidelne k nám chodil zvedavý kamzík, občas až na tri metre. Zvyšok čriedy bol kúštik za ním. Všimol som si potom za dlhé roky, že tieto terénkozy ako keby pochopili, že ak je človek bez flinty, už pred ním nemusia tak panicky utekať, toto potvrdí veľa turistov, aj v NT.

Interakcia možno zachádza ešte ďalej, lebo tam, kde je turista, tam je kamzík v bezpečí pred rysom, ale to už len tak špekulujem. Niekde som dokonca čítal článok, kde ktorýsi biológ špekuloval, či uzávera Belaniek nesúvisí s tamojším vyhynutím svišťov...

Keby bolo na mne, boli by uzávery lokálne a podľa existujúcich okolností, napr. pre riziko pádu kamzíkov na zľadovatenom svahu, overené aktuálne hniezdenie dravcov v lokalite a pod. To by však muselo byť postavené na tom, že autoritu dostanú terénni pracovníci ochrany prírody a nie poľovník, ťažiar a spriaznená duša developerov.

Peter61

Martin, vo VT je napr. endemit kamzík tatranský.
V NP Gesäuse žije napr. kamzík alpský, ktorý behá po celých Alpách, nie je to žiadny gesäuseendemit a mimo najvyšších stupňov ochrany je aj poľovnou zverou. (btw. aj na Slovensku).
V TPN aj NP Gesäuse je turistika postavená ináč, takže ten počet zamestnancov NP je nielen v porovnaní os/km2, ale aj absolútne vyšší (čiste odhadom z tých linko na TPN, Gesäuse)
Takže naši nemôžu celoplošne toľko konrolovať v teréne, edukovať, pokutovať nedispiclinovaných (čo navrhujú psíčkári).
Všetko zakážu a basta.

Lubo

Peto, Rupicapra rupicapra tatrica mimoriadne prosperuje. Dobre vies, ze najma v oblastiach s vyssou pritomostou cloveka, napr. v dolinach s turistickymi chatami. Je to logicke, pohyb ludi kozam poskytuje sinantropnu ochranu. Nedobre pocty zaciatkom 90-tych rokoch budu suvisiet skor s tym, ako vtedy prosperovali pytliaci. Aj Poliaci z TPN povedali, ze na ich spravenie ma vacsi vplyv pocasie ako tlak turistov. Kozy dokonca nasu pritomnost vyhladavaju. Napriklad pod Ostrym Rohacom kempuju, doslova par desiatok metrov pod velmi frekventovanym chodnikom.

Cela tato tema je zo strany statnej ochrany prirody komunikovana strasne dogmaticky a bez uprimnej snahy na urovni komunikovat s verejnostou. Osobnostny profil riaditela TANAPu to nezmiernuje ale dava to este na vyssiu uroven. Nemozem sa zbavit pocit, ze turistov, horolezcov a skialpinistov uprimne nenavidi a najradsej by ich z Tatier vykazal. Mozno mu krivdim a je len nezrucny v komunikacii.

Martin knor

Ja to nechapem. Pises: "Takže naši nemôžu celoplošne toľko konrolovať v teréne, edukovať, pokutovať nedispiclinovaných (čo navrhujú psíčkári). "
Ale ved o kontrolach a pokutach to nema byt. A v Rakusku to o tom ani nie je.

Demokracia je vola vacsiny. Takze ked sa zriadi NP (alebo vyda lubovolny iny zakon), malo by to byt preto, ze to tak vacsina chce. Potom staci ostatnych vzdelavat a oni to viac-menej akceptuju. Samozrejme, neakceptuju to doslovne. Ale zacnu sa viac kontrolovat, spravaju sa tichsie, ked sa vysvetli kedy sa zver pasie tak (pokial je to mozne) nepojdu na turu skor ako hodinu po vychode slnka a snazia sa ju ukoncit hodinu pred zapadom. Podobne problematika psov. Ale to sa riesi v ramci vzdelavania, nie ako exaktne zakazy.

Peter61

ľubo jasné, kamzíkov v 90.r. mali na rováši najviac pytliaci, aj keď sa skúmali aj diaľkové imisie z Ostravy a z PL. Okolo frekventovaných chodníkov je ich úniková vzdialenosť a obranné správanie iné, ako v nejakých "zavretých" dolinách teda lokality v bode 1.1. v Zozname vyhradených miest v TANAPe (2017) .
Podobne ako človek "plaší" rysa, plaší aj líšku, teda poskytuje pasívnu ochranu kamzíkom aj svišťom (Marmota marmota latirostris Kratochvil 1961).
Endemity majú mať vyššiu ochranu, ako fauna v NP, ktorá žije aj mimo NP, ale je tam lovnou zberou.

Na druhej strane, aj rysy a líšky vedia o tejto ochrane v NP, takže si dovoľujú viac a niektoré rysy chodia nielen po frekventovaných dolinách, ale aj okolo chát.
Btw. za synantropiu to nepovažujem

Peter61

Martin:

  • jasne som napísal : nejsou lidi, nie je toho, čo by to zvládol kontrolovať
  • ak generálminister vezme od Amíkov tých 100 mio na letiská, budú peniaze.
    Ale na to musí byť politická vôľa. Ochrana prírody nie je záujmom vlády. Chcú iba udrbať peniaze.

S tými štartmi/koncami túr za svetla je to riadna blbosť, čo si zapotil. Ku psom už som sa už vyjadril, nechcem to opakovať, lebo ma Bruno prefacká. Ale (okrem tohto lapsusu s NP TANAPu) fandím pani zvieracej ombudsmanke.
heroes.sk/zuzana-stanova-rozh…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum