Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Spoznávanie veľkofatranského pralesa Smrekovica

Diskusná téma K článku: Spoznávanie veľkofatranského pralesa Smrekovica

Navštíviť prales nie je až tak nemožné, ako sa bežnému človeku zdá. Prales je zvyčajne chápaný ako hustá džungľa v oblastí rovníka, niekde v Južnej Amerike alebo v Afrike. No prales nájdeme aj v našich horách. A tak k tomu stačí trocha voľného času a chuť spoznať les zvnútra a nesústrediť sa výhradne na najviac vyhľadávaný cieľ turistiky – výhľady a vysoké štíty.

SatelitHomer

possum diky.
To si mal veľmi malú šancu lebo minulý rok sa mi podarilo do blízkosti Smrekovice len raz a to na Ľubochniansky klenot (1fotka vo vedľajšom). na ten deň som čakal 4roky od prvovýstupu.
vďaka PP tí mi ušetrili hodinku (6km) a tak som si mohol prejsť aj časť pralesu na jeho západnom svahu

Possum

HOMER: Mas nehorazne dobre fotky. Ja aj ked som priamo tam, tak to tak krasne nevidim. Ak to vidis cez tuto fantasticku optiku, tak mi zacina byt luto, ze som Ta nemohol minuly rok stretnut :(

Daulagiri

Takéto horské smrekové pralesy a ich fragmenty s papradím a čučoriedím v podraste mám veľmi rád. Je to neporovnateľné s tými umelými lesníkmi vysadenými lesmi. Tiež už nejaký čas uvažujme o tom že by som si vybavil takúto sprevádzanú túrku. Vďaka za inšpiráciu a krásne fotky.

SatelitHomer

Snrekovica je parádna, to je ako by som išiel na Baranec, prevýšenie 1km z Podsuchej priamo hore. šup. nie je náhodou už tento východný polom vyťažený?

Haendel

Palo Nizna
Díky za inspiraci, jsou to nejkrásnější místa, budu se snažit se do tohoto koutku přírody podívat. Já hubár nejsem a borůvky sbírám jen do pusy, takže přede mnou je vše v pralese v bezpečí :-)

Palo Nizna

@ Haendel,
Ked už budeš v Roháčoch na svahoch Osobitej, daj si pár hodín aj na Roháčsky prales v Roháčskej doline. Od rázcestia Adamcuľa smerom k Tatliakovmu jazeru a nad jazero, pomedzi asfaltovú cestu a svah. Je to malé územie, ale veˇmi rád tam chodím. V auguste tam rastú hríby väčšie ako moja hlava -a že ju mám riadnu. Nechávam ich tam samozrejme, aj keď som vášnivý hubár. To proste nejde zobrať v takom prostredí. V masíve Osobitej si pozri aj Mačie diery.

TomXX

Celkom pekný a zachovaný (lebo nedostupný) je aj prales pod Považským Inovcom :) Okolo Smrekovice smerom na Rumbáre to mám tiež pochodené, krása.

Haendel

Nádhera, krásný článek. Taky se občas toulám po pralesích, ale bez povolení a nemám kvůli tomu žádné výčitky. Třeba teď mám v plánu prales na svazích Osobité. Těch pár nadšenců, co se tam podívá les nezničí, kus rozválené trávy ničemu neuškodí. Jezdím na Slovensko každý rok už dvacet let a vím co děje. Absolutní devastace lesů, holoruby. Před týdnem jsem byl ve Štiavnickém pohoří, hrůza, rube se všude. Pokud mi někdo dá pokutu, že pošlapu trochu trávy v pralesu, tam mu snad dám i něco navíc, aby se cítil ještě důležitější :-)

Martin knor

Pekne. Velmi dufam, ze dalsi den ste sli na Cierny Kamen :-) .

Rc1

V suvislosti so smrekovicou si pamatam ako sa voci navrhu na vyhlasenie rezervacie okolo smrekovice (ako aj dalsim navrhovanym lokalitam) ostro postavil proti minister mostuhidu simon za vlady radicovej

PaliT

Nádhera. Toto je vyslovene pre labužníkov a myslím si, že väčšina bežnej populácie ani nemá ambíciu predierať sa v takej divočine.

Tomka

Páči sa mi.
Tiež som bola v niektorých pralesoch zo sprievodcom a bol to zážitok.
Ešte radšej som, keď pri našich túlačkách objavíme fragment pralesovitého lesa.
Často sa motáme po strminách a roklinách, čiže v teréne kam sa lesákom veľmi nechce a tak občas máme šťastie na takéto
"stretnutia".

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma