Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Stredoveké bane Slosberg a Rabenstein

Diskusná téma K článku: Stredoveké bane Slosberg a Rabenstein

Mám rada, keď má turistika aj pridanú hodnotu. Či už je to botanická (pekný kvet), kultúrna (pamiatka), prírodná (vodopád, skala) či technická (most, lesná železnička). Medzi pridané hodnoty určite patria aj stredoveké banské diela. Žijeme v kraji poznačenom stredovekou banskou činnosťou. Pri túrach sa často stretávame s pamiatkami na ťažbu. Na rôzne pingy, haldy, štôlne, šachty často natrafíme aj priamo v teréne. Vojsť do podzemia, ktoré vydolovali naši predkovia len kladivkom a želiezkom, je poriadne adrenalínový, no nezabudnuteľný zážitok. Zvlášť Štiavnické vrchy ukrývajú zaujímavé pamiatky. Múzeá a verejnosti sprístupnené šachty máme skoro všetky prejdené a lákajú nás aj nesprístupnené diela.

Tomka

Nie, tú vežu zo značky nevidieť.
Posielam Ti mail.

Remen.p

Čiže ak rozumiem .. treba ísť stále po zelenej značke pokiaľ nenarazím na skalnú vežu, ktorá je aj na fotke a potom treba zísť zo značky dolu? ja som zišiel skôr.. k tej ihle som ani neprišiel

Tomka

remen.p
Peter mrzí ma, že si tú baňu nenašiel. To zakreslenie, ani popis samozrejme, nemusí byť celkom presné. je to veľmi členitý terén.
Keby si išiel od tej odvodňovacej štôlne hore, tak baňa ja na úpätí brala.
My sme zo zelenej prišli na vrchol skalntého hrebienka, z ktorého sú výhľady do doliny,
a zostupovali sme po ľavej strane vedľa hlbokej ryhy a skalnej vežičky. No a pod tým bralom s vežičkou je vchod do bane.

Remen.p

Dnes som sa bol prejsť na Hulín a cestou dolu som chcel pozrieť aj tie štôlne. Išiel som podľa vás, kde ste zišli zo zelenej značky krížom dolu k Johan De Deo (ako ste znázornili na mape),tam sa krížia poľné cesty ale našiel som tam len nejakú odvodňovaciu šachtu. Johan De Deo som niekde minul..

Daulagiri

V polovici apríla som prechádzal z Rudna po zelenej cez Chlm do sedla Krížny buk a ďalej. Na ten Hulín som nemal čas odbočiť, lebo som mal dlhú trasu, o štôlňach pri Slosbergu som netušil. Ani na hrebeni Chlmu som si nevšimol pripájať sa žltú značku, možno ju vyznačili až potom.
Každopádne zaujímavé končiny aj tá Hodruša, snáď niekedy dôjdem pozrieť, lebo sú to v podstate moje domáce miesta.

Martin knor

Podla mna je to takmer presne, akurat sa to na zelenu napaja zdibecek prv.

MisoB

Veľmi hrubo to hodím do mapy, keď niekto dodá presný priebeh - opravíme.

Martin knor

Ano, totiz kdesi tu: N48.40475° E18.65306° je zlta sipka, odbocka hore uzkym chodnikom. Vyjde sa na luku, za nou sa 2 kopceky obidu od S a vyjde sa na Hulin (Bielu skalu). Potial je dokonca nadherne vychodeny chodnik. Dalej na Chlm je pekne nove znacenie, ale bez chodnika. Znacka je klasicka a predpokladam ze ide o znacenie KST, lebo je to nahrada za davnejsie zrusenu zltu znacku hore dolinou. Totiz ta cesta hore dolinou je teraz pripajacia z dedin z okolia Pukanca na dialnicu (hoci je na strane Pukanca na asfalte riadna terenna vlna).

Tomka

Martin a je to klasická turistická značka, alebo miestne značenie?

Martin knor

Z Brehov vedie na Chlm cez Hulin hrebenom nova zlta znacka. Este nema ani smerniky. Hulin je pekny, ale pacil sa mi aj Chlm, ma dobre ostry hrebienok.

Martin knor

Pekne. Do podzemia nemusim, ale vchody a male kusky za nimi si rad pozriem. Najviac sa mi pacila ta roklina. Cosi podobne som videl prednedavnom v Krusnych horach.

Inak, Fabkovie dom som si pozrel pocas nakrucania televikendu. Nachometnul som sa tam a starosta nemal namietok, aby som si to poobzeral.

Vlado z NZ

Pekné výlety, pri štolňach pozor, hlavne v tých nie až tak dávno zaniknutých bývajú fotopasce:-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma