Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Turistika ako výkon a prostriedok rozvoja vytrvalosti 1.

Diskusná téma K článku: Turistika ako výkon a prostriedok rozvoja vytrvalosti 1.

Turistika je jednou z najpopulárnejších voľnočasových aktivít. Venujú sa jej ľudia bez predošlej športovej skúsenosti, ale aj aktívni či vyslúžilí športovci. Na turistických chodníkoch stretávame celé rodiny, osamelých diaľkarov a ultramaratóncov. Asi sa nikto nebude sporiť, že táto voľnočasová aktivita má široký záber výhod pre tých, ktorí jej čaru podľahli. Okrem pobytu na čerstvom vzduchu, spoznávania prírody a okolitých zaujímavostí či kultúry je turistika najmä športový výkon ako každý iný. A práve na športový rozmer turistiky budú zamerané nasledujúce riadky. Nakoľko je článok určený čitateľom Hikingu, všeobecný pojem „turistika“ obmedzím na pešiu turistiku.

Martin knor

Ahoj Tomas. Je pravda, ze toto bol iba uvod a dalsie clanky sa mozu vybrat roznym smerom. Celkom som na to zvedavy.

TomasD

martin - s tym suhlasim, v clanku sa aj uvadza ze turistika je oblubena vdaka tomu ze ponuka aj iny rozmer ako sportovy. Nesuhlasim vsak s tym ze sportova stranka je zanedbatelna, hlavne pri dlhych pochodoch kde si na nohach s batohom 10hodin a viac to tak vobec nie je, prave naopak. Vela veci, vratane takych ktore sa bezne pripisuju genetike ci zlej vystroji (bolest chrbta a kolien) zavisia najma od trenovanosti a kondicie svaloveho aparatu. Aj vacsina ultramaratoncov (najma ti rekreacni) su pohybovym prejavom bizsie k turistom ako bezcom... suhlas s tym poslednym, ten koho tema zaujima mozno mu to nieco da a koho nie, v tom je predsa to carp turistiky, ze sa da robit v akejkolvek forme sposobom aky komu vyhovuje.

Peter61

@ 22.apríla 14:58 martin knor
no konečne sa do toho pustil nejaký vzdelaný a rozhľadený mysliteľ a nie dajaký pako s reminiscenciami na ČSĽA !

Jonathan.sk

PaliT: ak nevydržíš štyri dni za sebou, tak si nájdi mladú frajerku ... :)

PaliT

Náhodou, ten športový rozmer to má, aj sa tým treba zaoberať, lebo po leňošení počas celej zimy som vytiahol polovičku na štvordennú turistiku s veľkým batohom a skončili sme po dvoch dňoch. Museli sme dať pauzu a pokračovať až dnes. Prípravu netreba podceňovať, lebo inak si to neužiješ.

Martin knor

Ty brdo, tak toto je ina kava. "Turistika ako sportova aktivita" je cosi ako "sex ako sportova aktivita". Podobne sa to da analyzovat, ale sportova stranka je v oboch pripadoch pomerne nepodstatna v porovnani s ostatnymi zazitkami, ktore tieto aktivity ponukaju. Ale ako sa vravi: "Proti gustu ziaden disputat".

TomasD

Svato - priznavam je to vedeckejsie citanie, ale je to rozdelene na viac casti - v tych dalsich castiach by malo byt viac praktickeho (aj ked rovnako vedeckeho) citania, aspon teda co sa tyka vytrvalosti ;)

Boro, Pali - tak toto mna uz obislo, ale je tam drobna paralela s tym co sme obcas pocuvali na FTVS :)

PaliT
Ospravedlňujem sa, malo to byť skôr TĚL-I-1 PŘEDPIS PRO TĚLESNOU PŘÍPRAVU ČESKOSLOVENSKÉ BRANNÉ MOCI... Ale neviem to nikde nájsť. :( D
Peter61

ok, Svaťo, ak si taká archivália, tak daj apoň povinnosti vojaka.

Peter61

Za čias Bora a mňa to ešte bol Zákl Ř-1.
Btw. zacituješ povinnosti veliteľa ?

Peter61

boro, dokonca to nie je v súlade ani s Zákl- Ř-1

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma