Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Poliaci vyvracajú argumenty riaditeľa Správy TANAP-u

Diskusná téma K článku: Poliaci vyvracajú argumenty riaditeľa Správy TANAP-u

Môže mať slovenská časť Tatier podobný návštevný poriadok ako poľská časť tohto pohoria? Aj táto otázka opakovane zaznieva v diskusii o návrhu návštevného poriadku Tatranského národného parku (TANAP). Riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko to odmieta. Podľa jeho vyjadrení nám na poľskej strane Vysokých Tatier sezónnu uzáveru závidia a kamzíky aj kvôli väčšiemu pokoju prechádzajú v zime z poľskej strany Tatier na slovenskú. Pozreli sme sa na konkrétne pravidlá pre návštevníkov Tatrzańskeho Parku Narodoweho (TNP) a oslovili sme aj predstaviteľov parku.

Bazin

Peter61: a videl niekto aj navh noveho navstevneho poriadku?
Lebo co si poslal to chce HZS zavriet...

Bazin

Peter61: cesi by povedali "si delas prdel"

citujem z NOVINIEK vid. link, (ktore su tazko najditelne): podoba návštevného poriadku by mala byť kompromisom po tom, čo TANAP uplynulé štyri roky rokoval so všetkými dotknutými subjektami aj športovou verejnosťou.

hiking.dennikn.sk/…/novy_navs…

je zaujimave ze navrh nikde nieje k nahliadnutiu, ticha revolucia????

Peter61

"Hromadná pripomienka horolezcov, turistov a skialpinistov koncipovaná na začiatku roka 2019 AJ MY SME TATRY ! zostáva stále živá a možno ešte aktuálnejšia ako pred štyrmi rokmi.
Anton Pacek,Predseda SHS JAMES"
shsjames.org/novy-navrh-navstevneho-poriadku-tanap

PJ Harvey

Pán Majko často argumentuje neporovnávaním Tatier a Álp. No tým, že to neustále vyťahuje ako jeden zo svojich argumentov, robí presný opak. V tomto prípade ide o jeho čistý populizmus.
Kamzík vrchovský tatranský podľa odborníkov v poslednom desaťročí zaznamenáva v Tatrách (TPN aj TANAP) taký nárast svojej početnosti, ktorý tu nikdy nebol zdokumentovaný. Ľudia, ktorí sa v Tatrách pohybujú nejaký ten rok, veľmi dobre vedia, že kamzíkom sa darí najmä tam, kde sa pravidelne vyskytujú návštevníci (turisti, horolezci a podobne). Je to určitý paradox. Ale je to tak, a rovnako to platí v TANAPe aj v TPN. Jedinou výnimkou sú Belianske Tatry, kde je zároveň najväčšia hustota kamzičej populácie v rámci celých Tatier. Pritom, tieto sú pre turistov z veľkej časti uzavreté. A naopak, najnižšia početnosť je v Západných Tatrách, ale aj tu ide len o relatívny údaj, vo všeobecnosti sa aj tam dnes kamzíkom darí. Migrácia tatranských kamzíkov je vecou prostredia, je podmienená všeobecnou morfológiou pohoria, počasím, potravou, samozrejme aj návštevnosťou a ostatnými faktormi. Vysokohorské prostredie vhodné pre život kamzíka predstavuje napríklad v TPN 1/4, možno až 1/5, z celkovej rozlohy Tatier. Takže tých plus-mínus 400 poľských kamzíkov je oproti slovenským plus-mínus 800 v poriadku. Čiže, hrať to pán Majko na pokles početnosti, alebo rôzne vykonštruované migrácie, ktoré stoja za ohrozením tatranských kamzíkov vďaka turistom a horolezcom, je opäť, iba populizmus.
Svišť vrchovský tatranský je na tom z pohľadu peších turistov a horolezcov rovnako ako kamzík, len s jedným menším rozdielom, a to, že tatranským svišťom sa najviac darí iba v tých dolinách, kde sa ľudia vyskytujú trvale, čiže darí sa im hlavne v Centrálnych Tatrách. V „zakázaných“ Belianskych Tatrách vyhynul. No stal sa tam presný opak toho ako u kamzíkov. Aj preto bol nakoniec svišť do Belianskych Tatier úspešne introdukovaný Správou TANAPu. A zatiaľ tam iba prežíva. To, že to nie je ilúzia ale fakt potvrdili v rámci pohoria práve Belianske Tatry a niektoré doliny v Západných Tatrách. Lebo oproti Centrálnym Tatrám, v Západných jeho početnosť v posledných rokoch neustále klesá. Faktorov je viacero, no tu ide s najväčšou pravdepodobnosťou o narastajúcu izolovanosť jeho kolónii a negatív, ktoré to ovplyvňujú. Prispieva k tomu napríklad aj systematický predačný tlak, hlavne orla skalného, ktorý v poslednom období zaznamenáva, aj v Tatrách, svoj nárast. Svišťa pre svoju argumentáciu pán Majko radšej ani nevyužíva, a keď, potom zase, len ako čistý populizmus, kedy za jeho poklesom stoja buď pytliaci alebo „nehmatateľní démoni“.
Vyjadrenia pána Majka o prerokovaní návrhu nového návštevného poriadku s ostatnými záujmovými skupinami a HZS sú zase, iba jeho populizmom. Veď ako dokáže vysvetliť, že k výzve proti tomuto dokumentu verejne vystupujú aj zástupcovia HZS alebo JAMESu.
Odteraz, keď do odbornej argumentácie k návštevnému poriadku TANAPu vstúpil fenomén TPN, si práve TPN pán Majko berie vo svojich populistických vyjadreniach do huby až tak, že je to už vrcholne nestráviteľné. Lebo deje sa to, že TPN jednoznačne vyvracia jeho „nové“ a ničím nepodložené účelové argumenty.
Pán Majko sa len chytá a chytá, no iba svojho populizmu a rôznych hlúpych kľučiek. Obhajuje svoju odbornosť. Pýtam sa, v čom teda spočíva pán Majko tá vaša odbornosť.

Tatranec / Fatranec

Majko toho natára a natáral. Toto mu zmetie zo stola aj žiačik z II. stupňa ZŠ. Odborník na zoológiu čo nevie rozoznať samca orla skalného od samice, známej aj ako Arnold / Anička.

Peter61

@ all ,
ad 13,08 snažím sa vysvetliť, prečo je Návrh nevydarený a čo asi môžeme čakať v ďalších jednaniach. Ak to Martin porovnáva s A :

  1. porovnal som s NP Gesäusse
  2. celé zle, rozdupe to každý zoológ. Treba brať flóru aj faunu. Nejaký skialpoš, človek s čelovkou pes etc. nevadí rastlinke, keď je sneh , alebo ak ide po TZCH.
    Iná je jar, keď zarazia pohyb " .
    z dôvodu poškodzovania vzácnych biotopov európskeho významu v jarnom období,kedy turisti pri výstupoch vyhľadávajú ľahšie schodné, odtopené miesta bez snehu,
    čím dochádza ku tvorbe nových súbežných chodnikov a k zašľapávaniu -poškodzovaniu vegetácie.
    In: lesytanap.sk/…/2018-sezonna-u…
    To by ale mali byť začiatko leta vytyčkované TZCH
  3. takto vyzerajú niektoré časti návrhu NP v SSD *, ked máme menej zamestnancov TANAPu, ako v PL, A.:
    • horšia edukácia návštevníkov
    • horšia kontrola správania návštevníkov hore (v dolinách, na hrebeňoch) => nepustíme nikoho a postačí kontrolovať dole v ústí doliny, na začiatku zákazu.
      lesytanap.sk/…/2018-sezonna-u…

*Slov.soc.džamahíria.

  1. výnimka V Návrhu pre návštevníkov k dennej dobe " výstup najkratšou trasou poznačenom turistickom chodníku na vysokohorskú chatu za účelom ubytovania sa, ktorý sa
    môže realizovať aj po západe slnka." je celkom fajn kompromis.

V platnej Sezónnej uzávere (s.5) sú odpovede na 3 podania. Skúste si to prečítať ....

Lubo

Ad nocny pohyb
Poliaci to maju celkom logicky. Mimo zimy to nie je pre tury a bezpecnost az take podstatne, je v horach viac ludi a tury sa realne daju (mozno na par vynimiek) urobit od vychodu po zapad slnka. Postihovat nocny pohyb sa mi nezda vhodne, skor edukovat ludi, aby si neprivodili neprijemne az zivot ohrozujuce situacie. Ked pochopia, ze je to pre ich bezpecnost, tak to budu aj chciet sami dodrziavat. Ak sa niekomu neskory navrat z tury stane, tak to riesit dohovorom.
Na druhu stranu, na zimne tury je nutne neraz zacinat este za hlbokej tmy. Zaroven v zime nie je fauna taka aktivna. Takze pravidlo v TPN, ktore povoluje v zime nocny pohyb sa mi zda celkom dobry kompromis.

Martin knor

Peto, takze to zhrniem, lebo uz to ulieta mimo.

  1. Zdovodnovat uzaveru tym, ze su Alpy mnohokrat vacsie ako Tatry nema zmysel. Zmysel by malo porovnavat velkost nejakeho NP v Alpach s velkostou TANAPu a od toho odvodzovat prisnost restrikcii.
  2. Ma zmysel argumentovat mnozstvom endemitov, ale rozhodne nie nasim poddruhom kamzika. Ked, tak roznymi endemickymi rastlinami ap.
  3. Porovnavat pocty zamestnancov mi nedava logiku nijako, ved menej ludi = horsia kontrola, tak naco akekolvek zakazy?
  4. Ked chces, chod si na turu do NP aj za tmy. Takych ludi vela nie je, teda to nebude mat velky vplyv na faunu. Ja sa roky snazim aby som nebol v citlivych oblastiach za usvitu ci za sumraku. Viem, ze vtedy je zver najaktivnejsia. Samozrejme, obcas si nepomozem a musim toto pravidlo porusit. Snazim sa vsak, aby to nebolo casto.
  5. Howgh.
Peter61

Martin:

  • jasne som napísal : nejsou lidi, nie je toho, čo by to zvládol kontrolovať
  • ak generálminister vezme od Amíkov tých 100 mio na letiská, budú peniaze.
    Ale na to musí byť politická vôľa. Ochrana prírody nie je záujmom vlády. Chcú iba udrbať peniaze.

S tými štartmi/koncami túr za svetla je to riadna blbosť, čo si zapotil. Ku psom už som sa už vyjadril, nechcem to opakovať, lebo ma Bruno prefacká. Ale (okrem tohto lapsusu s NP TANAPu) fandím pani zvieracej ombudsmanke.
heroes.sk/zuzana-stanova-rozh…

Peter61

ľubo jasné, kamzíkov v 90.r. mali na rováši najviac pytliaci, aj keď sa skúmali aj diaľkové imisie z Ostravy a z PL. Okolo frekventovaných chodníkov je ich úniková vzdialenosť a obranné správanie iné, ako v nejakých "zavretých" dolinách teda lokality v bode 1.1. v Zozname vyhradených miest v TANAPe (2017) .
Podobne ako človek "plaší" rysa, plaší aj líšku, teda poskytuje pasívnu ochranu kamzíkom aj svišťom (Marmota marmota latirostris Kratochvil 1961).
Endemity majú mať vyššiu ochranu, ako fauna v NP, ktorá žije aj mimo NP, ale je tam lovnou zberou.

Na druhej strane, aj rysy a líšky vedia o tejto ochrane v NP, takže si dovoľujú viac a niektoré rysy chodia nielen po frekventovaných dolinách, ale aj okolo chát.
Btw. za synantropiu to nepovažujem

Martin knor

Ja to nechapem. Pises: "Takže naši nemôžu celoplošne toľko konrolovať v teréne, edukovať, pokutovať nedispiclinovaných (čo navrhujú psíčkári). "
Ale ved o kontrolach a pokutach to nema byt. A v Rakusku to o tom ani nie je.

Demokracia je vola vacsiny. Takze ked sa zriadi NP (alebo vyda lubovolny iny zakon), malo by to byt preto, ze to tak vacsina chce. Potom staci ostatnych vzdelavat a oni to viac-menej akceptuju. Samozrejme, neakceptuju to doslovne. Ale zacnu sa viac kontrolovat, spravaju sa tichsie, ked sa vysvetli kedy sa zver pasie tak (pokial je to mozne) nepojdu na turu skor ako hodinu po vychode slnka a snazia sa ju ukoncit hodinu pred zapadom. Podobne problematika psov. Ale to sa riesi v ramci vzdelavania, nie ako exaktne zakazy.

Lubo

Peto, Rupicapra rupicapra tatrica mimoriadne prosperuje. Dobre vies, ze najma v oblastiach s vyssou pritomostou cloveka, napr. v dolinach s turistickymi chatami. Je to logicke, pohyb ludi kozam poskytuje sinantropnu ochranu. Nedobre pocty zaciatkom 90-tych rokoch budu suvisiet skor s tym, ako vtedy prosperovali pytliaci. Aj Poliaci z TPN povedali, ze na ich spravenie ma vacsi vplyv pocasie ako tlak turistov. Kozy dokonca nasu pritomnost vyhladavaju. Napriklad pod Ostrym Rohacom kempuju, doslova par desiatok metrov pod velmi frekventovanym chodnikom.

Cela tato tema je zo strany statnej ochrany prirody komunikovana strasne dogmaticky a bez uprimnej snahy na urovni komunikovat s verejnostou. Osobnostny profil riaditela TANAPu to nezmiernuje ale dava to este na vyssiu uroven. Nemozem sa zbavit pocit, ze turistov, horolezcov a skialpinistov uprimne nenavidi a najradsej by ich z Tatier vykazal. Mozno mu krivdim a je len nezrucny v komunikacii.

Peter61

Martin, vo VT je napr. endemit kamzík tatranský.
V NP Gesäuse žije napr. kamzík alpský, ktorý behá po celých Alpách, nie je to žiadny gesäuseendemit a mimo najvyšších stupňov ochrany je aj poľovnou zverou. (btw. aj na Slovensku).
V TPN aj NP Gesäuse je turistika postavená ináč, takže ten počet zamestnancov NP je nielen v porovnaní os/km2, ale aj absolútne vyšší (čiste odhadom z tých linko na TPN, Gesäuse)
Takže naši nemôžu celoplošne toľko konrolovať v teréne, edukovať, pokutovať nedispiclinovaných (čo navrhujú psíčkári).
Všetko zakážu a basta.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma