Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Poliaci vyvracajú argumenty riaditeľa Správy TANAP-u

PaliT

Útek poľských kamzíkov na Slovensko kvôli uzávere bude asi "urban legend". Už v osemdesiatych rokoch si pamätám, že keď sme ako mladí chudobní študenti bivakovali týždeň medzi Spišskými plesami, tak keď sme sedeli v krúžku nad ešusom, pod ktorým frčal Juwel, pravidelne k nám chodil zvedavý kamzík, občas až na tri metre. Zvyšok čriedy bol kúštik za ním. Všimol som si potom za dlhé roky, že tieto terénkozy ako keby pochopili, že ak je človek bez flinty, už pred ním nemusia tak panicky utekať, toto potvrdí veľa turistov, aj v NT.

Interakcia možno zachádza ešte ďalej, lebo tam, kde je turista, tam je kamzík v bezpečí pred rysom, ale to už len tak špekulujem. Niekde som dokonca čítal článok, kde ktorýsi biológ špekuloval, či uzávera Belaniek nesúvisí s tamojším vyhynutím svišťov...

Keby bolo na mne, boli by uzávery lokálne a podľa existujúcich okolností, napr. pre riziko pádu kamzíkov na zľadovatenom svahu, overené aktuálne hniezdenie dravcov v lokalite a pod. To by však muselo byť postavené na tom, že autoritu dostanú terénni pracovníci ochrany prírody a nie poľovník, ťažiar a spriaznená duša developerov.

Martin knor

Peto, pokial si zistil kolko je endemitov v Gesause a kolko v TANAPe, tak to napis. To argument je, to beriem. Ja to vsak nebudem hladat ked to Ty uz vies. Pri tej rozlohe by malo byt v TANAP-e 7x viac endemitov a vtedy mozu byt podmienky ochrany rovnake.

To co pises o pocte zamestnancov mi nedava zmysel. Opat, nebudem to hladat ked si to Ty uz nasiel. Naviac, netusim ako suvisi pocet zamestnancov s mnozstvom zakazov.

Len Ta prosim, nedavaj sem linky. Nebudem citat siahodlhe texty v cudzom jazyku na najdenie drobnej informacie. Naviac, ked Ty ju uz vies.

Peter61

martin:
NP Gesäuse sú postavené na soft turistike, aj keď majú aj poľovného hospodára či dačo také. Koľko je v NP Gesäuse endemitov ?
Skús porovnať, koľko zamestnancov/strá)zcov etc. na 100 km2 je v TPN, TANAPe, NP Gesäuse.

Martin knor

Peto, netusim co chces povedat, pokial to priamo nenapises. Viem, ze Ranger v Rakusku je skor sprievodca ako strazca, k ostatnemu sa vyjadrit neviem.

Podstata vsak je, ze argument o tom ze Tatry su malicke a preto v nich musime nasekat zakazov do aleluja, je zcestny.

Peter61

Martin, je to celé také ... no slovenské.
Počty zamestnancov z TPN som linkol, tuto sú z NP Gesäuse
nationalpark.co.at/…/ueber-uns
rangeri na 100 km2
nationalpark.co.at/…/586-die-…
Samozrejme, na rozdiel od A a PL u nás je naša Správa TANAPu iba na ochranu. Významná časť ZT v súkromnom vlastníctve a vo VT hospodária ŠL TANAPu, takže celkom iné kafe ako NP Gesäuse a TPN.

Martin knor

Preco sa stale porovnava velkost Alp s velkostou Tatier? Ked chcete cosi porovnavat s Alpami, treba s nimi porovnavat Karpaty. Tak ako su Tatry specialna cast Karpat, tak je napriklad castou Alp Gesause. Je to narodny park, tak ako Tatry. Rozloha NP Gesause je 110 km2, TANAP ma 738 km2 (oboje podla Wikipedie). No zatial co v Gesause sa mozem pohybovat kadial chcem, ci je leto ci je zima, v Tatrach je obmedzeni ako keby boli zlomkom Gesause. Pritom su 7x vacsie. Tak co to tu stale tocia?

Sona

Myslite, ze upratovacka ci ekonomka odpoveda v oficialnom vyjadreni narodneho parku v zastupeni riaditela?

Standa

A tá pani z TPN je kto, riaditeľka, radová pracovníčka, upratovačka či ekonómka?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum