Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Turistika ako výkon a prostriedok rozvoja vytrvalosti 2.

Diskusná téma K článku: Turistika ako výkon a prostriedok rozvoja vytrvalosti 2.

Turistika je jednou z najpopulárnejších voľnočasových aktivít. Venujú sa jej ľudia bez predošlej športovej skúsenosti, ale aj aktívni či vyslúžilí športovci. Na turistických chodníkoch stretávame celé rodiny, osamelých diaľkarov a ultramaratóncov. Asi sa nikto nebude sporiť, že táto voľnočasová aktivita má široký záber výhod pre tých, ktorí jej čaru podľahli. Okrem pobytu na čerstvom vzduchu, spoznávania prírody a okolitých zaujímavostí či kultúry, je turistika najmä športový výkon ako každý iný. A práve na športový rozmer turistiky, budú zamerané nasledujúce riadky. Nakoľko je článok určený čitateľom Hikingu, všeobecný pojem „turistika“ obmedzím na pešiu turistiku.

Tomas D

RoL - tie tepy v tabulke su citovane z knihy, takze ano vychadza z ineho veku a vykonnosti :) moj zamer bol tu tabulku zazdielat skor kvoli prehladnemu zobrazeniu vytrvalostnych schopnosti a ich dalsej charakteristike (cas, trvanie, energeticke krytie a pod.)

Subjektivna TFmax je urcite pouzitelnejsia ako nejake vseobecne rozpatia (hlavne ak vychadzaju od sportovcov), to mas recht, ale aj samotna TF je pomerne masivny ukazovatel, TFmax moze u niekoho mat odchylky aj v kratkom obdobi a aj fyziologicky TF ma urcite nedostatky ktore nie vzdy dokazu uplne zobrazit aktualne zatazenie alebo adaptaciu. Cize neda sa to povedat jednoznacne, je dobre to sledovat individualne. To sa tam myslim aj spomina.

Ale podla mna je lepsie pracovat s TF ako s pomerne dostupnym ukazovatelom, ako so ziadnym ukazovatelom. ZAroven zaklad - to ze su nejake zony, nejake sposoby energetickeho krytia a systemy ktore to krytie zabezpecuju, by sportovci (aj rekreacny) mali poznat, lebo jediny trener ktory je u rekreacneho sportovca stale k dispozicii je on sam :D

Aj o tom bol ten clanok, nie je ziadna zazracna a jednoducha cesta (potom by kazdy clovek odbehol maraton bez treningu), ale su nejake noty ktore uz pozname a vedia nam pomoct robit to co nas bavi efektivnejsie. Nie kazdy to potrebuje a vyhladava to beriem :)

RoL

Peter - 12.12. 07:32 - "Kto nepochopil, neprezije", obzvlast tie tepy pre zacinajucich "sportovcov" 40+ 190-200 :)
Tomas lepsie by bolo uviest tepove pasma z TFmax, nez rozhranie tepov.

Peter61

Mieo, ako hoovrí klasik :
kto neprežil, nepochopí. Kto nepochopil, neprežije.

Surobakianinpo

Uf... tak som to dočítal až do konca, ale o čom som vlastne čítal netuším. Niekde po treťom odstavci som išiel iba na voľnobeh a prestal som sa snažiť dávať slovám obsah. Spomínam si, že takto som písal niektoré práce v škole - bolo treba použiť 400 slov, tak rozvinieme vetu na 400 slov. Funguje to vo filozofii, ako vidím aj v telovýchove. Škoda, lebo v preklade do ľudskej reči to mohol byť dobrý článok, úvod ma navnadil na niečo praktické.

Eric

Ja dakujem za super clanok. Je to presne ako popisujete chalani - startovacia ciara je to do sportu nespone uzasna a ked k tomu vedieme deti, ktore sa v neskorsom obdobi rozhodnu trochu vaznejsie venovat nejakému co i len trochu vytrvalostnému sportu, budu mat perfektny zaklad.
Intervalovy trening - no dalo by sa, ale fakt by to bolo prinajmensom uz divne, ze si na zastavkach presne stopujes dlzku oddychu :)
Mi to pripomenulo staru prihodu, ked sme s partiou vytiahli nase (vtedy este) priatelky na turu v Malej Fatre a na jednej zastavke/odfukovacke sa kamos na mna pozrel vyznamnym pohladom a zatukal si na hodinky. Bohuzial, videli to aj baby, takze sme uz potom mali tiche domacnosti :)

Martin knor

Erik, mal som to na mysli presne ako pises, ked som spominal, ze mi to pride ako keby sa pisalo o behu a nie o turistike. Ved turistika 30 minut - to je co? Zato beh do kopca 30 minut ... moze byt. Naviac, ked clovek zvykne chodievat od svitu do mrku, vtedy tazko mozno hovorit o zvysovani kondicky turistikou. (Leda ak narocnejsim terenom, dlzkou pochodu to uz nepojde.)

TomasD

*tych 165 bpm je u mna 15 tepov pod anaerobnym prahom, cize niekde medzi aerobnym a anaerobnym prahom (anp som mal pri poslednom teste na 180). To je iba korektura, lebo v tej mojej odpovedi sa to trochu stratilo a uz ju neviem editovat :D

Trend (najma v rekreacnom sporte) je teraz momentalne taky , ze kapacita sa nezvykne trenovat v zmiesanom pasme medzi aer. a anaer. prahom,kedze je to pomerne dost narocne, ale skor pod aerobnym prahom na nizsej intenzite. Vykon sa v tomto pasme samozrejme trenuje velmi tazko alebo vobec, ale tak uz nie je ulohou turistiky ak je clovek bezec alebo vytrvalec vyuzije na to intervalovy trening alebo nejaku kratkousekovu metodu.

Je naivne mysliet si, ze si niekto bude turistiku zamerne menit kvoli tomu aby z nej dosiahol maximalny efekt na rozvoj vytrvalosti - s tym uplne suhlasim a nerozporujem, ale je dobre poznat tie okolnosti, hlavne ked kazdy druhy sporttester ukazuje VO2max alebo HR a potencial na nejaky posun tam urcite je (prinajmensom uz len vo forme akt. regeneracie).

A este raz vdaka za koment :)

Kelt445

ahoj erik - urcite ano, turistika ma svoje mantinely, preto ako som spominal najma v prvej casti clanku, je dolezite zadefinovat sportovy vykon. V turistike je to takmer nemozne, pretoze motivacia turistov je rozna a zaroven nema sutazny rozmer od ktoreho by sme sa mohli odpichnut. Cim vyssia je vykonnost/kondicia sportovca, tym vyssie budu jeho naroky na adaptaciu, cize napriklad taky netrenovany clovek si moze v porovnatelnom terene pomoct o dost viac ako trenovany. Ak je vsak rozmer turistiky vyslovene oddychovy (co v tomto clanku nezatracujem, naopak sam to niekedy vyhladavam - s manzelkou a dcerou) aj vyvolanie adaptacie je minimalne/zanedbatelne. Ale naopak, v novembri som isiel zo Stefanovej vo VF do Sedla Medziholie, mal som sice na chrbte nosic s malou a TF sa hybala niekde okolo 140-165 bpm s kratkymi zastavkami, kde spadla na 110-120, co je nejakych 15tepov pod anaerobnym prahom. To uz je celkom slusny vytrvalostny trening. Ked zoberieme na zretel, ze ten vystup a zostup zo sedla je max cca na 2,5 hodiny s dobrou rezervou - je to celkom efektivny trening :) navyse s krasnym vyhladom na Velky Rozsutec a Stoh.

Sportovy trening zaroven vo velkom pracuje aj s intervalmi odpocinku, cize aj to ze telo meni svoj rezim je svojim sposobom vitane - to je zaklad intervaloveho treningu, aj ked suhlasim ze v turistike je ta praca s tymi intervalmi odpocinku skor freestyle ako kontrolovana aktivita :) Je vsak predpoklad, ze u netrenovanych ludi moze mat celkom slubny efekt turistika mierneho charakteru ako lahka ale za to dlho trvajuca turistika.
A rovnako ak by bol hocijaky iny aerobny vykon nedostatocny, je jedno ci plavas/bicyklujes/behas alebo robis turistiku ten podnet je jednoducho pre tvoju kondiciu nedostatocny

ale to uz teoretizujeme, V zasade opat musim suhlasit, su efektivnejsie cesty rozvoja vytrvalosti, hlavne pre aktivnych ludi ako turistika, ale turistika ma vysoky potencial ako odrazovy mostik a hlavne doplnok.

A zaroven dakujem za zaujimavy a rozsiahly koment, tesim sa ze je o tuto temu zaujem :)

Eric

TomasD: Moj skromny laicky pohlad na Tvoje dve otazky:
1) Myslim, ze ano, ale iba do urcitej miery (vysky). Turistika je dobre kardio, ale treba ju brat z komplexného pohladu, teda ze ked idem na cely den (alebo aj tych 6 hodin) von, tak to nie je ako pri behu/cyklistike, ze odstartujem a bezim/bicyklujem v urcitych výkonnostných zónach komplet cely cas. Na turistike drviva vacsina ludi zastavuje, sadne si, zaje, pokeca, foti a to su vsetko prestoje, kedy telo meni svoj rezim. Takze taka ziva, rychla turistika (alebo vo vysokých horach) je urcite velmi dobrym nastrojom, ako vytvarat treningove stimuly, ale cielovym "vykonom" by potom mali byt maximalne dialkove pochody. Turistikou si nepomoze sportovec, ktory ma natrenovany beh na 10 km za 45 minut, aby to stiahol na 40 minut.
2) Presne opacna odpoved ako vyssie - vsetkymi moznymi vytrvalostnými sportami. Kedze turistika je relativne menej narocna (cest vynimkam) na svalovu cinnost ako spominany sportovy vykon, tak akykolvek prevazne aerobny vykon podla mna zvysi "kondicku" aj pri turistike. Koniec-koncov, ja sam som sa tak dostal k horskemu behu :)
Takze myslim, ze turistika je hlavne pre tych co si chcu uzivat prirodu a vsetko s nou spojene, kto chce mat poriadny vykon, tak zacne po tych horach behat a kto chce aj to aj to, tak to spravi ako ja - zacne behat, ale pomaly hahaha.

Paradny clanok, btw, vsetka cest.

TomasD

uslo mi jedno slovo, malo tam byt - "vyraznu zmenu poziadaviek"

TomasD

martin - tych max. 6 hod som bral ako taky zklad beznej rekreacnej populacie, suhlasim ze je vela tur aj rekreacneho charakteru kde je trvanie viac ako 6 hod, ale o to v zasade nejde, trvanie zatazenia je len jedna z premennych.

Ono moja idea (aj motivacia na tento clanok) bola v 2 rovinach - 1.) ci je turistikou mozne trenovat vytrvalost/ kompenzovat ine vytrvalostne sporty a 2.) ake su vhodne treningove podnety ak chceme kondiciu pocas turistiky zlepsit. Na to som snazil naznacit odpoved a ta teoria je pre to odrazovy mostik. V skratke mi islo o to, ze turistika sa ako vhodny doplnok pre rozvoj vytrvalosti (nepravom) opomina. Aj ked samozrejme, ak chce niekto robit vrcholovo triatlon alebo atletiku a nie je talent od prirody iba na turach to nenatrenuje. A naopak ak niekto vela kraca v horach a miluje to, nebudem ho presviedcat aby jednu turu vynechal a isiel si zaplavat, pretoze chapem jeho motivaciu :)

Clanok uz je hotovy, az redakcne bol rozdeleny na 3 casti v zavere (asi to vyjde na dalsiu cast) bude aj zopar rad.

S tym srdcom zalezi co konkretne ten pan stlacal :) ak to bolo nieco na baze dynamometra (taka vec do ruky kde stlacenim prekonava nejaky odpor) tak si to odhadol spravne. Efekt je zanedbatelny. Pri takej svalovej praci nevytvori vyraznu poziadaviek na energeticke systemy oproti chodzi,zjednodusene- viac by si pomohol ak by pridal do kroku ;)

Martin knor

Tomas, pises: "Turistikou bežne označujeme aktivitu, pri ktorej zaťaženie trvá od 30 minút do 6 hodín." S tym nesuhlasim. Pridaj. Este aj s maminou (rocnik 1942) som bol tento rok iba na prechadzkach, ktore trvali 6:45 a 6:30 vcitane oddychov, cize chodenie mohlo trvat 4 az 5 hodin. A to je celkom netrenovana osobka, ktora do hor nechodi (teraz som ju presvedcil po dlhych rokoch). Mne to pripada, ako keby si pisal o behani po horach, nie o turistike.

Po minulej reakcii som myslel, ze sem das zopar rad ako si pomoct. Volakedy som videl starsieho pana, ktory iduc magal v ruke taku gumenu vec (anuloid :-?) vraj na posilnenie cinnosti srdca. Moc sa mi to nevidelo. Moze to mat taky ucinok?

TomasD

ahojte, som rad ze zaujalo.

Pali - p. prof. Handza som uz ja nemal cest poznat osobne, ale jeho praca co urobil v odbore je obdivuhodna. V lekarstve aj telovychove bolo a aj je dost nezabudnutelnych ludi, obcas sa to prehliada :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma