Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tomaškovič: V horách môžeme sprevádzať len my a vodcovia

Jjano

Tie odpovede naozaj netreba brať ako právne relevantné, interpretácia slovenských zákonov pánom Tomaškovičom nie je správna.

Tie paragrafy sú tak zmätočné, že áno, v konečnom dôsledku aj školský zájazd do Vlkolínca musí mať certifikovaného horského sprievodcu.

A to ani nie je najväčšia hlúposť v tých paragrafoch, sú tam aj väčšie... :-(

Peter61

Áno, problém je legislatívnom procese a ja z som toho rozhovoru jeleň. "Takže všade, kde sú turistické chodníky, by mali sprevádzať horskí sprievodcovia oficiálne" . Odkedy sú Poloniny horskou oblasťou, asi si ich HS chcú udržať pre seba.
Tak ako sa dostali HV do zákona HZS Mikloškovou novelovu, podobne aj HS sa dostali do zákona bez pripomienkového konania.
V zákone o HZS nie je nič o povinnosti mať napr. HS pri školských zájazdoch v horských oblastiach. Iba v Pokynoch HZS 9/2015 sú zodpovedné osoby. To by mi sedelo, ak ide školský výlet mimo horských oblastí po TZCH (asi školstvo na to má nejké predpisy), ale nie v horských oblastiach.
Ale ako sme x krát počuli pri prezentácii návrhu NP TANAPu, "Legislatívny proces je dlhý".

Jjano

Peter, nerozumiem tvojmu komentu. Problém nevidím v UIMLA, ale v parlamente. Čo ma so súčasným právnym stavom UIMLA?

Peter61

JJano, ja naoozaj nechápem, prečo UIMLA chcú robiť činnosti, ktoré robia sprievodcovia CR, Aevis a pod.
hiking.sk/…/sprievodcovia_sa_…
Veď sú to z veľkej časti ľudia z podhoria Tatier a Fatier, príslušníci HZS ( ev.ˇˇludia s odbornopu spôsobilosťou), u ktorých by som čakal, že budú robiť Končistú a Svišťový št., ako povedal p.Tomaškovič.

horskysprievodca.eu/horskispr…

przewodnik-lider.pl/…/#

cziml.org/cs/horsky-pruvodce

Jjano

Tie odpovede sú jeden skvost za druhým. Keď to trochu preženiem, tak ani jedna odpoveď nie je legitímna, odpovede popierajú aj právne aj logické princípy.

Na dnešný večer vyberám napríklad toto:

Otázka:
... sa to ustanovenie dostalo do zákona cez pozmeňujúci návrh, neprešlo žiadnou diskusiou, medzirezortným pripomienkovacím konaním

Odpoveď:
Keby sme tieto veci riešili, nikdy v živote by sme v zákone neboli. Videli sme, že je tu nejaká medzera na trhu, že horskí sprievodcovia tu chýbajú ...

Takže im bolo jasné, že to, čo chceli dosiahnuť, by cez štandardný legislatívny proces neprešlo. Ani sa nečudujem, jednak by v medzirezortnom pripomienkovom konaní dostali tony zásadných pripomienok, ktoré by ostali nevyriešené a teda by ten návrh ani neopustil ministerstvo a keby náhodou aj opustil, tak legislatívny výbor by ho zmietol zo stola. Zákony (resp. ich zmeny) neprechádzajú cez legislatávny proces za oveľa menšie nezrovnalosti, že to, čo sa tu navrhovalo...

No a tak si našli smerákov, ktorí to celé obišli, podali to ako poslanecký pozmeňovák, ktorý poslanci odsúhlasili, keďže nemali ani šajnu, že o čom hlasujú. A bolo.

Vladeno

V dnešnej dobe hodne ľudí trpí syndrómom akejsi dôležitosti, niečoviacejskosti. Nazývam to rovný a rovnejší Pánu Bohu. Čítam a krútim hlavou i smiešne mi je, i ... Nacapený jakýsi odznak, či nášivka na silno funkčnej bunde, či veste, dobrý pocit z akéhosi obdivovania... SAHS, či jak? Čo to kurwwa je? Veliké ego má týpek. Nasratý som, na takýchto chochmesov a silno uvedomelých horalov, či čo to oni vlastne sú...

Peter61

:-) cvoci, dobré písmenko !
Maison des Parcs et de la Montagne, 256 rue de la Republique, 73000 Chambery, France

excelentný výkon na obyvateľa krajiny, kde je národným zvykom k**viť = prekladať do češtiny inojazzyčné zemepisné názvy :-)

PaliT

To je presne ten model, že kým predtým si ženičky – umývačky riadov v reštauráciách prilepšili k platu pomyjami a vykŕmili zo dve prasiatka, toto pekne zregulujeme a pre fiktívne ohrozenie národného zdravia donútime všetkých voziť zvyšky jedál do kafilérií, ktoré včas ovládajú "naši ľudia".

U horských vodcov chápem, že ide o život a chce to prísnejšiu legislatívu a špičkových profesionálov. Ale u sprievodcov je to chorá požiadavka.

Martin knor

Wow, toto je bomba. Takze ked budem chciet na Slovensku vyrabat napr auta, tak s pomocou kammeraden presadim do zakona ze ich mozem vyrabat iba ja a ze ktokolvek iny to bude chciet, bude sa musiet u mna na to zaskolit. Parada. Ako mne toto moze byt ukradnute, pretoze ziadneho sprievodcu nepotrebujem, ale ten biznis model sa mi paci :-D .

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov